Въпроси на читатели до нашия консултант Веселин Вълчев за алтернативно лечение на хронични заболявания и отговор

Мирослав Бонев  задава следния въпрос: Извършвам работа с умерено физическо натоварване, но зимно време при  по-ниски температури. От 7 месеца имам болки в ставите, особено колената и ръцете. Правиха ми  медицински тестове и  отхвърлиха диагнозата артрит. Казаха ми, че няма изменение в костите, а че това  е реакция на тъканите и мускулите  при  по-ниски температури.  Но така или иначе проблемът си остава  за целия зимен период. Не искам да разчитам само на болкоуспокояващи табетки, а да взема някакви мерки. Мой роднина живеещ в щата Минесота, където са същите зимни температури имаше ставни опаквания дълго време. Премина  различни  прегледи  и също докторите не му откриха артритно заболяване  или ревматизъм. Накрая  след консултация с натуропат  му е било препоръчано да взема Glucosamine, Chondroitin  tabl, и също Celadrin softgels /това са натурални органични вещества/  в продължение на три месеца с едно прекъсване от 20 дена. Резултата е бил удивителен- болките в ставите преминали напълно и сега моя роднина няма проблеми през зимния период  и ходи да кара ски редовно!  Аз бих искал да ми дадете вашето мнение за  свойствата на тези натурални  продукти  и  какъв е шанса да получа резултат?

В. Вълчев: Въпроса е актуален и засяга огромно число  хора изложени на по-ниски температури през зимата. За да отговоря на този въпрос ще припомня някои основни физиологични принципи.

Една от причините за възпалителни процеси в ставните повърхности, в сухожилията и тъканите е отлагането на микро-кристали от пикочна киселина. Друга причина е нарушеното равновесие на микроелементи, като калций, магнезий, фосфор. Трета причина може да бъде наследствена  предразположеност.  Всички  хора имащи оплаквания от ставите трябва да елиминират киселинно-образуващи храни и напитки /алкохол, Кола , Пепси , животински мазнини и солени  храни /.

По отношение на гореописаните продукти  аз ще се позова на официалната информация от авторитетното  американско списание “Journal of Rheumatology”, което посочва, че Celadrin softgels  намалява  значително  ставните възпаления и подобрява  мобилността  на ставите. При  проведения експеримент  със 130 участници под лекарски контрол след 65 дена са установили, че мнозинството от пациентите са били в състояние да правят двойно по- дълги преходи пеша  почти без опаквания. По отношение на Glucosamine, Chondroitin  консултантите на списанието  посочват, че този продукт е вече утвърден в Америка  за  хронични ставни възпаления  и за профилактика  при спортисти  / това не се отнася  при  доказан артрит/.  

Друга основна причина за развитие на ставни  заболявания  според американския доктор Майкъл Хобарт е отслабването и увреждането на имунната система на организма. При такова увреждане човешкото тяло произвежда антитела които атакуват собствените тъкани и  често водят до  увреждане  на ставите и костите.

Д-р Хобарт посветил  две години да прави изследвания в Китай  където при нисък финансов стандарт в сравниние с Щатите се оказало, че процентно населението има  значително  по-малко хора с артритни  и ставни заболявания. Какво е заключението на д-р Хобарт? В тези азиатски страни употребата на  антибиотици и болкоуспокояващи е в пъти по-малка. Д-р Хобарт напомня, че честата употреба на антибиотици и болкоуспокояващи тормози и уврежда сложните механизми на имунната система и това води до дегенеративни процеси в организма. Ние сме жертва на модерния начин на живот –подчертава д-рХобарт! Природата е дала толкова много натурални вещества и стимулатори- възползувайте се от тях!