Въпроси на читатели до консултанта В.Вълчев и отговори (37)

 

Читателката Красимира  Н. описва нейните проблеми и  патила търсейки помощ за нейните заболявания. Предаваме накратко нейната история:

” От близо четири години ми се струпаха здравни проблеми- хроничния колит ми се заостри, старите хемороиди започнаха често да ми кървят, продължавах да увеличавам теглото си, появиха ми се бъбречни песъчинки, тестовете за холестерол показваха завишени стойности  на триглицериди и на лошия  холестерол , появи ми се хронична умора …….достатъчно проблеми, а аз съм  само на 38 години. Започнах да търся лекарска помощ- прегледи, медицински тестове какви ли не, рентгенови снимки, тестове за алергени, за микроелементи, кръвни тестове –това продължи почти три месеца. Нямах застраховка и дотук  за всички изследвания платих  около пет хиляди долара. 

За моето влошено състояние се съветвах с няколко доктора и  накрая се доверих на доктор , който ми предложи  нови експериментални  лекарства  безплатно ! Трябваше да изпълнявам терапия поне 6 до 7 месеца по неговите указания.  Съгласих се, тъй като аз имах сериозни финансови проблеми. Изпълнявах точно всички рецепти . За сведение не ми беше предписана  конкретна диета- разчиташе се основно на лекарствата. Приключих програмата след около седем месеца. Резултат за моите  конкретни проблеми съвсем минимален. Но за съжаление се появиха други  сериозни проблеми- болки в гениталиите, отоци в областта на лимфните възли, постоянна тежест в черния дроб, започнах да губя сила  за елементарна физическа работа и често болки в краката до степен да не мога да ходя.

Един ден  попаднах на телевизионен коментар в който съобщаваха че същите лекарства които аз вземах дълго време се спират от  продажба поради лоши странични  ефекти- увреждания на черния  дроб и на костната система. Моето разочарование беше голямо и  по телефона направих скандал на моя доктор и прекратих  връзката си  с него.

Направих си  основни тестове  другаде и те установиха  сериозно чернодробно увреждане, типичен гастрит, яйчни кисти, отслабена имунна система- всички тези  проблеми по-рано не съм имала!
Аз  искам  моя случай да послужи за урок на други хора- не се  съгласявайте  да експериментират с вас нови лекарства   защото  това  формално безплатно лечение може да ви излезе прекалено скъпо! “

Д-р Вълчев  дава  следния коментар: Да за съжаление това е типична история  която може да се случи на всеки . Фармацевтичните компании произвеждат нови и нови лекарства и те имат право да доставят безплатно лекарства на докторски офиси  и съответните доктори  ги предлагат  почти безплатно на пациентите и по този начин  създават пазар и привличат нови  клиенти. Хората които не разсъждават критично и не потърсят повече информация за тези лекарства, ги приемат  направо / защото са безплатни/ и много често си плащат за това  десетократно, поради  възникнали други  здравни проблеми. Тази тема касае милиони хора и за да се  проумеят някои неща най-добре е да се купи книгата на американския изследовател  Kevin Trudeau :” Natural cures- they don’t want you to know about “/продава се в магазините Barnes-Nobles/.  В тази книга  са дадени доста крещящи  факти  за бизнеса на фармацевтичните компании.

Да се събудиш с главата надолу

Събуди ли се днес със схванат врат или изтръпнали пръсти на краката? А може би болки в кръста? Ако това ви звучи познато, то тогава ще трябва да смените позата си на спане. Много хора не обръщат внимание на позата, но тя е от значение. Според изследвания на Националната Фондация за съня, добрият сън е важен за вашето добро настроение, памет и познавателни способности. Изследванията показват, че има връзка между функциите на ендокринната система и имунната система, както и са свързани със здравословни проблеми като преяждане, диабет, напрежение и депресия.

