Профилактика за предотвратяване образуване на бъбречни камъни – Беседа на нашия консултант В.Вълчев

Напоследък читатели задават въпроси  за профилактика  за бъбречни възпаления и образуване на камъни в бъбреците.

Ето един конкретен случай на Станимир Ф.: Преди около пет  години  в България получих  бъбречно възпаление,  тежест в бъбреците и подуване ниско в краката. Направиха ми  ултразвук, изследвания на кръв и урина и установиха, че имам  два  камъка в бъбрека с размер  8 мм и повишение на пикочната киселина, доста над нормата. Предписаха ми лекарства,  диета с конкретни указания, какви храни да не употребявам, препоръчаха ми да пия и хисарска минерална вода. Аз приложих лечението и диетата  в продължение на два и половина месеца и успях да изхвърля тези две камъчета /вече намалени по размер до 3-4 милиметра/. Оказа се, че са уратни камъни, които са по лесни за стопяване. Докторите ми препоръчаха периодично да пия хисарска вода и да огранича  употребата на кафе.
В Чикаго дойдох преди три години и започнах работа нощно време, после  друга работа на атмосферни условия и наруших всякакви диети, нямаше откъде да намеря хисарска вода. Един ден започнаха  кризисни болки в бъбреците и се наложи да отида в Бърза помощ. След  престой от седем часа успях да изхвърля едно камъче около 4 мм и болките намаляха рязко. Преди да изляза оттам  изрично попитах  доктора какво да предприемам, за да предотвратя образуването на нови камъни. Отговора беше да пия  повече вода и да спра солените храни и нищо повече. Този отговор не ме задоволи! По принцип аз пия достатъчно вода, повече от нормалното и рядко  употребявам солени храни. Нуждая се от конкретен съвет.  Какво да предприема  по методите на  алтернативната медицина?

Д-р Вълчев: Драги Станимире, съгласно описанието което даваш и на основата на моя опит и като се съобразявам с клинично изпитаните  натурални продукти в Америка,  мога да препоръчам следното: От магазин Back to Nature

(56 South Arlington Heights Rd, Arlington Heights, IL 60005) вземи следното:
1.Wild  Blueberry Extract 100 caps- вземай   сутрин и вечер по 2 капс 35 мин преди хранене 
2. Medical herbs: Corn Silk – 6 oz, Horsetail leaves- 5 oz, Uva-ursi – 3 oz, Shepard purse-4 oz, Yarrow flowers-3 0z

Това е медицинска билкова комбинация които се смесва и се приготвя  така: 2 суп лъжици от сместа  в 400 гр гореща вода . Варят се 2 мин, киснат се 20 мин и се прецеждат. Пият се два пъти дневно по 200 грама  15 мин преди храна. Горното се  употребява поне 30 дена. Прекъсване 10 дена и се повтаря 25 дена. На всеки 4  месеца  да се прави анализ на урината  за  наличие на бактерии. Този вариант е доста добра  профилактика срещу образуване на бъбречни камъни. Тази  схема се прилага поне два пъти годишно. Да  се  пие периодично  Cranberry juice,  който също стимулира бъбречната функция. Тази полезна профилактика ще те предпази от лоши изненади на образуване на нови камъни, неочаквани кризи, ходене в Бърза помощ и сериозни  финансови разходи.

За  хора, които образуват фосфатни  камъни има други рецепти. За такива случаи се обадете на тел 847-269-1649  за индивидуална  консултация.

Защо ставите “скърцат”?

С настъпването на късната есен се увеличава влагата във въздуха. При много хора именно през ноември и декември започват да се обаждат ставните болки.

Артритите са група заболявания, при която има първично възпаление на една или няколко стави. Причината често са нарушения в работата на имунитета, а повод за проявата на заболяването могат да бъдат преохлаждането, обикновената настинка или стресът. Артритът може да се появи на всякаква възраст, но най-тежкият и опасен артрит – ревматичният поразява хората в тяхната най-трудоспособна възраст между 30 и 50 години.

Жените боледуват 3 пъти по-често в сравнение с мъжете, тъй като техните полови хормони засилват възпалението. Ако артритът не се лекува, той може да доведе до инвалидност.

Артрозите са също група заболявания, но те започват с промяна в тъканите на ставата, по-често при възрастните хора или след травма. Те са свързани с ограничаване на движенията на болния, като също така предизвикват болка и възпаление.

За лечението на ставните болки най-често се използват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС – диклофенак, ибупрофен , целекоксиб, нимесулид). И артритът и артрозата могат да се лекуват и със съвсем други т. нар. базисни лекарства, които нормализират активността на имунния отговор (метотрексат, лефлуномид, инфликсимаб, ритуксимаб). Съществуват препарати, които се въвеждат в болната става с помощта на инжекция както и други, които са на растителна основа – най-често съдържат екстракт от соя и авокадо.

Днес за лечението на артрит се прилагат нови т.нар. биологични препарати (те не трябва да се бъркат с хранителните добавки!), които са високо технологични и доста скъпи. Те въздействат на молекулите, които участват във възпалението, по точков път.

Съвети при болки в ставите:

1. Спазвайте препоръките на своя лекуващ лекар стриктно изпълнявайте предписаните от него медикаменти.

2. Избягвайте контакти с болни от инфекциозни заболявания, защото те могат да предизвикат възпаление на ставите.

3. Избягвайте преохлаждането – ставите трябва да бъдат винаги “на топло”. Използвайте ръкавици и топли чорапи.

4. Прекалено многото затоплящи процедури могат да предизвикат изостряне на болката.

5. Голямото физическо натоварване е опасно за ставите. Ако ви се налага да товарите тялото си, посъветвайте се предварително с лекаря си.

6. Хранете се пълноценно и балансирано. Включете в менюто си домати, патладжани, пипер и изобщо повече зеленчуци. Намалете употребата на масло и маргарин. Омега-6 мастните киселини могат да увеличат възпалението на ставите, докато сокът от моркови, целина и зеле намаляват ставните болки.

7. Приемайте повече витамини, особено витамин С.