Беседа по въпроси на алтернативно лечение на вътрешни заболявания

Въпроси  на читатели до консултанта В.Вълчев и отговори

Читателят Методи К. зададе въпрос относно неговия проблем :
По принцип  много рядко  употребявам алкохол  и се старая  да  избягвам употребата на животински  мазнини. От две години обаче започнах да  работя като шофьор на дълги разстояния и поради  голямо обездвижване, нередовно хранене и стресови ситуации ми се появи повишено кръвно налягане и повишен холестерол в кръвта много над нормалните стойности. Ходих два пъти на прегледи при американски  доктор и той ми препоръча силни лекарства за кръвното налягане и други за понижаване на холестерола. Даде ми указания  за диета. По едно съвпадение  двама мои колеги бяха вземали същите лекарства за кръвното и холестерола и имаха известен резултат, но и двамата се оплакваха от някои неприятни странични ефекти, включително и бъбречни оплаквания. Единия от тях  получи  полова слабост, която продължи дълго време и му създаде сериозни семейни проблеми. Аз се  обадих на моя  доктор и го запитах  какъв е риска аз да получа подобни проблеми – той отговори, че е много малък и аз започнах да приемам тези  лекарства. След няколко седмици получих стабилизиране на кръвното и след около  45 дена се получи и понижение на холестерола. Моя доктор ми каза да не спирам тези лекарства  и аз продължих . За съжаление след още един месец изведнъж започнах да чувствам силна умора, някакво напрежение и  пълна полова слабост, каквато не е характерна за моята възраст. Това ме разстрои доста и разочарова! Прекратих  контактите си с моя доктор. Искам  съвет какво мога да използувам по методите на алтернативното  лечение?

Д-р Вълчев:  Драги Методи, има няколко варианта за възстановяване на половите функции и енергетичните процеси в организма използувайки органични продукти без риск от странични ефекти. Мога да препоръчам  следното: намери магазин  Healthy Food and organic product (като Whole Foods и Old Oak) и купи следното:

1. Co  Q-10  150 mg  100 tabl  да се взема сутрин по 1 и вечер по 1 таблетка, 35 мин. преди хранене

2. R-Fraction Alpha Lipoid Acid  100 mg  60 caps –сутрин по 2 и вечер по 1 капс, 20 мин преди хранене

3. Extra strength Lecithin  120 caps –сутрин по 2 и вечер по 1 капс, заедно с храната Горните стимулатори да се вземат един месец. Да се прекрати употреба на животински мазнини, концентрирани  въглехидрати и солени храни. След един месец се прилагат други  биопродукти за стабилизиране на хормоналния  баланс в организма  за което трябва индивидуална консултация / съобразяване с индивидуалните особености на конкретния пациент /.  По този  метод известния германски   сексолог Д-р Херберт Краузе  много успешно лекува пациенти  с  полова слабост от различни европейски държави. Няма данни за странични ефекти. За  пациентите  без медицинска застраховка това също означава икономия  на доста пари.          

Стресът наистина наранява сърцето

Силните негативни емоции – тъга, гняв, страх въздействат негативно на дейноста на сърцето и водят по повишаване на риска от бъдещи сърдечно-съдови заболявания. Понякога тези преживявания могат дори да бъдат фатални, показват резултатите от американско проучване, публикувано в новия брой на престижното специализирано издание The Lancet.
“Това, което за обикновения човек е интуитивно, за лекарят не е непременно такова. Ясно е, че емоционалният стрес влияе на сърдечно-съдовата система също толкова колкото и физическия. За съжаление, много специалисти пренебрегват този факт и смятат, че емоционалното натоварване е психологически проблем, а не физиологичен”, подчертава д-р Даниел Бротман от Болницата “Джон Хопкинс” в Балтимор, ръководител на екипа. “Нашето изследване показва колко важен за здравето е емоционалният стрес. Ние наблюдаваме в реално време какво се случва със сърдечно-съдовата система на пациента под стрес и какви моментални поражения има той”.

Болките в сърцето

Психическите разстройства, емоционалният тип на личността и други психологически стресови фактори са свързани с различни сърдечни проблеми:

• Хората, които страдат от депресия, чувство на безнадеждност или са песимистични по природа, са предразположени повече от останалите към сериозни сърдечни заболявания и смърт в резултат на такива. Те, според изследванията, са по-склонни към поява на съпътстващи заболявания като диабет, затлъстяване, високо кръвно.

