Sexting vs CyberSex

Нарастващата употреба на интернет и всякакви устройства, които улесняват достъпа до социалните мрежи и обмяната на различен формат информация, доведе до създаването на нов вид психология – киберпсихологията, която има за цел да изследва по-задълбочено функционирането на индивида във виртуалното пространство. Заедно с този процес се проучва и явлението секстинг, което е голям проблем на подрастващото поколение.

Sexting – под този термин се разбира акт на обмен на сексуален подтекст, предаван чрез смс, смартфон приложения или друга визуална web-дейност в социалните мрежи. Думата произлиза от: sex и texting (sexting). Първоначално се е отнасяло само до обмяната на текстови файлове, но в последствие се е разширило с видео и снимки поради бурното развитие на технологиите. От 2012 г, думата sexting официално присъства в Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary.
Всички сме ставали свидетели на шокиращи истории за разпространени снимкови и видео материали на младежи в училището или в социалните мрежи, което е довело до тяхното компрометиране, отпадане от училище и дори до самоубийство. Въпреки всичко това, в съвременното общество sexting се е превърнал в част от нормалното сексуално съзряване на младежите. Sexting към момента се разглежда като електронната версия на останалото вече в миналото „ако ти ми покажеш своето… аз ще ти покажа моето”. Уместно е младежите да бъдат подготвени, че техните голи материали може по една или друга причина да придобият “популярност” и този факт не трябва се приема като бедствие и непоправимо зло, още по-малко като повод за самоубийство. Практикуването на това поведение крие в себе си риска това да се случи, и всеки трябва да бъде подготвен. В България има не малко случай, в които учениците освен срама, трябва да преживеят тежки разследвания от институции, обвиняващи ги в разпространение на порнографски материали.
За първи път термина sexting е използван в статия на списание „Телеграф” – в Австралия 2005 г. В едно мащабно проучване на 1280 тийнейджъри и млади пълнолетни и от двата пола, 20% във възрастовата граница 15-20 г.в.; 33% между 22-26 годишна възраст са изпращали снимки  или други порнографски материали на други хора. 39% (15-25 г.в.) и 59% от (20-26 г.в.) са изпращали съобщение със сексуален текст.
Според проучването на Националната Кампания за Превенция на тийнейджърите от непланувана и нежелана бременност и CosmoGigl показва, че 20% от тийнейджърите  на възраст 13-19 г. и 33% от младите хора на възраст 20-26 г. са споделили голи или полуголи снимки или са изпратили текст и дори някои от тях са ги публикували онлайн. Sexting може да се практикува като: флирт, сексуална връзка, между приятели или в момент на свързване, може да се използва от всички лица за повишаване на интимността, като прелюдия в сексуалната активност при тийнейджърите.
В съвременното общество изразяването на сексуалното е по-достъпно и комерсиално от когато и да било. Интернет е повсеместно разпространен в цял свят, а заедно с него и достъпността до порнографски сайтове. Установено е, че наличието на сексуални теми в медиите увеличава и ускорява сексуалната активност на юношите, заедно с това се увеличава сексуално толерираните нагласи и стереотипните полови възприятия. Подрастващите, които посещават често порнографски сайтове имат по-широки сексуални нагласи и повече секс партньори (правят и по-често секс без презерватив). Установена е положителна връзка между съдържанието на порно-медията и off-line сексуалните нагласи и поведение.
Sexting поведението до голяма степен зависи от порнографията, музиката и видеото. Редица изследвания доказват, че консумацията на порнография е свързано със сексуалното експериментиране на подрастващите, установената връзка между тематиката на sexting, музика, видео и порнография е много по-голяма при мъжете, отколкото при жените.
Sexting е резултат от напредъка на технологиите, които позволяват нови форми на сексуално и сoциално взаимодействие. Тази практика се практикува от различни хора, с различен пол, различно социално и брачно състояние: мъже, жени, семейни, несемейни, двойки. 54% от изследваната извадка на McAFree са изпращали снимки или видео на своя партньор поне веднъж – в рамките на двойката, а 1/3 от тях са го правили от време на време. Sexting се използва от някои двойки за подобряване на сексуалното си общуване и удовлетворение във връзката.
Sexting позволява на много от индивидите да практикуват различни сексуални методи или да се чувстват по-уверени в себе си във виртуалното пространство, отколкото с реален партньор.

