Какво представляват разширените вени?

Терминът разширени вени или варикоза произлиза от латинския термин varicose – разширение. Това е заболяване което се характеризира с разширение, увиване и удължаване на вените.
Разширените вени могат да се появят навсякъде във венозната система по тялото: в долната част на хранопровода, в аналната област – хемороиди, в семенната връв – варикоцеле и най-честото място са по долните крайници и то в подбедрицата.
Честотата на заболяването е изключително висока. Смята се, че в съвременния свят от разширени вени страдат около 50 % от хората. При женския пол се среща малко по-често. За съжаление заболяването често остава недиагностицирано и ненавременно лекувано, което довежда до сериозни последици.

Как се появяват разширени вени?

Вените са кръвоносни съдове по които кръвта се движи по посока на сърцето. За разлика от артериите, те нямат в стените си мускулни влакна и не се съкращават. Еднопосочното движение към сърцето се дължи благодарение на клапи в самите вени и от съкращенията на околните мускули. Следователно когато ходим, мускулите на краката се съкращават и те действат като „помпа”, подпомагайки движението на кръвта във вените към сърцето. Клапите които имат вените не позволява на кръвта да се връща в обратна посока. По този начин се осъществява еднопосочното движение на кръвта.
Когато продължително време се стои на едно място без движение на краката, кръвта забавя своето движение и се задържа в най-ниско разположените части, ако сме прави или седнали то това са краката. Повишеното налягане във вените от кръвния застой, довежда до отпускане на венозната стена и тогава тези венозни клапи не могат да функционират правилно. Вследствие на това нарушаване на клапния механизъм, част от изпомпаната кръв се връща обратно надолу и това довежда до образуването на разширените вени.

Кои са причините за поява на разширени вени?

Причините за разширените вени се крият не само в съвременния начин на живот, който е доста заседнал, но и са еволюционно предопределени. Човек изправяйки своето тяло е поставил в изключително неблагоприятни условия кръвообращението на долните си крайници. Това важи особено за венозната система, където движението на кръвта се извършва в съдове в които няма налягане.
Съвременните условия на труд и живот, постиженията на техническата революция значително обездвижиха човека.
Разширените вени се разделят от страна на причината на първични /есенциални/ и вторични. При вторичната варикоза причините са известни, като най-често се касае за прекарана дълбока венозна тромбоза.
Първичната варикоза е конституционално обусловена на субкутанните вени като последица от биохимични промени в съдовата стена – намаляване на контрактилитета и увеличаване на съединително-тъканните елементи. Роля играят, вероятно хормонални промени, но също така и механични фактори – затлъстяване /по-често при жени/ раждания професии и др.
Най-честите причини за поява на разширени вени са:
Професионално увреждане
Боледуват по–често хора, чиито професии за свързани с продължително стоене в право положение на едно място, като зъболекари, хирурзи, готвачи, фризьори и т.н.
Наследствено предразположение
Има доказателства, че разширените вени имат наследственост. Това се дължи на наследствена слабост на съединителната тъкан. При половината от хората, които имат разширени вени и други членове на семейството страдат от същото заболяване.
Вродената предразположеност
Някои хора са с вродено по-малко клапи или с такива, които не функционират правилно.
Заседнал начин на живот и наднормено тегло
Обездвижването и наднорменото тегло довеждат до невъзможността за функциониране на мускулната помпа и застой във вените. Увеличавайки венозното налягане в долните крайници, постепенно се нарушават и клапите и се достига до развитие на заболяването.
Термични въздействия
Под действието на топлината вените се разширяват и се нарушава движението на кръвта във тях. Ако продължи повече време излагането на топлина се достига до нарушаване на клапния механизъм и се достига до трайно разширяване на вените.
Възраст
С напредването на възрастта и износването на клапите, рискът за развитие на разширени вени нараства.
Бременност
При бременните има множествени причини за развитие на разширени вени. При тях се увеличава целия обем на циркулиращата кръв и по този начин се оказва по голямо налягане във вените. Освен това нарастващия плод създава компресия и затруднява движението на кръвта към сърцето. Също така под действието на хормоните съединителната тъкан отслабва отслабват венозните стени и клапите и това също довежда до появата на разширени вени.
Травми и възпаления
Уврежданията на клапния механизъм, могат да са вследствие на прекарани в миналото травми или възпаления, което нарушава нормалния кръвоток.
Пол
Жените по-често развиват варикозни вени. Смята се, че хормоналните нива влияят на венозните стени – жени, приемащи хормонални препарати, било с цел контрацепция, било след менопаузата, по-често имат такива проблеми.

