Хомеопатичното лечение – възстановяване на здравето, а не премахване на болестта

Емоционалният шок се отпечатва върху кожата. Ако човек има предимно кожни проблеми, това означава, че е достатъчно здрав да изтласка болестта на най-повърхностния слой. Всеки кожен проблем, особено по откритите части на тялото и лицето притеснява болния и обикновено трудно се лекува и често рецидивира. Но при хомеопатичното лечение, колкото и да са важни локалните симптоми, основният акцент е в причините, които водят до тях. И ако хомеопатът е достатъчно чувствителен, ще може да улови основната, повтаряща се травма в историята на пациента. Тогава с 2-3 приема на добре подбраното лекарство, наистина могат да се получат чудеса. В тази връзка искам да приведа два случая.

Висок, едър мъж на 28 години, дойде на 9 юни 1998 година. Основното оплакване беше екзема – обрив със ситни пъпчици с червени връхчета, които се пукат и правят корички. Ако пипне цимент и вар се изрива. Сърбежът се подобрява от миене с гореща вода. Екземата се е появила преди 13-14 години от външната страна на палеца на дясната ръка. Тогава кандидатствал в езиково училище, а започнал да учи в техникум по дървообработка. Емоционален, действа импулсивно, склонен да обвинява себе си. При обида се затваря дълго, търпи много, а след това се пали и става неконтролируем. Потиска гнева си и избухва от дребни неща, но след половин час вече му е минало и се ядосва, че не се контролира. В армията се чувствал като в затвор, за пръв път се отделял от къщи. Два-три месеца след казармата получил обрив до слабините – тогава търсел работа, имал трудности.

Отново силен обрив от стрес получил, когато се родило детето му през септември 1996 год. – бебето било в кувьоз. Пациентът казва: “Разплаках се в коридора от страх, че съм безсилен да помогна. Защо точно на мен се случва това?”. Оттогава е в неизменно състояние – симетричен обрив, със силен сърбеж и парене като от коприва. Сърбежът се появява, когато е напрегнат, дори когато греда мач или очаква нещо. Горещината влошава обрива, а при студ засъхва по-бързо и става на рани. Страхува се, когато друг го вози в кола, защото не може да контролира положението. Не обича филми с насилие, не обича да е сам. Има свои правила, от противоречие чак се разтреперва.

Всичките му обриви се появяват при силни емоционални преживявания, а първият – след смъртта на дядото, когото той много обичал.

Предписание: И. 30С еднократно.

Проследяване след един месец: 2 дни имал силно главоболие, не можел да понася никого, на втория ден обривът завехнал, останали само люспички. Има по-често безпричинно сълзене от очите за по 1-2 минути. Устата му вече не съхне. Пипал цимент без реакция. По-спокоен е.

Второ проследяване след два месеца и половина: останали са пъпчици като от комар само на лявото кутре, които след почивка на море се изчистиха идеално. Предписано е друго лекарство.

И. е голямо лекарство за емоционални травми вследствие на всякакъв вид загуба, смърт на близки, раздяла с любим. При този мъж резултатът беше невероятен, тъй като с едно лекарство беше премахнат проблем с 14-годишна давност.

Вторият случай е на 18-годишно красиво момиче. Дойде на 28.10.1998 г. От година имала кожни проблеми: първо изсъхвала кожата, след това се появявали ситни червени пъпчици със сърбеж. Обривът е по сгъвките на ръцете, на врата и в корена на косата. Кожата е зачервена, със сухи, бели, лющещи се люспи. На места има незарастващи рани. Използвала е много антихистаминови препарати.

Не искала да следва. Недоволна е от себе си. Има главоболия в лявото слепоочие, географски език с налепи, запек. Влошава се от кафе. Жадна е. Има периоди на безсъние. Сънува кошмари с баща си – че е изчезнал, че не може да го намери или че е с друго момиче. Злопаметна. От историята на семейството става ясно, че родителите са се развели и тя след трети клас живее ту при единия, ту при другия. Обичала много дядо си, който починал преди 4 г. от инсулт, а преди 2 г. починала и баба й. От две години я боли гърлото, с усещане, че е като надрано. В края на интервюто каза: “Тежи ми, че баща ми ми обеща куче, когато бях на 3 години, а ме излъга.”

Предписание: една доза Н.м. 30C.

Обади се на 15.12.1998 г., че обривите вече ги няма. Беше се върнал обаче проблемът с гърлото – подуто повече отдясно, зачервено, с бял налеп.

Предписание: И. 200С.

В този случай имаше по-дълбока мъка, а Н.м. е по-дълбоко действащо лекарство от И.

Рядко има подобни бързи и щастливи разрешения на кожни проблеми. В повечето случаи те се лекуват много бавно и изискват много търпение и от пациента, и от хомеопата. Трябва да се изчака достатъчно със следващото предписание. Времето помага да се разберат причините, предизвикали всякакви обриви. А понякога те се откриват едва когато се снеме случая на родителите на пациента или пък се открие родилна травма, но тази тема е предмет на друга статия.

Даниела Николов
Класически хомеопат с 11-годишна практика, завършила
Лондонски Колеж по Класическа Хомеопатия
Тел: 847-290-1847