Как да надвием пролетната умора?

Отново навлизаме в един период на дискомфорт, независимо от галещите ни лъчи на слънцето. Пролетната умора чука на вратата.
Нарушеният  баланс на организма и отслабването на имунната система се  дължат на дългите зимни  месеци. Липсата на  достатъчна слънчева енергия, липсата на движение, прекараните настинки и грипове, ни водят  до  натрупване на токсини  в  организма. През студените месеци метаболизмът  се забавя. През месеците март и април природата се събужда. Птичките пеят, дърветата разцъфват, а с идването на пролетта ние се чувстваме изморени и  не толкова работоспособни.
Пролетната  умора  си  има  своите  признаци:
-главоболие
-отпадналост
-безсъние
-загуба на настроение
Промените в атмосферното налягане, намаленото ниво на витамин D, редуване на лошо с хубаво време, магнитните бури – всичко ни влияе дискомфортно. Апатията и изтощението са явен признак, че тялото има  нужда от свежи храни, богати на витамини и минерали. Пролетната умора се крие във въздуха, това е физиологична норма. С по-честото отваряне на прозорците, ние увеличаваме съдържанието на кислород в белите дробове. Уморяваме се от рязкото насищане с кислород в кръвта.
Как да се преборим  с  пролетната  умора? Какво е необходимо да знаем?
 Консумирането на риба, действа изключително тонизиращо на  тялото, както и млечните продукти. Задължително сутрин  трябва да обливаме тялото си с  топла и студена вода. Движението е от голяма важност. Всеки ден по двадесет минути бързо ходене ще премахне чувството на умора и апатията, които изпитваме. Спете поне по седем-осем часа на денонощие.
Но не забравяйте, че понякога умората придружена със значително  напълняване, ни подсказва за проблеми с щитовидната железа.
Ако постоянно чувствате сънливост и  лошо настроение, причината за това е дефицит на желязо в организма.
 Помните ли, че на пролет у дома бабите и майки те ни започваха да правят  често супа от коприва? Естественият ход на природата ни подсказва как да  започнем да се храним по-балансирано. Хапвайте богати на витамини храни, като: спанак, моркови,лук, коприва, гъби, ябълки, сурови  ядки. За по-изнервените хора препоръчвам чай от мащерка с лимон или сок от целина.
Сменете гардероба си. Това което няма да носите просто го махнете от дома си. Много ненужни вещи, които не употребявате и стоят от години по  закачалките, носят само негативна енергия.
Но въпреки умората, намирайте време да се радвате на дребните неща и се  усмихвайте по-често. Смехът и разходките сред природата ни липсват все  по-често, особено в забързаното ежедневие днес.
Една прекрасна рецепта за енергийна салата: Спанак със сушени домати и кедрови ятки.
Продукти: 1 пакет бейби спанак, 5-6 сушени домата, 1 краставица, кедрови ядки,1/2 лимон, балсамов оцет на вкус, зехтин, сол, черен пипер, малко настърган пармезан.
Приготвяне: Измитият и подсушен спанак се накъсва или нарязва (както ви харесва), прибавяме обелената и нарязана на полумесец краставица. Сушените домати се наситняват и всичко се смесва и залива с дресинга от балсамов оцет, зехтин сол и черен пипер. Гарнира се с тънки резенчета лимон, поръсва се обилно с кедрови ядки (запечени до златисто на сух тиган) и добавяме люспите пармезан.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“