Рейки – алтернативната медицина

Думата „Рейки” е комбинация на две японски думи -„рей”(универсален) и „ки”(живот енергия). Практикува се като терапевта поставя ръцете си леко на лицето и болното място на пациента. Тази лечебна процедура произлиза от духовните учения на д-р Микао Усуи в Япония в началото на XX-ти век.
Полагането на ръце върху тялото на човек, или животно, с цел да се облекчи болката е древно като – инстинкта. Ако детето има температура или е болно, майката инстинктивно слага ръце върху челото или болното място. При животните майките ближат болните места на малките когато страдат (не само да ги мият). Човешкото тяло, както и животинското, излъчват топлина и енергия. Тази енергия е самата жизнена сила. Целта на „Рейки”е да допренесе за изцеление на човека и е част от алтернативната медицина.
„Рейки” спомага за възвръщане на баланса на всяко едно ниво от съществуването: физическо, емоционално, умствено, духовно и социално. Неговото прилагане намалява стреса и облекчава болката. Много хора доверили се на този метод за лечение споделят, че имат подобрение на съня и храносмилането. Хората подложили се на „Рейки” се усещат по-мотивирани, депресията им отшумява.
„Рейки” – безопасно ли е? Няма странични ефекти, няма предозиране. Терапевта е нещо като проводник на енергия. Всеки може да се научи да практикува „Рейки”, ако посещава специално организирани обучения от квалифицирани специалисти. Има три вида практикуване на „Рейки” – първа, втора степен и мастър. Адаптацията към „Рейки”отнема 3-4 седмици да се обучим.
Душевното и емоционалното спокойствие е много важно за хората. Наруши ли се този баланс можем смело да се доверим на „Рейки”-алтернативната медицина, която вече сто години помага на избралите този метод на лечение.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“