Профилактика преди зимата за възпаление на горните дихателни пътища и за грипни заболявания

Наши читатели, които имат деца на възраст до 14 годишна възраст,  задават въпроси за възможна  профилактика преди зимните студове против  възпаления на  гърлото, бронхите и грип. Ето един от типичните въпроси: 

Мирослава  К: Имам две деца съответно на 5 и на 11 годишна възраст. Много често  в началото на зимата боледуват и доста прибягвахме до антибиотици. През миналата зима даже и това не ни помогна. При  консултация с известен детски лекар той  констатира, че  децата са привикнали към антибиотиците, имунната им система е отслабнала и организма не реагира. Детето на моя близка /сега на 8 год/ след системна употреба на антибиотици получи увреждане на слуха. След направените специализирани прегледи  установиха известна атрофия на слуховия нерв и  казаха, че е последствие от тези  антибиотици. Това много ни разстрои!
Възможна ли е някаква профилактика преди зимата с алтернативни методи или фитотерапия, като се използват натурални вещества без рискове от увреждане на естествената защитна сила на организма?

Д-р Вълчев: Профилактични методи съществуват и те са изпитани в практиката.Сега ще опиша вариант за деца на възраст от 7 до 15 год възраст, които  често боледуват през зимата. Купете от магазин Organic product and vitamins :

1. Korean Ginseng -250 mg (120 caps) –да се взема сутрин по 1 и вечер по 1 капс 30 мин преди хранене

2. Bee Propolis 500 mg (100 caps)– сутрин и вечер по 1 капс 15 мин преди хранене с малко вода.

3. Aloe Vera 100 (softgel)- сутрин по 2 и вечер по 1 капс 5 до 10 мин преди храна.

Горните продукти да се приемат около 35 – 40  дена. Какви са свойствата им?  За  Прополиса отдавна е известно, че съдържа биофлавоноиди, антиоксиданти и антибактериални вещества. Доказано е, че той действува като природен антибиотик без да уврежда черния дроб и бъбреците. Корейския женшен е известен в източната медицива от близо осемстотин  години, като стимулатор на естествената защитна сила на тялото /на ензимните реакции, на лимфоцитната активност и подобрява устойчивостта на нервната система при стрес/. Що се отнася до  екстракта на Алое Вера, то той помага за изчистване на различни токсини в чревната система и по този начин ускорява елиминирането на вредни бактерии. Горната схема може да се прилага и от възрастни, но в по-голяма доза. Почти всички мои пациенти, които използуват тези биоактивни вещества преди  настъпване  на зимата докладват, че много по-рядко боледуват или изобщо не боледуват от дихателни или грипни заболявания.          

РЕЦЕПТА ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ

Много от вас си мислят, че ако ядат правилно, вземат витамини и заместители, както и редовно спортуват ще се радват на добро здраве.

Това не е далеч от истината, но повечето хора трудно спазват този план. Повечето от вас може би си набавят необходимите витамини и минерали чрез заместители, не поради това че няма, а защото така са ви предписали. Вашият доктор може би ви е посъветвал да не консумирате храни, богати на наситени мазнини или съдържащи висок холестерол. Рецептата която следва е само малка порция от това, което е всъщност истинското здраве.

Първо, за правилното оценяване на вашето здравословно състояние е необходимо да се направи кръвна картина, наред с химическия тест, което можете да поискате при следващото ви посещение при лекаря. Също така си записвайте данните за вашето кръвно налягане, пулс, тегло и височина. Знаейки правилното съотношението на вашето тегло за тялото ви е от огромно значение при започване на оценката за вашето здраве..

Второ, записвайте си всичко което ядете през седмицата в грамове и милилитри. Не забравяте времето в което сте ги консумирали. Записвайте количеството олио и масло, което използвайте при готвене. Описвайте витамините и заместителите, които взимате не забравяте и времето което отделяте за спорт или друга активност, като правите съотношение на аеробните и неаеробните занимания.

След една седмица погледнете таблицата си и си взимайте бележки като: със зехтин ли готвихте? Вие ли си готвихте или ядохте навън? Ядете ли много вредни храни като сладки, чипс или полезни като плодове и зеленчуци? Какъв вид мултивитамини взимате? Ядете ли късно вечер? Пет или три пъти на ден ядете? Пържите или печете? Колко калций консумирате? Колко месо консумирате?

На всички тези въпроси отговорете искрено и се замислете, здравословна ли е вашата диета? Повечето ще кажат не. Агенцията за храни и медикаменти (FDA) наскоро наложи всички хранителни компании да опишат на етикетите здравословната консумация на тяхната храната на ден. Четете ли етикетите на храните и ако да, знаете ли какво означават?

Много е важно да разбираме значението на “здравословен начин на живот”. Ние всички заслужаваме да знаем как и защо тялото ни реагира на храните и напитките които консумираме. Важно е да имаме правилна диета и спортни занимания.

Ако вие или ваш близък има нужда от “добра рецепта” за здраве ни се обадете на телефон: 877-DRBACKS. 

Някой от нашите здравни служители ще ви асистира ако имате въпроси. Донесете вашата таблица за преглед и оценка за “по-добра рецепта” за “по-добро здраве”.Вие също можете да ни посетите на уеб сайта www.ADVANCEDPHYSICALMEDICINE.org. Както винаги ние се посвещаваме на вашето здраве.

Настоящата статия е само насока към здравословна диета. Както винаги ние ви съветваме да се консултирате с лекар преди да започнете диета, поради опасност да подцените или надцените сегашното си състояние , особено ако сте били на лечение.

DR. BAKS