Профилактика, причини и лечение на инконтиненцията (изпускане на урина)

Две от всеки три жени страда от изпускане на урина. Не само възрастните дами са засегнати от това. Мъжете, също, често развиват инконтиненция, но това обикновено е по други причини. Около 75% от възрастните жени страдат от изпускане на урина.
Въпреки че инконтиненцията е затрудняващ проблем и създава неудобство, може да бъде също така и опасна. Много възрастни хора падат, когато тичат към тоалетната. Нарушеният сън от ставането през нощта също може да бъде вреден за настроението на човека и за физическото му здраве.
Но добрата новина е, че има неща, които повечето хора могат да правят, за да намалят епизодите на инконтиненция или даже да предотвратят появата им. В този материал, ще прочетете за основните причини за инконтиненция, указания за вида инконтиненция и начини да се намали проблема или даже да се елиминира. За точната диагноза и лечение трябва да бъде консултиран лекар. Конкретна информация за вида инконтиненция и възможните причини ще помогне на вашия лекар по-бързо и точно да ви окаже помощ.
Един проблем, който е свързан с инконтиненцията е нощното уриниране или ставането през нощта за уриниране. Изследвания са показали, че колкото по-често някой става през нощта да уринира, толкова по-вероятно е да падне и евентуално да се нарани.
Основни типове инконтиненция:

Стрес инконтиненцията се причинява от загуба на нормалната опора на пикочния мехур или на клапата, която пречи на урината да изтича в уретрата (тръбата, която изпразва пикочния мехур). Тази слабост на мускула може да се развие след раждане или при наднормено тегло. Запек и кашлица също могат да допринесат за това.
Хората със стрес инконтиненция обикновено изпускат урина, когато има внезапно повишаване на налягането в корема. Това се случва при кашляне, кихане или смях. Активност също може да причини това покачване на налягането, което притиска пикочния мехур и клапата, която нормално е затворена и задържа урината в мехура.
Ако имате този тип инконтиненция и почувствате, че ще кихнете или ще се закашляте, веднага спрете това, което правите и ако е възможно, кръстосайте краката си. Упражнения могат да укрепят клапата, която пази урината в пикочния мехур.

Инконтиненцията при позив за уриниране е изпускане на урина причинена от изключително чувствителен пикочен мехур. Хората с такъв тип инконтиненция пият някои течности или ядат храни, които съдържат нещо, което преминава в урината и дразни пикочния мехур, като го кара да се съкращава и да се изпразва, даже когато не е пълен. Инконтиненцията се проявява обикновено като внезапен позив за уриниране. Може да се появи при поставяне на ключа в ключалката или при звука на течаща вода.
Хората с този тип инконтиненция обикновено  изпускат урина кратко след изпиване на напитка с кофеин, като чай или кафе. Течностите и храните, които причиняват този проблем са различни при отделните хора, но някои от по-често срещаните са портокалов сок, кафе, чай, газирани напитки, цитрусови плодове, шоколад, алкохол, захар, оцет, изкуствени подсладители, които се добавят към храни и напитки и домати.   
Някои лекарства също могат да влошат инконтиненцията при позив за уриниране. Такива лекарства включват антихистамини, някои от старите антидепресанти и някои лекарства за кръвно налягане.
Ситуации като поставяне на ключа в ключалката на дома ви, могат да доведат до епизоди на инконтиненция при позив за уриниране. Когато това се случи, спрете това, което правите и изчакайте докато спре желанието да уринирате.
Друг начин да се справите с изпускането при позив, записвайте напитките или храните, които сте консумирали два часа преди изпускането да се е случило. Опитайте да не приемате такава храна или течност за няколко дни и след това опитайте отново. Ако тази храна или течност е причинила проблема, тя обикновено ще доведе до изпускане на урина след осем часа.
Понякога изпускането на урина е симптом на инфекция на пикочния мехур. Когато има инфекция, често има парене при уриниране и кръв в урината, но понякога инконтиненцията е единственият симптом. И така, ако споменатите мерки не доведат до подобрение, потърсете личния си лекар. Наличие на кръв в урината винаги изисква изследване, както и коремна, гръдна или скротална болка, която придружава инконтиненцията.
Почти всеки с инконтиненция може да има полза, като избягва кофеин и алкохол. Те могат да дразнят даже здрав пикочен мехур.
Понякога хора се чувстват раздразнени, когато им се говори нелюбезно. Виновникът може да не е имал предвид да обиди, но човекът се чувства наранен. С Исус често разговаряха нелюбезно. Въпреки че Той коригираше своите неприятели, Той не ги мразеше, даже когато Го критикуваха за изцеляване на хора. Вярващите в Исус имат силата да не се сърдят на другите даже когато те се отнасят много лошо с тях. В 1 Послание към коринтяните, глава 13, стих 5, ап. Павел съветва вярващите да обичат другите и да им прощават. Когато обичаме другите, не помним това, което са ни направили и не се опитваме да си отмъстим. Ако искате да научите повече за живота на вяра, вижте нашия уебсайт:  www.helpinghandsBulgaria.net

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“