Какви клинични форми има при разширените вени?

Разширените вени се подразделят на следните клинични форми:
Стволова варикоза – засягаща големите вени на долните крайници – вена сафена магна, вена сафена парва – с относителен дял към 20-40%.
Клончеста – засяга клончета на големите вени с дял към 30-50%.
Ретикуларна – към 60-70%.
Перфорантна /комуникантна – засяга перфорантните вени на долните крайници с дял към 5-16%.
Метличковидна – засяга интрадермалните венозни съдове. те се наричат още микроварици. Те заемат към 30-40% от общата заболявяемост.

Симптоми и признаци при разширени вени

Много хора с разширени вени нямат никакви симптоми, но пък обикновено търсят помощ от естетични съображения.
Разширените вени имат два стадия на протичане. В стадия на компенсация може дълго време да няма никакви симптоми. Обаче в стадия на декомпенсация се наблюдават характерните симптоми за разширени вени. Те са:
Болка и тежест в краката
Заболелият първо усеща болки при ходене. Болката първо започва от петата и постепенно се премества към прасците. Болката се усилва късния следобед и вечерта и през нощта намалява. Болките са най-често в единия от краката.
Подуване и оток на стъпалата, глезените и краката
Подуването и отока се дължи най-вече на излизане на течната съставка на кръвта извън вените, което се поражда от повишеното налягане в самите вени. Когато болния е стоял дълго време прав, прасците се подуват, особено забележим е отока около глезена, самия крак е като втвърден, тежи, оттича и ходенето става почти невъзможно.
 Пулсиране или крампи на краката.
Крампите представляват продължителни спазми на отделни мускули или на цели мускулни групи. Те довеждат до невъзможност за движение докато траят и са силно болезнени.
 Уголемени и деформирани вени, видими върху кожата.
Уголемяването и деформацията може да засегне само една част от вената на крака или на целия крак. При натиск на разширената вена или повдигане на крака нависоко, разширената вена намаля своя обем или се изгубва. На отделни места могат да се образуват цели възли от разширени вени.
Сърбеж по кожата
Сърбежа се локализира най-вече  по долната част на крака и глезена. Това понякога се диагностицира погрешно като суха кожа. Може да има и сърбеж и по хода на самата разширена вена. Може да се появи дерматит и дори да се стигне и до генерализирана екзема.
 Кожни промени
В по-напреднали стадий на заболяването се наблюдават промени по кожата, особено в долната трета на подбедрицата, които са в резултат на нарушаване на кръвоснабдяването и нарушаване на храненето на тъканите. Отначало се появяват малки кафеникаво-сиви петънца по кожата, а по-късно се появяват дифузни кафяви пигментации.  Наблюдава се също и изтъняване на кожата и уплътняване на подкожието. В още по-напредналите стадий на разширените вени се появят и т.нар. трофични рани.
•    Кафеникави кожни петна
•    Червено-кафяви разязвени кожни лезии
•    Атрофични кожни промени
•    Кожни лезии с промяна на цвета