• Хората, които са постоянно превъзбудени, страдат по-често от другите от аритмияи свързани с нея състояния. Те често развиват хипертония (високо кръвно), която нелекувана правилно и навреме може да доведе до усложняване на състоянието.

• Емоционалните сривове като смърт на близък човек, инцидент, свързан с насилие (независимо дали физическо или душевно), посттравматичен стрес също увеличават риска от сърдечни заболявания.

• Хората, спадащи към известните в науката като типове Д (песимисти и неспособни да споделят преживяванията си с другите) и А (превъзбудени и склонни към агресия и лесен гняв) са по-податливи от останалите на заболявания на сърцето.

• Хората, склонни към лесна загуба на реална преценка за случващото се, както и тези, което лесно изпадат в състояние на враждебност към всичко и всички, също спадат към групата с повишен риск. Резките промени в настроението при тях след определена възраст често водят до смърт в резултат на сърдечна аритмия.

Дори, когато не убиват непосредствено, силните емоции оказват негативно влияние, твърдят американските учени: “Едно от най-опасните състояния е след загубата на близък човек. В повечето подобни случаи човек не търси специализирана помощ, което не означава, че няма нужда от такава – най-малкото за да преодолее негативните за здравето си последици по-леко”.

Според оценката им “това, което хормоните на стреса причиняват на нашето тяло, оказват влияние върху здравето на нашето сърце и след 20 години”.

5 стъпки да преодолеете излишната скромност

Чувствате ли се неудобно в големи компании и сред хора, които не познавате? Изпитвате ли неудобство, когато общувате с другия пол?

Всички ние понякога се чувстваме не на място понякога, но има хора, за които тази стеснителност и неудобство са реална пречка за почти всеки социален и дори интимен контакт.

Новите изследвания показват, че все повече от нас – както мъже, така и жени, се чувстват “не в свои води”, когато трябва да общуват с някого. Психолозите отдават тази промяна най-вече на Мрежата, чрез която хората общуват без да излизат от къщи и без да виждат с кого всъщност общуват.

По-долу ви предлагаме пет съвета на д-р Тери Орбух, професор-психолог от Университета на Оукланд, специалист в областта на социалните контакти:

1. Сменете фокуса. Когато се чувства неудобно в общуването си, човек винаги смята, че околните го възприемат негативно. Това натоварва психиката и прави невъзможна преценката кога една критика наистина има основание.
За да промените това, трябва да измените начина, по който мислите за самите себе си. Фокусирайте се върху това, което харесвате и кои са вашите качества, които правят една компания/връзка позитивна.
Обръщайте повече внимание на качествата на хората около вас и ще видите, че има такива, които много приличат на вас самите, т.е. също притеснителни и резервирани. В крайна сметка не всеки може да бъде “сърцето на компанията”.

2. Близостта. Всеки психолог ще потвърди, че има хора, на които е нужно повече време, за да “влязат” в една ситуация/компания. Почти всеки се притеснява, когато се запознава с някого, отива на прием, където има много хора или се явява на интервю за работа. Потърсете наоколо някой, когото познавате дори и бегло – това по-лесно “ще разчупи леда”

3. С малки стъпки. Опитвайте се малко по малко да свикнете да общувате с непознати, да започвате разговор – като начало поне с хора, които вече познавате. Общувайте (поне едно “добър ден”) с хора, които всекидневието ви среща мимоходом – например с този, от когото си купувате вестник или с касиерката в магазина. Дори една-две реплики, разменени с непознат на опашката са крачка в правилната посока.

4. Търсете причината за неуспеха в ситуацията. Ако нещо не се получи както ви се иска, не обвинявайте веднага себе си. Потърсете причината в обстоятелствата – шума, блъсканицата, околните. Не всеки неуспех е лично ваш провал.

5. Планирайте. Пробвайте да разиграете предварително как би протекъл един разговор. Помислете какво може да попитате. Изберете приятни теми за разговор, идете на срещата/интервюто за работа малко по-ран, за да свикнете с обстановката и да се почувствате по-удобно.