Захарта, солта и нашето здраве

Захарта и солта са невидимата заплаха за нашият организъм. Излишъкът на захар върши опустошения на всяка възраст, водейки до много високо и много ниско ниво на кръвната захар. Притокът  на глюкоза в кръвта кара панкреасът да произвежда много инсулин, който е ключов хормон. Примерно, ако ядем 150 гр шоколад, ние караме панкреасът да работи дълго време като постоянно произвежда инсулин. Освен това инсулинът остава в кръвта много време и се стреми да нормализира нивото на захарта, но това ни кара да се чувстваме уморени и отново да искаме да ядем захар. Много малко хора знаят, но именно завишеното производство на инсулин принуждава тялото ни да складира мазнини. Колкото повече ядем сладко, толкова повече караме клетката да трупа мазнини. С възрастта нашата поносимост към глюкозата драстично намалява и клетката ни вече не я приема така добре. При децата и младежите обработката на захарта става много бързо, необходими са около дава часа след храна и нивото на захарта се връща към нормални граници. При възрастните нивото на захарта остава високо около четири до шест часа. Приемането на много захар (и мазнини) ни излага на това, което се нарича моментен диабет на възрастните. Трябва да се знае, че излишъкът на захарта се натрупва в бъбреците, увреждат се капилярите, нарушава се кръвообращението. Заседналият начин на живот ни води до затлъстяване, а излишното тъпчене със захар ни води към диабет, сърдечни заболявания, пикочни инфекции.
Жените в менопауза трябва да бъдат много предпазливи в приема на сладки неща, тези „вкусотии” водят до горещи вълни и депресия. Хапването на шоколадче не ни успокоява, а ни тласка още повече към депресивно състояние. Препоръчвам ви да замените захарта с мед (не затоплен), кленов сироп, но в малки дози.
Трябва да направим един аналог-една лъжица меласа (отпадък при производство на захар) съдържа повече калций, желязо, калий и магнезий отколкото четвърт литър прясно мляко или парче пиле. Една лъжица мед, когато не е варен, съдържа много по-малко захар от меласата и повече фруктоза от плодовата захар. В меда има много повече витамин C, калций, магнезий и няколко протеина. Трябва да забравите изкуствените подсладители, те съдържат големи количества захар, скрити под различни наименования – сукроза, декстроза, малтоза, царевичен сироп и др. Гледайте внимателно етикетите с захарните добавки, бъдете внимателни към консервираните плодове, салати и плодови млека.
Вредител номер 2 – сол
Солта има високо съдържание на натрий, а това е главната причина за високото кръвно налягане, което с възрастта обикновено се влошава. Приемането на по-големи количества сол водят до задържане на вода в организма, а от там до депресии и горещи вълни по време на менопауза при жените, а и при мъжете (андропауза).
Заместете солта с „диетична”, черен пипер, ароматни треви, соев сос (в умерени дози). За соевия сос четете етикета, има с по-малко съдържание на натрий. Избягвайте мононатриевия глутамат (MSG). Повечето сирена са солени. Груйер, гауда, моцарела – съдържат по-малко сол. Много внимавайте за минералните води – някои от тях имат много високо съдържание на натрий. Не яжте индустриално произведени храни: салами, бекон, готови супи.
В този високо-технологичен свят, в който живеем, трябва да бъдем много предпазливи. Храните нямат нищо общо с тези преди 1993 г. Да мислим днес, за да не стане утре късно и да започнем да се чудим как да се лекуваме.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“