Хомеопатично лечение на женски проблеми или чувства “в кожата” на жена

Даниела Николов
Класически хомеопат с 11-годишна практика,
завършила Лондонски Колеж по Класическа Хомеопатия
847-290-1847

Много жени страдат всеки месец и го приемат за нормално, казвайки си, че и майките им, и бабите им са страдали също, че това е “тежката орисия” на женската половина на обществото. Някои дори не могат да ходят на работа, когато болките са най-силни. И дори на хомеопатичен преглед идват по други поводи. Луиз Хей (“Излекувай живота си”) казва, че женските проблеми и менструалният дискомфорт се дължат на “отхвърляне на женствеността, чувство за вина, грях, убеждение, че половите органи са греховни, мръсни”.

Това впрочем е идеята за първородния грях, на грехопадението на Ева – виновността на жената. Болките при месечния цикъл са един вид неприемане на женското начало. Тези жени често мислят, че на мъжете им е по-лесно, че биха се справяли по-добре с работата или биха имали повече шансове, ако са мъже. Това се случва много често при жени, в чието семейство се е очаквала появата на момче, а се ражда момиче. В ученическите години моя приятелка получаваше болки, които бяха по-силни отколкото болките впоследствие при ражданията. Тя беше изтърсак, втора дъщеря, с 9 години по-малка.

По принцип жената е възпитавана да бъде добра майка, любима, сестра, съпруга, муза-вдъхновителка, дъщеря, баба, колежка, любовница и т.н. Учат я да се грижи и да обича другите, а забравят да я научат да обича и уважава себе си. Навярно затова я успокояват, че менструалните болки ще престанат, когато започне полов живот или след раждане, когато предполага се ще намери ролята, която я удовлетворява, например като добра съпруга или майка.

За лекуващия хомеопат е много важно да знае кога е започнал проблемът. Например, ако пациентката каже: “Откакто се омъжих имам проблем с…” това може да означава, че тя вероятно има проблеми със съпруга си или неговите родители, а може би причината е в откъсването от родната къща и т.н. или “Откакто родих второто дете…” – тук може би причината е, че това дете е било нежелано или е дошло не съвсем навреме. А ако оплакването е много старо, трябва да търсим проблема още при раждането. Има много причини за появата на физическо страдание. Затова са важни не само симптомите, а защо са се появили. Тогава лекарството се намира лесно и действа ефективно.

А ако нищо не помага? В Библията е казано: “Обичай ближния като себе си”. Но можеш ли да обичаш другите, ако не можеш да обичаш себе си? И когато не приемаш своето женско начало, не се харесваш, започваш да се чувстваш виновна, че не отговаряш на отредената роля или си неудовлетворена от нещо или някой, че си самотна, че отчаяно търсиш някой, за когото да се грижиш и т.н. – тогава се появяват физическите проблеми и най-често менструални. С помощта на хомеопатичното лечение жените получават силата да приемат себе си, своята женска страна, да живеят в мир със себе си и с околния свят. А да не забравяме, че до всеки велик мъж има и една жена.

Ще илюстрирам казаното дотук с няколко примера от моята практика.

Жена на 35 години, дойде на 04.12.1998 г. с оплакване, че е напрегната, нервна, трудно става сутрин. При интервюто много от симптомите й бяха свързани с мензиса, започнал в VII клас и тя се уплашила, защото не била предупредена. Отначало с болки, ниско долу в корема, остри, режещи като с нож и от болка тя късала дрехите си. В IX клас установили, че яйчниците й са възпалени. Казали й, че докато не започне полов живот, ще има болки. Но дори и след раждането болките не спрели. Една седмица преди мензис е много гладна, усеща напрегнатост и болки в гърдите, те са натежали, набъбнали, не може да ги докосва, не може да ходи без сутиен. Дразни я всичко, не понася дори себе си, идва й да закрещи. При началото на менструацията напрежението спада, олеква й на гърдите, но се появяват адски болки в корема и 2-3 дни е с жестоко главоболие, започващо от очите, пулсиране в слепоочията, усещане, че главата пружинира, пулсира. Главата я боли, докато трае цикълът (7-8 дни), подобрява се от студени компреси, разтривки, влошава се от музика, изкуствена светлина. Кръвотечението почти винаги е тъмно, с черни съсиреци, има чувството, че нещо умряло излиза от нея. Ако изцапа бельото си с кръв, то не се изпира. Подобрява се от свиване надве, разхождане, топлина (защото усеща корема си ледено студен). Интересното в случая е, че майка й има 3 сестри. Тя е първото дете в рода на майка си и “уви”, пак момиче. Майка й казала: “Колко грозно бебе!”, вместо “Колко лошо, че пак се е родило момиче” – това е вид отхвърляне при самото раждане. Всички са я обичали, но тя се е чувствала пренебрегната. До 15-годишна възраст е мислела: “Дали не съм осиновена?”.
Ние подценяваме нашите мисли по време на зачатието, бременността и разочарованието от пола на детето при раждането му.

