Въпроси на читатели до нашия консултант В. Вълчев

Читателката Светла Стойчева зададе въпрос: през последните месеци прочетох  разни  статии за  употребата на  Aloe Vera при различни заболявания и също при кожни увреждания. Дават доста данни  за лечебните свойства на това растение, за използването му в различни континенти. Някои от описаните случаи за успешно излекуване на сериозни заболявания звучат малко невероятно. Аз искам да споделите Вашето мнение за свойствата на Aloe Vera  на основата  на опита Ви в алтернативната медицина.

Д-р В.Вълчев: От години наред аз също препоръчвам продукти съдържащи Алое Вера за различни  състояния  и това се оказва много полезно за вътрешните органи и системи. Но позволете ми да изброя  основни свойства на това медицинско растение /това  се потвърждава от медицински изследвания тук в Америка от последните десетина години/.
Алоето действува много добре при слънчеви изгаряния, при ухапване от насекоми, при леки наранявания, при различни кожни пъпки и някои обриви, също при възпалена кожа. То има и известен болкоуспокояващ ефект. То съдържа  вещества с подчертан противовъзпалителен ефект. Болкоуспокояващите свойства се дължат на наличието на веществото 
Bradykininase в алоето. А свойството му да разширява кръвоносните съдове и да спомага за по-бързото зарастване се дължат на magnesium lactate който се съдържа в него. Алоето има приложение при кожни обриви и също при
Псориазис, едно упорито кожно заболяване. При редовно мазане с алое гел
се намалява кожното възпаление и се омекотява  кожната, което успокоява дразнението. Едно медицинско  изследване с доброволци  показва, че след 40 дневна употреба на алое вера гел, 76 процента от пациентите с кожни обриви  получили значително подобрение.
Медицински изследвания  проведени в Англия и Германия  показват, че при вътрешна употреба на таблетки алое при пациенти с отслабена имунна система / боледуващи често от вирусни заболявания/  след период от два месеца,  над 65 процента от пациентите  подобрили  значително състоянието  
на имунната система и кръвоносните органи и  придобили висока устойчивост спрямо вирусни  инфекции. Също от стотици години  е известно, че вътрешна употреба на алое вера  спомага за изчистване на червата от токсини и облекчава хемороидните  възпаления .
Алоето може да се комбинира с други  биоактивни продукти, при заболявания на черния дроб, при наднормено тегло, при анемия, при чревни възпаления, но това можем да обсъдим в следващ брой на вестника.  

alarm_clock_300Ранното събуждане е вредно

Събуждането рано сутрин не само не е от полза за здравето, но и повишава риска най-вече от сърдечно-съдови заболявания. До този извод са стигнали японски учени след обобщаване на данните за повече от 3000 човека на възраст от 23 до 90 г.
Според тях при всеки, който става твърде рано, има условия за увеличаване на риска от поява на хипертония (високо кръвно налягане) и различни сърдечно-съдови заболявания.
Учените обръщат внимание, че сред тези, които стават рано, има много хора в напреднала възраст и изказват предположение, че между ранното ставане и продължителността на живота също има връзка.
Цифрите, изнесени от японските специалисти, цитирани от ВВС, показват още, че например при жените, които спят средно по 5 часа в денонощието, рискът от поява на високо кръвно е два пъти по-голям отколкото при мъжете, които също спят толкова.

Често за стомашните проблеми е виновен стресът

Стомашно-чревните разстройства са сред най-често срещаните състояния. Доста често да се определи конкретната причина за тях е невъзможно дори за специалистите.
Според британски учени, цитирани от ВВС, в много случаи проблемите със стомаха и червата се дължат не на нещо друго, а на стреса.
Мозъкът на човека е свързан със стомаха и черния дроб с повече от 100 милиона нервни клетки. Затова и при възникването на психологическо натоварване то веднага се отразява не само на мозъка, но и на стомашно-чревния тракт. При такова състояние тя или ускорява или забавя работата си.
Това е например причината преди голямо психическо натоварване човек да изпитва спазми, напрежение в стомаха или дори стомашно разстройство. Затова те невинаги са показател за сериозен здравословен проблем.
За да не се превърнат в хронично състояние на стомашно-чревната система и за да се защити организма като цяло от разрушителното действие на стреса британските специалисти препоръчват редовното физическо натоварване, употребата на достатъчно течности – не по-малко от 1,5 литра на ден и намаляване на алкохола и цигарите.

Сърдечните заболявания и диабетът са пряко свързани

При пациентите, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, рязко се увеличава и броят на тези, които развиват диабет, показват резултатите от изследване на южноафрикански учени. Съществува и обратна връзка – при диабетиците се увеличава риска от сърдечни заболявания.
Специалистите от Университета на Кейптаун са обработили данните от над 8000 души, които имат сърдечно-съдово заболяване и са установили, че рискът от развитие на диабет нараства до 4 пъти, в сравнение с останалите хора, а вероятността от увеличаване нивото на кръвната захар нараства над 15 пъти.
До 3 години и половина след появата на сърдечното заболяване, се констатира наличие и на диабет при всеки трети, като след още няколко години, процентът на страдащите от диабет достига 62.
Като фактори, които също способстват появата на диабет, учените отбелязват още прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето, неправилното хранене и развитието на наднормено тегло, съобщата АМИ-ТАСС.

Рискът от инсулт се увеличава след почивните дни

Честотата на исхемичните инсулти достига своя максимум в понеделник и вторник, особено след по-продължителна почивка, показват резултатите от изследванията на японски учени.
Те са обобщили данните при над 55 хиляди пациенти. Цифрите показват, че рискът от инсулт е с около 15% по-голям в понеделник и вторник, като най-отчетливо е завишението при мъжете над 65-годишна възраст – до 37%.
Последното учените обясняват с повишението на риска от инфаркт в същите дни от седмицата.
Завишеният риск от инсулт остава и след коригирането на рискови фактори като артериално кръвно налягане, диабет, употреба на алкохол и тютюнопушене.
Най-вероятното обяснение за увеличението според учените е в изменението на графика активност-покой след почивните дни, съобщава АМИ-ТАССл

Хората масово пренебрегват психичните заболявания

Около 14% от заболяванията в света са именно на психична основа и техният брой доста значително надвишава този на психичните или раковите. Това показва изследване, пубрикувано от престижното специализирано издание “Лансет” (The Lancet), цитирано от ВВС.
Според списанието не по-малко от 800 хиляди на година е броят на самоубийствата, като в слабо развитите страни около 90% от болните не получават никакво лечение. На много места психичните заболявания все още се смятат за срамни и се прикриват или порицават от обществото.
Специалистите обръщат внимание и на влиянието на психичните заболявания върху здравето на хората изобщо – както на самия болен, така и на неговите близки и роднини: “Елементарни мерки могат да бъдат взети незабавно – те не са нито скъпи, нито сложни, а могат лесно да станат част от масовото здравеопазване”.