Хомеопатия : Гневът е естествена реакция

Даниела Николов
Класически хомеопат с 11-годишна практика,
завършила Лондонски Колеж по Класическа Хомеопатия
Тел: 847-290-1847

Много родители смятат, че детският и юношеският гняв е нещо ненормално и лошо и се мъчат да го потиснат с всякакви средства, с което допускат голяма грешка. Последиците от неразумно изразения гняв обаче, като започнем от гневните изблици извън контрол и стигнем до пасивно-агресивното поведение, са опустошителни както за индивида, така и за обществото. Те водят до престъпления, поправителни домове, наркотици, ранно забременяване, опити за самоубийство…

Хомеопатията е практична наука и може да помогне в случаите, когато детето проявява гняв и агресивност още от люлката, както и когато това поведение се изразява по-късно в развитието му. В първия случай най-често прилаганите лекарства са Ch., B., Cup., M. C., T., S., а във втория – C., A., H., N. V., St. и други.

Ще предложа два случая от моята практика, не защото са особено фрапантни или сложни от хомеопатична гледна точка, а за да обърна внимание на родителите какво безценно оръжие имат в ръцете на хомеопатията за борба с поведенческите отклонения у деца.

Росен

Баща му се оженил за майка му по сметка, имала високопоставени родители. След като получил своето, той започнал да се държи презрително с нея, обиждал я, биел я и всичко това пред очите на невръстния си син. Последвал развод. Бащата примамвал детето със скъпи играчки и пари. Малко по малко Росен започнал да става груб с майка си, а после и с всички останали, с изключение на баща си, от когото го било страх. На 12 години започнал да бие майка си всеки път, когато не му давала исканата сума. Макар и много умен, оценките му се влошили и стигнал до поправителни изпити. Не можел да се съсредоточава и забравял веднага прочетеното. Изпитвал гняв и ожесточение към хората. “Искам да мина с танк през детската градина, да ги смачкам всичките. Защо да се мъчат като пораснат.” Виждате ли масовия убиец в зародиш?

Предписание: A. 1 M на сина и C. на майката – побоищата рязко спряха, отношенията в къщи и в училище се подобриха, а изпитите бяха взети с лекота.

За A. е характерно раздвоението между доброто и злото, между жестокостта и милосърдието, между наглостта и тоталната липса на самочувствие.

Светльо

Той стана мой познат едва навършил 11 месеца, когато получи пристъпи на обструктивен бронхит. Още докато се договарях с майка му по телефона, ме впечатли нервния му и тираничен плач. По време на прегледа детето се държеше враждебно, плачеше раздразнително и се успокояваше само, когато майка му го вземеше на ръце. Ch. LM 1 излекува бронхита за броени часове. През следващата година му предписвах с успех Ch. по повод настинки, кашлици, грип. Детето заякна и изкара безпроблемно и следващата зима. Безпокоеше ме запекът му, както и фактът, че не вкусваше никакви плодове и зеленчуци. Въпреки че Ch. му действаше успокояващо, опърничавостта му се засили и докарваше майка му до отчаяние. На 2 години и 5 месеца не беше включил в речника си думичката “да”.

Изписах му C. C- без ефект. На третия ден след като взе M. C. 6 C (комплементарно лекарство на Ch.) Светльо каза “да” за първи път! Възстанови се спонтанната му дефекация (от 5 месеца ходеше по голяма нужда само след слабителен чай). Прояде плодове и зеленчуци и най-важното – стана мил и послушен.

Магнезиевите лекарства се изписват обикновено при хора миролюбиви и избягващи конфликтите, но тъй като техният гняв е потиснат, характерни за тях са и внезапните силни избухвания. Децата, нуждаещи се от магнезиево лекарство могат да бъдат кисели, агресивни и свръхчувствителни към караници и скандали. Не обичат плодове и зеленчуци.