Какви са медицинските изследвания при разширени вени

Диагностицирането на заболяването разширени вени включва: общ физически преглед, функционални тестове и инструментални изследвания.
Общ физически преглед
На първо място при поставяне на диагнозата разширени вени трябва да се извърши общ преглед, които включва оглед и палпация на вените на крайниците. Трябва също да се търсят симптомите и продължителността на същите характерни за разширени вени. При изследването се установяват разширени и змиеобразно нагънати повърхностно разположени разширени вени. Най-често те са разположени по хода на голямата вена на крака (вена сафена магна) и нейните магистрални клонове на подбедрицата и долната част на бедрото от вътрешна страна. В по-късните стадий на заболяването може да се установяват уплътнения на подкожието и наличие на трофични язви. Раните първоначално са разположени над вътрешния и по-рядко над външния глезен, а в последствие могат да обхванат и циркулярно долната част на подбедрицата.
Освен на венозната система трябва да се обърне внимание и на пол, възраст, тегло, съпътстващи заболявания, рискови фактори, прием на медикаменти, фамилна предиспозиция и др.
Функционални тестове
Чрез функционалните тестове се определя типа и тежестта на разширените вени. Освен лесно установимите при оглед и палпация разширени вени, се налага да се изясни проходимостта на дълбоката венозна мрежа и състоянието на клапния апарат. За тази цел се използват няколко клинични проби и тестове.
•    Проба на Хакенбрух /Hackenbruch/ – при кашлица в право положение ако има инсуфициенция на клапите на вена сафена магна, обратната вълна се усеща с палпиращата ръка върху променените вени на голямо разстояние.
•    Палпаторно-перкусионна проба на Шварц /Schwarz/ – в изправено положение с пръст се перкутира леко върху вена сафена магна в зоната на устието и а едновременно с пръстите на другата ръка се палпира обратната вълна.
•    Проба на Тренделенбург – /Trendelenburg/ – в хоризонтално положение се притиска с пръсти устието на вена сафена магна и така болният се изправя. Нормално вените се изпълват от долу на горе за около 30сек. Отстраняването на натиска веднага след изправянето на болния не ги изпълва ако клапите им функционират добре. Но ако са инсуфициентни вените мигновенно се изпълват вследствие на обратния кръвоток.
•    Проба на Бароу-Шейнис – повдигаме крайника нагоре и в това положение се поставят 3 есмархови турникета в горната трета на бедрото над и под коляното.След изправянето на болния ако някъде между турникетите се появят изпълнени разширени вени това говори че там има инсуфициенция на перфорантните вени.
•    Проба на Прат /Pratt/ – при вертикално издигнат крак се намотава еластичен бинт от ходилото до основата на бедрото а над бинта се слага есмархов турникет. Болният се изправя и бавно се развива бинта , като се наблюдава за появата на разширена вена. Последната се маркиа и се продължава по-нататък. Още по-точно се локализират перфорантните вени ако след развиването на 1-2намотки от първият бинт започне започне едновременно навиване на друг бинт в обратна посока отгоре надолу, така че между двата бинта остава свободна малка част от кожата.
•    Проба на Делбе-Пертес /Delbet-Perthes/ – в изправено положение и при добре изпълнени вени се поставя на бедрото турникет след което болният се движи 5-10мин. Ако разширените вени изчезнат значи има добра проходимост на дълбоките и перфорантните вени, но ако вместо това същите се изпълнят още повече значи дълбоките са непроходими.
 Инструментални изследвания
•    Ехографско изследване (доплерова сонография) с цветен дуплекс – метод на избор за безкръвна диагностика на венозните заболявания. Тя показва „невидимите” участъци на вената – мястото на вливане, състоянието на венозните клапи, наличието на инсуфициенция на перфорантните вени, наличието на добавъчни вени, венозни аномалии и др.
•    Флебодинамометрия – измерва се венозното налягане. Извършва се чрез пункция на вена на гърба на стъпалото. Това изследване е показано за разграничаване от вторична варикоза.
•    Плетизмография – измерват се промените в обема на преминаващата кръв на изследван участък на крайник. С помощта на регистриране на криви се отчитат резултатите от теста.
•    Флебография – представлява рентгеново-контрастно изследване с висока достоверност „златен стандарт”. Чрез този метод може да се изобрази венозната система на крайника. Метода е инвазивен и има известни рискове особено от алергични реакции поради което се прилага само по показания, най-вече при диагностични промени.

 
Магистър-фармацевт
Красимира Стоянова
в. “България СЕГА”

Заб. Красимира Стоянова е собственик на първата българска аптека “Глория” в Чикаго. Можете да се свържете с нея на тел. 708.716.3008