Пролетната умора

Нарушеният  баланс на  организма и отслабването на имунната система се  дължи на дългите зимни месеци. Липсата на достатъчна слънчева енергия, липсата на  движение, прекараните настинки и грипове ни водят до  натрупване на токсини в организма. През студените месеци метаболизмът  се забавя. През месец март и април природата се събужда. Птичките пеят, дърветата разцъфват, а с идването на пролетта ние се чувстваме изморени и  не толкова работоспособни.
Пролетната  умора  си  има  своите  признаци -главоболие, отпадналост, безсъние, загубата на способността да се шегуваме. Промените в атмосферното налягане, намаленото ниво на витамин Д , редуване на лошо с хубаво време, магнитните бури – всичко ни влияе дискомфортно. Апатията  и  изтощението са явен признак, че тялото има нужда от свежи  храни, богати  на витамини и минерали.
Пролетната умора се крие във въздуха, това е физиологична норма. С по-честото отваряне на прозорците ние увеличаваме съдържанието на кислород в белите дробове. Уморяваме от рязкото насищане с кислород в кръвта. Как  да се преборим с пролетната  умора? Какво е необходимо да знаем?
Консумирането на риба действа изключително тонизиращо на  тялото. Млечните продукти също. Задължително сутрин трябва да обливаме тялото си с топла и студена  вода. Движението е от голяма важност. Всеки ден по 20 минути  бързо ходене премахва чувството ни на умора и апатия. Спете поне  по 7-8 часа на денонощие.
Но не забравяйте, че понякога  когато умората е придружена със значително  напълняване, това ни подсказва за проблеми с щитовидната железа.
Ако постоянно чувствате сънливост и лошо настроение, причината за това е дефицит на желязо в организма.
Помните ли, че на пролет  вкъщи бабите и майки те ни, започваха да правят  често  супа от  коприва. Естественият ход на природата ни подсказва  как  да  започнем да се храним по-балансирано. Хапвайте богати на витамини храни: спанак, моркови, лук, коприва, гъби, ябълки и сурови  ядки. За по-изнервените хора препоръчвам чай от  мащерка с лимон или сок от целина.
 Сменете  гардероба  си. Това, което не планирате да сложите повече или да го носите изобщо, просто го махнете от дома си. Много ненужни вещи, които  не употребявате и стоят от години по закачалките носят негативност.
Но  въпреки  умората намирайте време да се радвате на дребните неща и се  усмихвайте  по-често. Смехът и разходките сред природата ни липсват все  по-често в забързаното ни и динамично ежедневие ежедневие.
Една прекрасна рецепта за енергийна салата: Спанак със сушени домати и кедрови ядки.
Продукти:
-1 пакет бейби спанак
-5-6 сушени домата
-1 краставица
– кедрови ядки
-1/2 лимон
– балсамов оцет на вкус
– зехтин
– сол
– черен пипер
– малко настърган пармезан.
Приготвяне: Измитият и подсушен спанак се накъсва или нарязва (както ви харесва), прибавяме обелената и нарязана на полумесец краставица. Сушените домати се наситняват, като всичко се смесва и залива с дресинга от балсамов оцет, зехтин сол и черен пипер. Гарнира се с тънки резенчета лимон, поръсва се обилно с кедрови ядки (запечени до златисто на сух тиган) и добавяме пармезанът на тънки люспи.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“