Въпроси на читатели относно натуропатично лечение на бактериални процеси

Читателят Марин Стоев описва неговия конкретен случай: в общи линии до преди една година не съм имал сериозни  заболявания. Миналото лято ми се появиха коремни болки, оригвания и киселини. При употребата на по-силни подправки  получавах и разстройство. Реших да отида на основни прегледи. След първия преглед и два теста ми казаха, че имам бактерии стрептококи. Дадоха ми антибиотици да пия за период от две седмици. Употребих ги по указанието. Болките в корема намаляха и разстройството се оправи. Не ми дадоха указания за някаква диета. Бях сравнително добре за около два месеца. После пак се появиха коремни болки, отпадналост и някаква  особена болка в областта на кръста. Ходих на нов преглед и нови тестове. Този път ми казаха, че са открили други  бактерии  в червата. Трябвало да взема по-силен антибиотик. Предписаха  ми го и започнах да го вземам по указанието. След около 10- 12 дена болките в корема намаляха, но се получи сериозен проблем при уриниране. Трябваше да ходя в тоалетната през час, но урината ми миришеше неприятно и имах парене. Пак се записах за преглед –след две седмици  нов преглед, нови изследвания и ми откриха същите бактерии и някакви  други нови /нарекоха ги  ехерихи коли/. Трябвало да си почина около 15- 20  дена от предните антибиотици, за да ми се оправи уринирането и да вземам  съвсем нов вид  антибиотици за новите бактерии. Направих и това– след  като пих около две седмици тези антибиотици  и ги спрях резултата беше доста по-рядко коремни болки. Това подобрение трая 3- 4 месеца и отново започнаха оплакванията както в самото начало. След нов преглед и нови тестовe ми казаха, че този път се появили някакви нови бактерии, за които трябвало нови антибиотици! Да тези бактерии –различни по вид, се появяват за кой ли пореден път и никой не може да ми каже колко дълго време ще продължава това!
Убедих се, че само търсят разни бактерии, но реално не ме лекуват! Очевидно не знаят  как да ми помогнат, а само ми вземат парите. Аз самият обичам силните подправки, люто и кисело, солта, често употребявам захарни изделия. Може би трябва да спазвам диета, но никой досега не ми е давал указания за диета! Напълно съм объркан, как да се  измъкна от това положение?

Отговора дава консултанта по натуропатия Веселин Вълчев:

Да, това е типична ситуация. Такива случаи има хиляди- честата  употреба на антибиотици дава такива резултати. Антибиотиците нарушават естествените чревни функции като ензимни процеси, абсорбция в червата и също причиняват тежък дисбаланс на естествените /полезните/ бактерии в тънки и дебели черва. Тогава в чревните стени се образуват токсични вещества като индол, фенол, скатол и др. и резултата е след елиминирането на даден вид болестотворни бактерии, следва образуване на нови най-различни. Този процес може да продължи години наред. Втората основна причина- конкретния пациент, който обича много силните дразнещи подправки и захарите предварително създава условия за възпалителни процеси и нарушава физиологията на храносмилането. Никой от неговите доктори не се е опитал да му предписва съответната диета и този пациент попада в омагьосан кръг- често прегледи и безконечни тестове почти без резултат. Единствения резултат е, че той се движи по ръба. Горе-долу годен да работи, докато един ден  имунната му система ще откаже да работи и той ще бъде в безизходица. Да, бабата и дядото на този пациент живели някога при много по-примитивни условия и не употребявали почти никога антибиотици са били в състояние да работят до седемдесет годишната си възраст и много по-малко са боледували.
Техния  антибиотик е бил чесъна, техните витамини и минерали са били зеленчуци и плодове  и през зимата са спазвали постите, което фактически е типично ендогенно очистване на организма. А нашия  човек, който е само на 37 години сега постоянно боледува, изтощен и изнервен обикаля  докторските кабинети и резултат просто няма .
Какъв е подхода на натуропатичното лечение при такива случаи? Казано схематично това е следното:
1. Предписване на подходяща диета без употреба на силните подправки и концентрираните захари. Ограничаване на животинските мазнини. Предписване на повече зеленчуци и плодове.  
2. Предписване на живите /полезните/ чревни бактерии във вид на таблетки като например Acidophilus или други, които постепенно ще възстановят нормалните ензимни процеси и клетъчно хранене и ще активизират основни процеси на защитните функции. 3. Предписване на биоактивни натурални вещества, които да регулират обмяната на веществата и прекратяване образуването на токсични вещества. По всички правила на физиологията това ще доведе до стабилно здраве! На теория тези процеси са известни, но хората не ги спазват и страдат!  
Веселин Вълчев за в.”България Сега”
За контакти и консултация:
Тел.847.269.1649