Въпроси на читатели до нашия консултант В. Вълчев за алтернативно лечение на хронични заболявания и отговор

tooth_pain_300Читателката  Анелия М. зададе следния въпрос: Аз имам хронична  екзема по ръцете и краката  от няколко години. Провеждах четири курса на лечение  и получавах подобрение за по няколко месеца. След време обаче, особено при смяна на сезоните и при стресови състояния, екземата се появява отново. Забелязвам,  че при нарушаване на диетата, ако си позволя солени храни, силни подправки или концентрирани  захари мога да очаквам  обриви отново. Мисля, че  все още не съм усвоила  ефикасна профилактика. Прекратила съм употребата  на алкохол и животински мазнини. Бих искала да получа  съвет за по-специфична профилактика  за моя проблем!

 

 

 

 Д-р Вълчев: Съществуват различни  причини за  хроничните екземи  и не може  да се каже,  че има универсална профилактика, но аз ще се опитам да опиша  някои основни принципи.

1. Трябва да се поддържа функцията на чревния тракт: да има активни ензимни процеси, също активна перисталтика / да не се допуска отлагане на  токсични вещества /; при появата на запек да се противодейства незабавно с поемане на повече целулозни храни, разхлабителни, сокове и течности. Много полезно е в това отношение  да се взема Aloe Vera Juice , Herbal colon cleansers, Apple vinegar  tablets или сини сливи

2. Да се поддържа  активна функцията на черния дроб, от който зависи обмяната на веществата, бързото неутрализиране  на появилите се токсини и нивото на холестерола. Много полезни в това отношение са биопродуктите съдържащи Omega-3 , Omega-6 мастни киселини като Flaxseed Oil,  Cod Liver Oil ,  Evening Primrose Oil. Всички те стимулират чернодробната функция и помагат за някои ензимни процеси.

3. Да се  поддържа алкално- киселинното равновесие в организма. За целта може да се употребява Вее Роllen  caps, Lecithin caps, Kelp caps, също да се пие минерална вода и сок от моркови. Да не се употребява солено и концентриран алкохол. 

4. Да се  стимулира нервната система при стресови ситуации. За целта може да се използуват биопродукти като  Ginkgo Biloba, St.Johns wort,  Valerian Root,  Acetyl L-Carnitine.
Не на последно място трябва да се избягват различните кожни дразнители като миещи химикали, избелващи  вещества, различни почистващи течности за баня, фаянс и подобни. Когато се налага използуване на такива вещества, да се слагат тънки памучни ръкавици. При къпане много внимателно да се подбират сапуни и  шампоани.

Това е в най-общи линии профилактиката за екземи. Разбира се, при различните  екземи  има специфични подробности  които са индивидуални за всеки  човек. За конкретни случаи се обаждайте по телефона за консултации.  

             Внимавайте най-много с обиколката на талията

Формата на тялото, а не теглото е най-важния индикатор за вероятни сърдечно-съдови заболявания.

Обръщайте на фигурата си повече внимание отколкото натрупването на няколко излишни килограма, съветват американски учени. Според техните изследвания най-важният индикатор за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания е формата на тялото, а не теглото и дори незначителни мастни натрупвания в областта на корема могат да доведат до силно завишен риск от много заболявания.
В наблюденията са участвали над 2700 души, които са били проверени за наличието на ранни симптоми за ранна атеросклероза – състояние, което предразполага към появата на редица проблеми в сърдечно-съдовата система.

Събраните данни показват, че дори незначително нарастване на талията с няколко сантиметра увеличава сериозно риска за кръвоносната система, дори като цяло теглото да остава в нормата. За жените критичната точка за обиколка на талията е определан на 80 см, а за мъжете – на 94 см.
Както поясняват американките специалисти, цитирани от International Journal of Obesity, най-важната характеристика за здравето на човек не е индексът на телесната маса (ИТМ), както се твърди най-често: “На първо място човек трябва да обърне внимание на обиколката на талията си и на съотношението й към обиколката на бедрата. Колкото по-голяма е разликата, толкова по-вероятна е появата на калциеви наслагвания и съответно на появата на атероклероза”.

Според ръководителя на проекта проф. Джеймс де Ламос “дори само няколко сантиметра обиколка в повече представляват сериозен риск. Мазнините в областта на талията притежават изключителна биологична активност. Несъмнено и килограмите трябва да са под контрол, но на първо място внимавайте за обиколката на талията си!”.

Болните зъби могат да станат причина за сериозни заболявания

На пръв поглед изглежда почти невъзможно един болен зъб да даде началото на сериозен здравословен проблем. Лекарската практика обаче показва точно обратното.

Ето няколко съвсем реални случая:
– Мъж на средна възраст е приет в болница заради силна болка в областта на гърдите и подозрение за прединфарктно състояние. Но кардиолозите не успяват да намерят причината на болката. Едва консултацията със стоматолог установява без проблем, че човекът страда от гранолом и след излекуване на този проблем болката в гърдите изчезва.

– Жена на около 40 години е приета в клиника в тежко състояние с диагноза ендокардит (възпаление на обвивката на сърцето). Истинска причина за състоянието й всъщност се оказва “обикновен” кариес. Стрептококите, намерили благоприятна среда за развитие в болния зъб, преминават чрез кръвта до сърцето.

– Пациент се оплаква дълго време от нетипични пристъпи на бронхиална астма. При прегледа е изказано предположение, че състоянието му се дължи на болни зъби. След тяхното излекуване, пристъпите на астма престават. Причината за пряката връзка между болните зъби и подобни заболявания е, че страдащият зъб често се развива голямо количество микроби, които са алергени. Попадайки в дробовете, те могат да причинят дори задушаване.

Случаи като описаните наистина не са дотам чести, но пък са много показателни за съществуващата опасност. По мнението на някои специалисти могат да бъдат изброени до 80 заболявания, в основата на които е инфекция в зъбите или венците. Сред тях са нарушения във функциите на сърдечно-съдовата система, ревматизъм, заболявания в стомашно-чревния тракт, бъбреците, очите, ушите, ендокринната система и дори нервни разстройства. Последните могат да се появят само при наличие на дълго съществувала и остра болка в зъбите.

Огнището на възпаление в устата играе не само ролята на пусков механизъм за редица болести, но и затруднява лечението на други или се появява в резултат на другото заболяване. Така например, при 98% от страдащите от язва в един момент се появява и пародонтоза.
Стрептококите, които се размножават в болния зъб, отделят токсини, които възбуждат зъбния нерв и оттук затормозяват работата на други органи.

Мръсните нокти причиняват до 25% от заболяванията

Още от детството си всеки човек знае, че трябва редовно да си реже ноктите и да си мие винаги ръцете преди хранене. В тези хигиенни навици има особено здрав смисъл, показват резултатите от британско проучване, според чиито резултати до 25% от заболяванията се причиняват именно заради пренебрегването на тези прости правила.

Според експертите от Великобритания, цитирани от в. Дейли Мейл (Daily Mail), под ноктите на човек могат да бъдат намерени много обасни бактерии, които са причина за заболяванията при 25% от мъжете и 15% от жените.
Най-често болестотворните организми се появяват заради лоша хигиена, контакт с домашни животни и сурово месо, твърдят специалистите.