Как да намалим изпотяването през лятото?

Потта има две важни функции в организма ни – да регулира отделителната система и телесната температура. С потта има загуба на две основни неща – вода и енергия. Потенето и потните жлези се намират пряко под нервна регулация. Стреса и смущения в хормоналната система са заболявания на нервната система и това влияе върху слабото или силно потене на организма ни.
Лятото е сезон, който очакваме с голямо нетърпение. Слънцето е прекрасен дар от природата. Времето е чудесно и топло, но именно тогава настъпва и периода на обилното потене на тялото ни. Понякога това потене излиза извън контрол.
Изпотяването е процес, благодарение на който организма ни не прегрява. Почти всеки от нас има проблеми с изпотяването. За да намалим прекаленото ни изпотяване, ще ви предложа някои промени, които да направите в ежедневието си.
–    Избягвайте  пикантните храни. Те загряват тялото и засилват потенето с цел то по-бързо да се охлади.

–    Намалете кофеина. Кафето засилва изпотяването, защото то има свойствата да засилва отделянето на течности. Заместете тази напитка със студен ментов чай, който освежава много добре организма ни.

–    Носете дрехи само от памук или коприна. Изкуствените материи предизвикват така нареченото допълнително запарване на тялото ни. Много внимателно гледайте състава на материите отбелязани на етикета на дрехите които купувате. Ако имат еластан, то поне процентът да бъде по-малък.

–    Солта. Всеки в организма си има различно ниво на натрий. Това определя и различното ниво на изпотяване на всеки човек. Ако започнете да избягвате солта, то има вероятност да се обезсолите и да започне да ви се вие свят. Не ви съветвам да избягвате солта, а да знаете, че се нуждаем от 5 грама сол на ден.
Как да се храним през лятото?
–    Избягвайте червените меса.

–    Консумирайте много зеленчуци, ядки (особено бадемови и кайсиеви) и плодове.

–    Пийте повече течности. Вода, студен чай, айран (който има ниски нива на кръвно налягане може да добави в айрана малко сол, веднага се покачва кръвното.)
Комбинирайте топли и студени душове.
Ходете на разходка в по-хладните часове на деня.
Не прекалявайте с твърдият алкохол. Бялото вино, бирата и коктейлите са по-малко натоварващи организма в летните дни.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“