Kофеинът – не е изцяло вреден, има даже някои ползи от него

Ако си мислите, че това е поредната статия, която ще разруши източник на удоволствие в живота ви, ще се зарадвате да узнаете, че този път не е така. И все пак съществуват някои рискове свързани с кофеина и някои групи от населението са по-предразположени към чувствителност на ефектите от него в сравнение с други. Даже тези, които са чувствителни, могат да разрешат своя проблем, като просто намалят приема или го консумират рано сутрин. През 2012 г. FDA (Food and Drug Administration – Държавната агенция за контрол на храните и лекарствата в Америка) изпратиха писмо в което отбелязват, че до 400 мг кофеин на ден (което се равнява на три чаши от 220 g) не е свързано с неблагоприятни ефекти у здравите възрастни хора.    
Кофеин има в кафето, черния и зеления чай, някои газирани напитки и някои видове бутилирана вода. Кофеин има и в шоколада и в някои отпускани без лекарско предписание лекарства, като например лекарства за мигрена. Енергийните напитки са друг източник на кофеин.      От три до седем часа са необходими за тялото да елиминира половината от консумирания кофеин. Някои хора имат по-бърз метаболизъм и могат да го изчистят по-бързо. Повечето хора могат да кажат кога точно кофеинът, който са консумирали, е преминал и така могат да планират с оглед да не попречи на съня им.    
Много неща повлияват на бързината на разграждане на едно лекарство, включително кофеин. Възраст, прием на други лекарства, заболявания, повлияват тази скорост. Пушенето ускорява метаболизма на кофеина и когато някой спре да пуши, разграждането на кофеина се забавя. Това може да доведе до безсъние при тези, които се опитват да спрат цигарите.     
Основният резултат от това е: ако е налице сърцебиене, тревожност, безсъние или други симптоми свързани с действието на кофеина, причината за това може да бъде увеличен прием на кофеин или забавеното му разграждане. В такъв случай  намаляването на приема на кофеин може да бъде от полза.    
Освен потенциала да стимулира прекалено много, кофеинът увеличава загубата на калций през пикочния канал. Това е най-съществено за хора, които не получават достатъчно калций и консумират много кафе.      Кофеинът може да предизвика паническа атака у тези, които са податливи. В едно проучване, еквивалентът на около 3 ½ чаши кафе е накарал приблизително 50% от хората с паническо разстройство или депресия с панически атаки, да се почувстват зле. В този експеримент са били включени и хора, които нямат такова разстройство и само 7% от тях са имали паническа атака след прием на същата доза кофеин. Така че, ограничаването на приема на кофеин може да бъде полезно за хората с този проблем.    
Гастроезофагеалният рефлукс (ГЕР) е бил свързван с приема на кофеин, както и изпускането на урина при позив за уриниране. Диуретичният ефект на кофеина е преди всичко грижа за хората, които приемат диуретици и не могат да се справят с обезводняването така лесно или тези, които са обезводнени. Друго проучване е открило възможна  корелация между приема на над 200 мг кофеин дневно и повишения риск от аборт.    
Сега за възможните ползи от кофеина! Редовната консумация на кофеин може да намали риска от болестта на Паркинсон, рак на дебелото черво и болестта на Алцхаймер. Кофеинът също така увеличава наличността и разхода на енергия, изостря когнитивната функция, концентрацията и способността за фокусиране на вниманието, подпомага краткосрочната памет и подобрява разрешаването на проблеми, които изискват мислене. В заключение, бременни жени, хора с панически атаки, както и възрастни хора може да са по-чувствителни към ефектите на кофеина и ще имат полза, ако ограничат приема му. Ако не сте от тези, които изпитват страничните ефекти, наслаждавайте се!    
Тази статия няма за цел да замести вашия личен лекар. Целта е да направи достъпна изпитана информация за различни аспекти на здравето.    
Много хора пият напитки с кофеин, за да имат енергия и да могат да изпълнят повече работа. Кофеинът има този ефект. Но за съжаление не е лесно да се определи необходимото количество, което да ни помогне да сме продуктивни без да попречи по същото време да си починем, да се освежим и спим. Почивката и отмората са чудесно нещо! Кофеинът може да попречи на отдиха.    
Мир и удовлетворение могат да се намерят чрез вяра в Исус Христос. В Евангелието на Йоан 14:27 Исус споделя с вярващите: “Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз не ви давам както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои.”. Когато повярваме в Исус Христос и му се доверим, ние получаваме този чудесен мир. Това е причината да
пишем тези статии. Искаме всеки българин да получи този великолепен дар, който придружава вярата в Исус.

За повече духовни съкровища, проверете нашия уебсайт:
www.helpinghandsbulgaria.net.

Helping Hands Eastern European Ministries