Как да намалим изпотяването през лятото

Лятото е един сезон, който го очакваме с нетърпение. Слънцето е прекрасен дар от природата. Времето е прекрасно и топло, но тогава настъпва и периода на обилното потене на тялото ни. Понякога това потене излиза извън контрол.
Изпотяването е процес, благодарение на който организма ни не прегрява. Почти всеки от нас има проблеми с изпотяването. За да намалим прекаленото ни изпотяване, ще ви предложа някои  промени, които да направите в ежедневието си.
–    Избягвайте  пикантните храни. Те загряват тялото и засилват потенето с цел по-бързо то да се охлади.
–    Намалете кофеина. Кафето засилва изпотяването, защото то има свойствата да засилва отделянето на течности. Заместете тази напитка със студен ментов чай, който освежава много добре организма ни.
–    Носете дрехи само от памук или коприна. Изкуствените материи предизвикват така нареченото допълнително запарване на тялото ни. Много внимателно гледайте състава на материите отбелязани на етикета на дрехите които купувате. Ако имат еластан, то поне процента да е по-малък.
–    Солта. Всеки в организма си има различно ниво на натрий. Това определя и различното ниво на изпотяване на всеки човек. Ако започнете да избягвате солта, то има вероятност да се обезсолите и да започне да ви се вие свят. Не ви съветвам да избягвате солта, а да знаете, че се нуждаем от 5 грама сол на ден.
Как да се храним през лятото.
    Избягвайте червените меса.
    Консумирайте много зеленчуци, ядки (особено бадемови и кайсиеви) и плодове.
Пийте повече течности. Вода студен чай, айрян (който има ниски нива на кръвно налягане може да добави в айряна малко сол, веднага се покачва кръвното.)
  Комбинирайте топли и студени душове.
  Ходете на разходка в по-хладните часове на деня.
  Не прекалявайте с твърдият алкохол. Бялото вино, бирата, коктейлите са по-малко натоварващи организма в летните дни.

Таня Георгиева
за в. „България СЕГА“