Подобрете паметта и функцията на мозъка с 5 ценни билки

Научните изследвания показват, че някои растения стимулират дейността на невротрансмитерите в мозъка и то без да имат изтощаващия ефект на кофеина. Билките са естествен начин да подобрите паметта, да си възвърнете фокуса и дори да подобрите настроението.
Тези пет растения са полезни както за възрастните, така и за младите хора, които всекидневно са подложени на негативни влияния като стрес, работа и недоспиване.
1. Ашваганда
Билката е традиционна съставка от аюрведата, използвана за подобряване на мозъчните функции. Тя възпрепятства формирането на бета-амилоидни плаки, които причиняват разрушаване на свързващите синапси между невроните. Освен това растението е добро за имунитета и понижаването на оксидативния стрес.
2. Готу колa
Тя се среща в района на Източна Азия, Австралия и Индия и се използва за тонизиране и подсилване на умствената дейност. Билката стимулира кръвната циркулация и подпомага паметта. Растението има свойствата на адаптоген, което означава, че допринася за по-лесната адаптация към стрес.
3. Бакопа
Тази билка от аюрведата е известна с положителното си въздействие върху мозъка. Тя подсилва защитата срещу разрушителното действие болестта Алцхаймер и спомага за редуциране на стреса и повишаване на способността за учене.
4. Женшен
Една от най-популярните билки, свързани с подобряване на умствените функции. Тя също е адаптоген и помага на тялото и мозъка да останат жизнени по време на напрегнат период. Растението съдейства за предотвратяването на мозъчния запад с напредването на възрастта, а освен това съдържа гинсенозиди, които са антивъзпалителни вещества.
5. Брахми
Билката има благотворно действие върху нервната система и се смята, че улеснява взаимодействието между двете полукълба на мозъка. Това подобрява паметта и способността за учене. Също така брахми може да облекчи симптомите на тревожност и инсомния.

Източници: foodmatters.com, verywellmind.com, Framar.bg