Защо трябва да се спи дълбоко

sleep_270Липсата на дълбок сън увеличава риска от захарен диабет, показва проучване.
Недостатъчно дълбокият сън увеличава риска от захарен диабет от втори тип. За това свидетелстват резултатите от клиничен експеримент, проведен в медицинския център на университета “Чикаго”, в който са участвали здрави мъже и жени, които не са страдали от наднормено тегло или нарушения в съня.

Те са провели 3 нощи в лаборатория, оборудвана с уреди за записване на мозъчния ритъм. Всички са заспивали след 23 часа и са се събуждали около 7,30 часа. Но техният нощен отдих не е бил пълноценен.

Всеки път, когато уредите са регистрирали пълното заспиване на участниците, са се включвали силни звуци, които са нарушавали дълбокия сън, за който единствено е характерно рязко забавяне на ритъма на електрическата активност на мозъка.

Целта на учените е била да анализират влиянието на лекия сън върху обменните процеси.

След три нощи непълноценен сън организмът на всички участници се е нуждаел от повече инсулин за освобождаване на кръвта от наднорменото количество глюкоза. Ако в отговор на това бета клетките на задстомашната жлеза реагират със засилване на интензивността на неговия синтез, няма нищо страшно, коментират специалистите. Но при всички участници тези клетки са продължили да работят в предишния си режим.

Намаляването на чувствителността към инсулина значително увеличава риска от захарен диабет от втори тип. Три нощи лек сън нарушават метаболизма на глюкозата в степен, равняваща се на въздействието на увеличаване на теглото с 10 кг. Концентрацията на захар при липсата на дълбок сън се увеличава с 23%, заявяват изследователите.

Необезпокояваният сън е възвърнал чувствителността на участниците в експеримента към инсулина.

Разстройства в съня се наблюдават на всякаква възраст, но най-често те се развиват след 60 години. Учените смятат, че рязкото увеличаване на заболеваемостта от диабет на тази възраст следва да се обясни именно с това, че възрастните хора заспиват по-трудно и се събуждат по-лесно, обобщава ВВС. Zdrave.bg