Факт е, че 40 милиона американци имат проблем със съня и повечето от тях никога не са били консултирани от техния лекар за това. В тази статия ще обърнем внимание на някои по-общи смущения на съня, като Синдром на схванатия крак, безсъние и нарколепсия.
Синдрома на схванатия крак е много често явление, което сега се счита за смущение на съня. Характеризира се с трептене, гъдел, парене, което се влошава в легнало положение. Причините за това смущение са неизвестни, но много експерти го свързват с ниското ниво на желязо или фолиций в кръвта, бременност, употребата на кофеин, артрит или хронични заболявания. Лечението включва промяна на диетата, заместители или избягването на кофеин вечер.

Около 125-200 хиляди американци страдат от нарколепсия и малко повече от 50, 000 са с диагнози, поради факта, че малко лекари свързват нарколепсията със симптоми като безсъние, проблемите с концентрацията, вниманието и паметта.

Ако страдате от нарколепсия е важно да започнете лечение, като част от него са групите за подкрепа на заболелите от нарколепсия, които можете да намерите онлайн на www.narcolepsynetwork.org.
Препоръчително е да се спазва правилен режим на спане вечер и следобеден сън, както и избягването на употребата на тежки ястия и алкохол.

Безсънието се характеризира с липса на сън от повече от 3 нощи на седмица в месеца или повече. Изследванията показват, че хроничното безсъние е породено от болест или лекарства, които се употребяват за лечението на други заболявания или при употребата на алкохол. Ако вярвате, че страдате от хронично безсъние незабавно се обърнете към лекар или психиатър, защото много хора подценяват това състояние, вместо да започнат лечение.

Тъй като ние прекарваме 1/3 от живота си в леглото е важно да разбираме психологичните и метаболичните ефекти на съня върху нашето тяло. Ако вие или ваш роднина страда от някое от тези заболявания, се консултирайте с лекар. Информацията която ние даваме в тази статия е насочваща и не трябва да се използва за констатация на здравословно състояние, нещо което можете да направите само със специалист в областта.

Не забравайте, ние се грижим за вашето здраве. Посетете нашият уебсайт на www.advancedphysicalmedicine.org или се обадете на безплатния телефон: 877DRBACKS за повече информация.

Не подценявайте болките във врата

Болката в шията се среща с еднаква честота както при жените, така и при мъжете, като броят на хората с това оплакване нараства с всяка година.
Тази болка може да се наблюдава и в детска възраст. Това е свързано с неблагоприятната обстановка на обкръжаващата среда, увеличаването на заседналия начин на живот, влиянието на наследствеността.
Болката в шията може да бъде и симптом за възникването на сериозно заболяване, каквото е шийната остеохондроза.
Болките в областта на врата се срещат на всякаква възраст независимо от пола. Ако те са твърде чести, главните причини са наченките или наличието на остеохондроза и остеоартроза на гръбначния отдел, а източниците на болка са междугръбначните стави и дискове, сухожилията на гръбнака и мускулите на гърба.

Силната болка в шията и ръката може да бъде предизвикана от шийна остеохондроза – последствие от травма на шийния гръбначен отдел, злокачествени образувания на шийния отдел на гърба, мозъка и гръбнака (в някои случаи метастази на рака на гръбнака) и гръбначни аномалии.
Болката в шията или ограничаването на подвижността в тази зона могат да възникнат и в резултат на прекомерно мускулно напрежение, преохлаждане (най-често при пребиваване на течение), сън в неудобно положение или голямо физическо натоварване. Болката може да премине самостоятелно след един ден, но ако не намалее, а се засилва, трябва да се обърнете към терапевт.

Болката в шията се появява и при продължително държане на главата в неудобно положение. Независимо от начина на живот, можете да се избавите от тази болка, като се откажете от лошите навици. Започнете всеки ден да правите упражнения за шията и организирайте правилно работното си място.
При промени в шийния и гръдния отдел са характерни силни болки в тилната част на врата. Те имат постоянен характер и често се засилват при определено положение особено при продължително физическо натоварване. Често са характерни и виене на свят, гадене, шум в ушите, изтръпване на пръстите на ръцете, болки в ръцете. Понякога дори могат да се появят болки в областта на сърцето, които са провокирани от неудобната поза, а също така болки в горната част на корема, разстройства на дейността на органите на целия стомашно-чревен тракт.

За лечението на болките трябва да се използват методите както на физическото, така и на психологическото въздействие. От полза в някои случаи е и мануалната терапия.