Психотерапия- какво е това?

Психотерапията е процес на динамична  и неспирна  промяна, в която човек преоткрива идентичността си. За да промени живота си човек трябва да знае какво да промени в себе си. Той играе различни роли, носи маски които му придават фалшива идентичност. Психотерапията му помага да намери себе си  ако той смята, че някъде по пътя си, се е  изгубил.
Думата  психотерапия произлиза от древногръцката дума psyche (осъзнаваща, дух или душа) и therapeia (лекувам, грижа се). Целта на психотерапията е да освободи съзнанието ви от излишния багаж. Натрупаните в миналото психотравми чрез психотерапията се отсяват негативните мисли и чувства. Тя е ефикасен начин да излекувате депресия, тревожност, фобии, паническо разстройство, обсебвания. Психотерапията ви помага да разчистите пътя към собствения си душевен комфорт. Това е процес от двама души или група които с разбиране и съпричастност, ръка за ръка преодоляват разнообразната гама от психични проблеми и заблуди. Психотерапевта, психолога има задачата да елиминира симптомите на агресия, страх, гняв, безнадеждност. Това става единствено и само ако човек  осъзнае нуждата от психотерапия и преоделее някои предразсъдъци. Защото да не забравяме, че някои хора си мислят; абе да ходи тоя на психотерапия е луд или „чалнат”,сигурно си е зле с здравето;. Никога не забравяйте, че не винаги човек може да се справи сам с емоционалните си разстройства. Провеждайки психотерапия той ще има възможност да намери точният път за разрешаване на проблемите си, да си постави реални цели и да ги постигне.
Ролята на психотерапията е да помогне на пациента да се справи сам, да активира личната си сила която носи в себе си. Това може да промени живота му- не просто към по-добро, а към по-истинско.
Много често хората след няколко психотерапевтични сеанса, преоткриват себе си и даже разкриват дарби които носят у себе си. Но най важното е, че получават отговор на най-важните въпроси в живота си.”Кой съм аз? Защо съм точно тук и  точно сега? И разбират Смисъла….
 
Таня Георгиева
в.”България СЕГА”