Въпроси на читатели до консултанта В.Вълчев за натуропатично лечение на вътрешни заболявания и отговор

Ивелина Б.: От 9 -10 месеца  имам главоболие, често сърцебиене, бърза умора, нарушение на съня, който е повърхностен и лесно се будя. Забелязах също периодично  треперене на ръцете. Ходих на прегледи и  ми направиха пълни изследвания,. Накрая установиха, че имам заболяване на щитовидната жлеза- силно повишена функция и също малки кисти на жлезата – на гушата. Казаха ми, че с това се обясняват бързата умора, сърцебиенето и треперенето на ръцете. Предписаха ми лекарства, които потискат функцията на жлезата. Вземах ги около 3 месеца. Умората ми намаля, сърцебиенето стана по-рядко, но съня ми не се оправи. Планирах бременност и по съвет на доктора  прекъснах  тези лекарства. Скоро пак започна сърцебиенето, главоболието и бърза  умора. Консултирах се с моя лекар и той ми препоръча  хормонални  лекарства като ме предупреди, че те имат странични ефекти и могат да създадат проблеми за нормално забременяване. Това ме обърка допълнително и вече не зная какво да правя! Чета по Интернет за китайска медицина, за алтернативни методи и т.н., но не мога да реша какъв метод на лечение да избера.

Можете ли да ми дадете съвет за  натуропатично  лечение, което няма да попречи за нормална бременност и без рискове за странични ефекти?

В. Вълчев:  Драга Ивелина, на основата на принципите на официалната  натуропатия, аз ще се опитам да  помогна. Първо необходимо е да се прекрати употребата на продукти съдържащи кофеин, алкохол, силни подправки. За първия период от лечението ще стимулираме важни  функции на нервната система  като например функцията на хипофизната жлеза и основните хормони които тя отдела. Например хормона TSH /thyroid stimulating hormone/ е много важен да се нормализира щитовидната жлеза. Това става с употребата на органични, безвредни  вещества, за които не се изисква рецепта. С други натурални вещества ще балансираме отделянето на така наречените невро-трансмитерни вещества в мозъка  /Serotonin и Dopamine/, които имат решаваща роля за пълноценен сън и също за по-бързо преодоляване на стресови ситуации. Невротрансмитерите правят възможна връзката между стотици хиляди, даже милиони нервни клетки и вътрешните органи. При всички страдащи от безсъние, също депресивни състояния има сериозен проблем с невротрансмитерите. За различните възрастови групи хора и за конкретния вид  оплаквания  има различни натурални вещества. Аз не ги назовавам сега, защото няма проста схема или шаблон. Но всички те са утвърдени от американската натуропатия и се продават без рецепта.

За втория период от лечението, в зависимост от подобрението до момента ще приложим  биоекстракти  и различни натурални  стимулатори за регулиране функцията на  жлезата и по-точно за  секрецията на тироксина и трийодтиронина. От тези хормони  зависи  енергията на организма, нормалната обмяна на веществата и особено сърдечната функция/  да няма сърдечни спазми,  повишен пулс и да се подобри капацитета на сърдечния мускул/  При пациенти  които не употребяват кофеин, алкохол или синтетични стимулатори вероятността да се подобрят за период от три- четири месеца е доста висока. Това е реален факт и тази методика е вече все по-масова в Америка. Това обаче пречи на фармацевтичната индустрия да реализира големи печалби /обикновено милиарди  долари/ и затова съпротивата е много жестока. Търсят се всякакви начини да се омаловажават добрите резултати. Само в отделни книги на доктори –натуропати или независими изследователи се обсъждат тези методи на лечение. Това е отделна тема за тоталния монопол на рекламата по телевизията .    Ако се гледат тези реклами аналитично , често се виждат абсурдни твърдения, които практиката отхвърля ежедневно при хиляди случаи.

За да приложим натуропатично лечение е необходима индивидуална консултация. За да подкрепя твърдението си, че мога да помогна  сега давам имена и адресите на  пациентки, които имаха същия проблем и след като изпълниха  лечението  получиха отлични  резултати. Това са:

Виолета Андонова- 1125  Holiday Lane  Ap 3, Des Plaines IL

Светла Седелмаеров – 2332 Fishhook Why- Wauconda IL

Надежда  Вервикова – 1650 Army Trail Rd, Bolingbrook 

Всички те, след съответните изследвания имаха доказани тироидни пробеми, хронична умора, различни  нервни оплаквания, сърдечни аритмии и спазми. Пред тях имаше само два варианта. Първия бе да вземат хормонални лекарства години наред, с доста странични ефекти или втория- натуропатия с използуване на безвредни  натурални вещества за период от 4- 6 месеца и избягване тежки странични ефекти.

По сведение на американското списание Natural solutions, което дискутира алтернативна терапия през последните три години около 32 милиона американци прибягват до Натуропатията и процента на успеваемост е доста висок. В това списание 85 процента от статиите се пишат от медицински изследователи и натуропати, които не са обвързани с фармакологичния гигант.