Колко полезни са всъщност яйцата?

Яйцата са чудесна храна, богата на много хранителни вещества, обикновено не са скъпи и са лесно достъпни. Те са изключителен източник на няколко витамина В, на микроелементите желязо, йод и селен, както и калий и фосфор и един от само няколко естествени източника на витамин D. Яйчният белтък (наричан също албумин) е най-чудесният белтък установен досега. Холинът в яйцата е друга значима съставка. Той е важен за нервите и артериите и е необходим за много процеси на обмяната. Развиващите се зародиши особено имат нужда от него. Преди девет години, Институтът по медицина добави холина към списъка на препоръчваните от тях хранителни вещества. Американската Медицинска Асоциация препоръча добавянето му към пренаталните витамини.
Понеже яйцата са богати на хранителни вещества, тези които са недохранени или с висок риск от недохранване, могат да имат най-голяма полза от тях. При някои хора на възраст над 65 г. има голям риск от саркопения, намаляване на мускулната маса. Това състояние повишава възможностите за падане и развитие на остеопороза, така че увеличеният прием на белтъчини, особено онези, които съдържат лесно смилаем белтък като този в яйцата, е приоритет. Яйцата са добър източник на жизнено необходимата аминокиселина левцин, което ги прави още по-ценни.
Но не всичко свързано с яйцата е добра новина. В продължение на много години яйцата бяха обвинявани за високия холестерол. Не е установено високото съдържание на холестерол в яйцата да повишава значително нивото на холестерола в кръвта (но повишава нивото на наситените мазнини). Все пак, някои проучвания са установили, че хората с диабет тип 2, особено мъже, които ядат поне едно яйце дневно, е по-вероятно да развият сърдечно заболяване. Приемането на пет или повече яйца седмично може също да увеличи риска от тип 2 диабет. Авторите на тази статия препоръчват за здравословно хранене приемът на яйца да се ограничи до 4 яйца седмично.
Надписите върху картоните с яйца могат да бъдат заблуждаващи. Свободното отглеждане е добро за кокошките, но не непременно за хората, които ядат яйцата им.  Да се казва, че яйцата „не съдържат хормони“ е безсмислено, тъй като всички яйца са свободни от хормони. Но надписът „USDA органични” е важен. Той показва, че кокошките са хранени с органична, вегетарианска храна, която е без антибиотици или пестициди. Яденето на сурови яйца не дава предимства, но представя рискове. Опитайте да купувате яйца местно производство, тъй като времето и пътуването могат да доведат до намаляване на някои от хранителните съставки. Яйца богати на омега-3 мастни киселини са също нещо много добро.
Яйцата са храна образец и трябва да се използват като ръководство при оценка на качеството на други източници на протеини. Има много християни, които също ни предоставят примери за: постоянство по време на трудни времена; как да се отнасвяме тактично с жестоки хора; как да останем верни, когато всички около нас живеят така както им е най-изгодно; и много други прекрасни примери за християнски живот. Посланието до Евреите, глава 11 е изпълнена с такива герои на християнската вяра. За тази герои може да прочетете както в тази глава, така и в много от другите книги на библията. Евангелията са изпълнени с примерите и думите на най-значителния модел за подражание за начин на живот: Исус Христос. С божията помощ, може да следвате техния пример и дори да се превърнете в човека, на който вашите деца да подражават. За повече информация, отностно угоден на Бога живот, проверете “Слова на Вяра” и другите материали на нашия уебсайт: www.helpinghandsbulgaria.net

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“