Предписание: M. р. LM1 – 5 до 10 дни до започването на мензиса. Оттогава цикълът й е безболезнен. Жената е щастлива. Тези лекарства се използват, когато човек чувства себе си като сирак.
 
Млада жена на 21 години, дойде на 30.04.1998 г. с оплакване от много нередовен мензис (в повечето случаи доста закъснява, прескача, а понякога избързва). Първата менструация е на 14 год. Коремът е подут без газове, 1-2 дни с остри болки, режещи, ниско долу. Има и болка в кръста, под тъпа, 1-2 дни по време на самия цикъл. Два до четири дни силно кръвотечение с тъмна, до кафява кръв, общо 6 дни. По-обилно е през нощта. Преди мензис гърдите са напрегнати, понякога и е лошо, по-сънлива е, по-нервна. При болки за 2-3 часа помага течен аналгин или бусколизин. Преди 2 г. е направена операция на киста на десния яйчник. От няколко месеца се появяват брадавици по средните пръсти, болезнени на пипане, като уплътнения, подути и твърди. Стомахът и е по-нервен, чувствителен към стара храна, влошава се от мазно. По-запечена е. Нейното раждане е било продължително и болезнено. Има с 8 г. по-голяма сестра. Казва, че майка й е искала момче. Тя самата твърди: “На моменти искам да съм мъж, защото на мъжете им е по-лесно.” Устните й често се напукват. Влошава се от слънце.

Предписание: N. c. 30 C еднократно.
Проследяване на 27.10.1998 г.: мензисът е безболезнен, идва точно на датата, просто не го усеща, а преди е бил бреме.

 
Състоянието на половата система отразява взаимоотношенията между двата пола – доколко хармонични са те. Женската полова система символизира и осъществява женския енергиен принцип – отдаването, пасивното, мекотата, отрицателния полюс. Нарушенията във всички нейни функции най-често водят начало от най-ранна детска възраст, когато нещо е смутило нормалното общуване с бащата или брата, а те са първите представители на противоположния пол за малката жена. Проявена агресивност през този период съдбоносно слага своя отпечатък и предопределя живота й в идните години. В зависимост от несъзнателно избрания в детството психичен модел на поведение жената или ще попада все на брутални партньори, или тя ще бъде брутална, или ще избягва всякакви контакти и др. При всички случаи ще арестува своята женственост. Няма да позволи нормалното двустранно и двупосочно протичане на енергията между себе си и мъжа до нея. Това неминуемо води до заболяване.

Пациентка, 32 годишна, оплаква се от силна болка (до колабиране) при овулация в десния яйчник. Мензис – продължителен и обилен. Намалено сексуално желание. Без оргазъм и чувство за вина от това. Болка в лявата гърда, която се влошава от докосване. От 15 г. с хрема и кихане, влошаваща се от слънце, цигарен дим, прах и силни миризми. Ниско кръвно налягане, силна отпадналост сутрин, пребледнява и не може да ходи. Завършила е университет, но сега работи като магазинерка. Има проблеми с общуването с хората. Например: “Клиентите са груби, все искат да са над теб, да те потиснат”. Тя трябва да преглъща непрекъснато унижения. Гневи се, когато някой засегне достойнството й на жена. Проблемите започват от пубертета. Искала да докаже на баща си, че жените са с достойнство. Била “черната овца” в семейството, много често и много жестоко бита от бащата. Особено когато искала да му докаже, че е права. Той не вярвал в способностите й, от което получила ниско самочувствие и после все се опитвала на всяка цена да успява. Като студентка имала пареза на лицевия нерв. Като дете – епилептични припадъци, дълги години лекувана с фенобарбитал. Нощно напикаване до 12-годишна. Получавала е и бъбречни кризи като дете. Трудно взема решения – как ще изглежда в очите на околните и прекалено отстъпчива на моменти в свой ущърб. Първите години е отглеждана от баба и дядо, заедно със сестра си. Дядото е бил много агресивен и често биел бабата. Пациентката, сестра й и бабата имат особено спастично мигане на клепачите.

Предписан е A. LM1.
На контролния преглед пациентката съобщава, че никога не е била така спокойна.
“Получих свобода да общувам, не ме дразни простотията. С усмивка и настроение работя.”
 Болките в гърдата силно намалели, мензисът минал много леко. Сутрин се чувства много добре. Сексуалното желание е възстановено.
Повторно предписание: A. 1 M – пациентката се чувства добре от тогава.