Sexting Рискове:
–    Злоупотреба и разпространение на материала с цел манипулация на автора му;
–    Когато секстърите губят контрол върху своя материал се увеличава риска от депресия и самоубийство;
–    Изнудване, чрез материалите;
–    Разобличаване пред близки и приятели;
–    Правни последици;
–    Ранна сексуална ангажираност на децата;
–    Избягване на нормалното сексуално поведение;
–    Раздели;
–    Принуда за изпращане на голи снимки;
–    Пристрастеност и др.

Sexting се е превърнал в проблем в много гимназии. Голяма част от тийнейджърите смятат, че споделянето на голи снимки на съучениците си не е проблем. Sexting има множество социални и правни последици. Ако са направени недвусмислени сексуални коментари не е незаконно, но ако снимката показва голота на лице под 18 г.в. е криминално деяние или престъпление в зависимост от местното законодателство. Това може да бъде тълкувано от закона като детска порнография и също така като деяние за разпространение на порнографски материали. Заедно със sexting се наблюдава и т.н. Трофи синдром – той се изразява в това, че след като индивидът се снабди с голото изображение го споделя, за да може да се похвали със своето сексуално завоевание.
Понякога след разпадане на дадени взаимоотношения отмъстителния партньор може да използва изображенията или текстовете, за да компрометира бившия си партньор.

Cyber Sex (Computer Sex, Internet Sex, net sex, mud sex, Tiny sex, sybering, conversex) е виртуален секс и се среща когато две или повече лица, които са свързани дистанционно чрез компютърната мрежа, обменят сексуални съобщения, които описват сексуални преживявания и сексуален опит. В едната от формите чат-партньорите в писмен вид описват своите действия и поведение, като по този начин стимулират своите чувства и фантазии, а в друга от формите това се случва чрез видео контакт в реално време. Понякога е придружено и от мастурбиране на чат-партньорите. Това е алтернативен вид секс, който не се поддава на ограниченията на чисто физическо сношение, липсва преминаване на физическите граници и позволява изключителна откритост и реализиране на всички сексуални фантазии.

Cyber sex обикновено се практикува в on-line чат стаи или други специализирани социални мрежи. Може да се извършва с помощта на камери, гласови съобщения, skype или други месинджъри. Увеличената популярност на кaмерите увеличи и броя на on-line партньорите с помощта на двупосочна видео връзка, така всеки един от участниците може да изложи на показ себе си пред останалите. Съществуват редица популярни сайтове, където хората могат да мастурбират on-line пред различна аудитория, докато ги наблюдават. Те се използват както от несемейни така и от двойки като по този начин забавляват  аудиторията от наблюдаващи и възбуждат себе си. Много често участниците се опитват максимално да се доближат до реалния живот и секс, чрез подробно описание на поведението си редувайки се взаимно. За някои от участниците това е вид сексуална алтернатива, чрез която заемат друга ролева игра позволяваща им да изпитат нови сексуални практики, които по една или друга причина не експериментират в реалността.

Предимства на Cyber sex, според практикуващите го:
–    Cyber sex може да задоволи някои сексуални желания без риск от сексуално предавани болести;
–    Липсва риск от забременяване;
–    Това е физически безопасен начин за младите хората (тийнейджъри) да експериментират със сексуални мисли, емоции и поведения.
–    Хората със заболявания като ХИВ, хепатит С или други могат да се включат безопасно в сексуалните кибер практики за постигане на сексуално удовлетворение;
–    Партньорите, които в реалния свят са пространствено разделени, по една или друга причина могат да продължат да имат интимност чрез Cyber sex;
–    Позволява на участниците да изиграят фантазиите си, които не биха реализирали в реалния си живот;
–    Отнема по-малко усилия и ресурси отколкото в реалния живот.
–    Дава възможност за мигновени сексуални срещи;
–    Дава възможност за множество смени на партньора за една кибер сесия;
–    Всяка от страните има пълен контрол върху продължителността на сексуалната сесия.
–    Начин за печалба.

Критики:
–    Много често липсва каквото и да познанство между участниците;
–    Опасения относно поверителността;
–    Има разногласия дали това е форма на изневяра, защото понякога Cyber sex кулминира в романтика;
–    Понякога става причина за раздели и разводи;
–    Множество доклади от специалисти сочат, че има индивиди които са пристрастени към тази дейност;
–    Понякога любопитни младежи, които са непълнолетни могат да станат свидетели на сексуални сцени – случайно или активно търсещи такъв род общуване.

Д-р Затослав Арабаджиев
за в. „България СЕГА“
Фейсбук: petrov arabadzhiev
Скайп: d-r zlatoslav arabadzhiev
Тел. 00359889990168