Киселините в стомаха и ГЕРБ

Киселините в стомаха представляват парещо усещане предизвикано от дразнене на хранопровода, празната мускулна тръба, която пренася храна и течности от устата до стомаха. Ако се появява 2 пъти или повече през седмицата и/или е свързано с усложнения, се диагностицира като Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Хранопроводът е раздразнен, когато храна и течности смесени с киселина в стомаха, се връщат в хранопровода. Стомахът понася киселата смес, но хранопроводът няма същите защитни механизми, така че стомашното съдържание може да го нарани.
Нормално, стомашното съдържание преминава към тънките черва, но връщането му назад може да се появи, ако клапата между хранопровода и стомаха се отмести нагоре и загуби опората си от заобикалящата я диафрагма. Това отместване на клапата – хиатална херния, се причинява от прекомерно налягане в корема предизвикано от бременност или коремни тлъстини. Клапата, която няма вече опора, позволява лесна поява на рефлукса, особено при лягане след нахранване.
Прекомерното ядене също може физически да избута обратно храната през клапата. Навеждането след хранене също може да има такъв ефект. Някои лекарства и храни може да отслабят клапата и да позволят на стомашното съдържание да се върне в хранопровода и да раздразни тъканите. Лекарства, които могат да отслабят клапата включват аспирин, ибупрофен, калциеви антагонисти и бета блокери за високо кръвно налягане и сърдечни проблеми, теофилин за астма, нитрати и нитроглицерин използвани при стенокардни проблеми и антихолинергетици, като лечение при изпускане на урина.
Храни и течности, които могат да имат такъв ефект върху клапата включват пикантни храни и кисели храни като домати, грейпфрут и други цитрусови плодове. Други храни или течности, които могат да влошат рефлукса са: шоколад, кафе, чай, газирани напитки, мента, чесън и жълт лук. Мазните храни забавят изпразването на стомаха и по този начин влошават чувството за киселини в стомаха. Пиенето на алкохол също може да доведе до рефлукс. Пушенето стимулира освобождаване на стомашна киселина и никотинът отпуска клапата.   
Получаването на киселини в стомаха може да бъде предотвратено и честотата му намалена като се избягва хранене три часа преди лягане, да се приемат по-малки количества храна и повдигане на леглото откъм главата с 8 до 10 см, така че гравитацията да пречи на храната да се връща. Ако трябва да си полегнете след хранене, опитвайте се да лягате на лявата страна, така че стомахът да е по-ниско от хранопровода, което прави по-малко вероятен рефлуксa. Избягвайте да носите пристягащи дрехи. Също така, премахнете тлъстите, пикантни и кисели храни – особено по-късно през деня. Ако приемате лекарство, което може да предизвика киселини в стомаха, обсъдете това с вашия личен лекар.
Въпреки че антиацидните лекарства може да облекчат проблема с киселините в стомаха, те съдържат съставки които могат да причинят проблеми на хората с високо кръвно налягане, сърдечни аритмии, бъбречно заболяване, някои проблеми с червата, хронични киселини в стомаха или апендицит. Бременните и кърмачките също трябва да обсъдят лечението за киселини в стомаха със своя лекар. Случайното получаване на киселини в стомаха е неприятно, но честото получаване може да бъде опасно. След време, повтарящите се епизоди на рефлукс могат да причинят кървене от хранопровода или промяна в тъканите, което може да доведе до рак. Болка в гърдите или горната част на корема може да се дължи на сърдечен инфаркт. Ако болката се разпространява към ръцете или раменете, по-вероятно е да е свързана със сърдечен инфаркт. Сърдечният инфаркт изисква незабавно внимание и всеки, който е възможно да има инфаркт, трябва да бъде закаран с линейка в спешно отделение. 
Долната част на хранопровода е защитена от клапаните и заобикалящата мембрана, които я поддържат. Исус Христос закриля душите на християните по различни начини.
Псалм 46, стих 1 ни напомня, че “Бог е нам прибежище и сила, винаги изпитана помощ в напасти.” В Евангелието на Матей 28:20 Исус ни уверява, че той е винаги с нас. А в Посланието до Римляните 8:34 Апостол Павел споделя, че Христос ходатайства за нас без
прекъсване. За повече насърчителни статии, проверете нашия уебсайт
www.helpinghandsbulgaria.net в раздела “Слова на Вяра”.

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“