Излекувана анорексия

Даниела Николов
Класически хомеопат с 11-годишна практика, завършила
Лондонски Колеж по Класическа Хомеопатия
Тел: 847-290-1847

Когато доведоха момичето, то беше много изтощено, отпуснато, апатично. Отговаряше бавно и тихо. Лицето не изразяваше никаква емоция. Майката и лелята, които го придружаваха казаха, че по цял ден седяло на леглото и гледало към стената. От половин година липсвала и менструацията (а първият мензис е дошъл на 11 години). Нямало дефекация (давали на две седмици слабително). Косата окапвала, кожата се лющела…

Касаеше се за 14-годишно момиче, което започнало да гладува от 1 година с цел отслабване. В началото престанало да яде хляб, след това – сладко (което много обичало), готвени храни и накрая отказвало всякаква храна. Пиело единствено минерална вода и ядяло по малко плодове. Непрекъснато се мерело на кантара и повтаряло: “Колко съм дебела!” Отслабнало с около 25 килограма – от 68 станало на 43. Било лекувано от педиатър с Преднизолон, “защото от кортикостероиди се напълнява!”

Преди 5 години баща й заминал за чужбина и оттогава тя не го е виждала. Било й много мъчно за него.

Консултацията беше в края на август 1999 година. През цялата година се готвела за кандидатстване в английската гимназия, където и учеше в последствие. Каза, че при вида на храна й се гади и отказва да яде каквото и да било.

Дадох й P. А. в потенция 30 С.

След 10 дни ми се обадиха и казаха, че започнала да яде сладки неща и да пие мляко. Започнала и да се изхожда през ден. След месец я доведоха отново. Пред мен застана съвсем ново момиче – усмихваше ми се, разказваше ми за новия си клас, имаше редовна дефекация, цветът на лицето й беше свеж, с лека руменина на бузите. Притесняваше се, че още й капе косата и че кожата се лющи. Ядеше сладки неща (сладкиши, кремове, сладолед), картофи, ориз, салати и много плодове. Повторих Р. А.

След две седмици майката се свърза с мен и ми каза, че дъщеря й била още по-добре. Вече имаше съвсем редовна дефекация. След около месец се върна и менструацията й, нормална по продължителност и количество. Две години след това я срещнах и ми каза, че се чувства добре, храни се и се справя добре в училище.

Анорексия– психично заболяване, най-често у девойки, при което болните гладуват или прилагат други начини, например повръщане или приемане на слабителни средства, за да предизвикат загуба на тегло. Те са мотивирани от неоснователното убеждение, че са пълни и/ или от страх да не напълнеят. В резултат се получава голяма загуба на тегло, съпътствана често с аменорея (липса на менструация), а понякога води до смърт от гладуване. Причините за заболяването са сложни– едни от често срещаните фактори са проблеми вътре в семейството и отхвърляне сексуалността на възрастните. Пациентите трябва да бъдат убедени да поемат храна, достатъчна за поддържане на нормално телесно тегло, а техните емоционални нарушения се лекуват обикновено чрез психотерапия. Съществуват мнения на психотерапевти, че анорексията е нелечима или в по-добрия случай тя се повлиява едва след 3-4 годишно лечение.