Български лекари първи в света излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб

За тези от вас, които са чели предишни мои материали и публикации, не е тайна, че съм скептично настроен към българските лекари. Истината е, че медицината се превърна в чиста доза обирджийство, като нашите доктори разменят познанията и помощта си срещу хубава купчинка пари. Човешкия живот се омаловажи, а всеки пациент е олицетворение на щедро разтворена кесия със жълтици. Времената станаха такива, че ако не плащаш, не заслужаваш внимание и грижи. Разбира се, както съм казвал и преди, това е образът само на по-голямата част от медицинските лица, не е редно да забравяме, че все пак има истински лекари – компетентно обучени, можещи и загрижени за онова, което масата „специалисти“ отдавна пренебрегнаха, а именно благото на пациента. Може и да съм недоверчив, понеже съм видял много негативи и грешки от днешните здравни работници, но няма да си премълча за онези – малкото, но истински кадърни и загрижени доктори, работещи усърдно, за да излекуват хората. Сега имам удоволствието да ви спомена точно за такива.
Лекарите от столичната болница „Св. Иван Рилски“ в момента са най-обсъжданата тема сред своите колеги от цял свят. Вниманието на всички е приковано към докторите, които за първи път излекуваха пациенти от хепатит С болни с рак на черния дроб. По думите им са поели калкулиран риск, прилагайки нова терапия, изцяло неутрализираща вируса на хепатит С.
Вече цяла година след прекратяване на лечението рака няма рецидив, телата на двамата пациенти са се изчистили от хепатитът, черният им дроб е в добро състояние, а имунитетът им се е покачил двойно.
60 годишната жена и другият 69 годишен пациент са стъпили в болницата за първи път преди 15 години. Лекарите не се отказали и упорито подлагали на лечение и двамата, с надеждата, че ще им помогнат и ще оставят този тежък проблем зад гърба си. Хванали рака отрано, лекували го неумолимо, след което дошли новите медикаменти, които напълно изчистили организма.

„Много е трудно една фармацевтична компания да включи пациенти с онкологични заболявания, когато се знае че този пациент може по време на проучването да почине от самата болест”, заявява проф. Красимир Антонов – гастроентеролог, УМБАЛ “Иван Рилски”. Понеже се оказва, че от скоро прилаганите терапии, макар и постигнали успех, той е налице за определени болни.

„Докъде ще стигне този процес ще видим никой не знае. Това е другото нещо, което представлява огромен интерес в цял свят. След като се изгони една инфекция с хепатит С и пациентите имат чернодробна цироза какво става с тази чернодробна цироза”, добавя д-р Антонов.

Важното е, че надежда има, вяра, че все пак можем да се борим с онова, което до вчера ни е покосявало. Ние поздравяваме лекарите от УМБАЛ „Иван Рилски“, които още дълго ще останат в полезрението на целия свят!

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“