Най-основните физиологични принципи за предпазване от заболявания потвърдени от медицински авторитети

Много често през последните две- три години  читатели ми задават въпроси като “Как можем да се предпазим от чернодробни и чревни  болести? Как да се предпазя от  повишен  холестерол в кръвта? Как да избегна  синтетични лекарства за кръвното ми налягане, които сигурно ще трябва да вземам до края на живота  си?  Как да избегна втора операция на моите вътрешни хемороиди? Как да спра наддаването на тегло, което вече е истински проблем за мене?  Как да предотвратя образуването на нови бъбречни  камъни? Как да укрепя имунната си система и да не боледувам всяка зима от всевъзможни грипове?  и други такива.

Естествено, няма универсален отговор за  горните  заболявания, но има  доказани и непоклатими физиологични принципи  за предпазване от много заболявания! 

На основата на моя опит с натуропатични методи на лечение и на моите десет годишни наблюдения  върху европейци живеещи тук в Америка /българи, руснаци, сърби, босненци/ многократно констатирам следните факти:

Вредни навици

Болшинството от пациентите, които имат чернодробни и чревни заболявания, повишен холестерол в кръвта, високо кръвно налягане, различни чревни полипи, хемороиди в различен стадий, бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, наднормено тегло, хронична умора, нервни оплаквания и други, имат вредни навици:

• Поне 75- 85 процента от тези хора употребяват често бяла захар и всевъзможни захарни изделия.

• Употребяват основно бял хляб, в който липсват така ценните целулозни влакна, витамините В1, В2 и В6, така важни за нервната система.

• Употребяват често солени храни, различни дразнещи подправки /казват, че без тях не могат/, също пият газирани напитки като кока-кола, пепси и други съдържащи достатъчно много захари и процент фосфорна киселина /повишаваща киселинността на организма 

• Рядко или почти никога не употребяват зеленчукови салати и плодове, които са важни за обмяна на веществата

• Почти са обездвижени са заради работа си като шофьори, работещи  в офиси и др.

Като резултат  тези  хора, независимо от възрастта и образованието, след като имат тези вредни за здравето навици масово боледуват от различни заболявания. Това е повтаряща се хиляди пъти ситуация! Някой ще каже “Това ли е най-важното? Ние сме ги чували тези неща.” Да! Вие може да ги знаете, но Вие изобщо не ги спазвате /поради липса на воля, достатъчно осъзнаване или оценяване/ и попадайки в тази група хора, неизбежно ще боледувате и ще страдате! Обема на една статия не позволява  детайлно теоретично обяснение, но аз ще припомня  накратко физиологични принципи.

Захарта и концентрираните въглехидрати влошават здравето

Доказано е, че захарите затормозват  някои  клетъчни функции и увеличават риска от възпалителни процеси още на клетъчно ниво. При наличие на излишни  захари в телесните течности на организма, те просто служат за храна на различни бактерии в нашето тяло. Да, това е така- ние подхранваме болестотворни бактерии и боледуваме още повече! Също излишните захарни вещества затормозват постоянно черния дроб и доста лесно се превръщат в мастни съединения! Оттам повишаване на холестерола и наддаване на тегло. Също тези захари  ускоряват процесите на стареене на тъкани, вътрешни органи и намаляват колагенната тъкан на кожата-тоест ускоряват стареенето на  кожата и атрофични процеси.

Всичко това е доказано в медицината и ако искате да прочетете по-подробни теоретични обяснения и доказателства то купете си книгата на известните доктори Mehmet Oz  MD, Michael Roizen MD ”You staying young”и там ще видите  какви увреждания довежда употребата на захарите и концентрираните въглехидрати. Там също има раздел описващ колко е важно да се употребява пълноценен хляб /whole wheat bread/, зеленчукови салати- ежедневно /а не два пъти седмично/, колко е вредно да се пие кока кола, пепси и др., които тормозят важни процеси на обмяна на веществата,  създават изкуствен апетит и подхранват собствените ни бактерии!!

Да всичко това е така и никакъв авторитет и никаква реклама по телевизията  не може да омаловажи тези факти! Много често телевизионните реклами преследват печалбата и не се интересуват от здравето на хората! Това вече го знаят и децата.

Тези най-основни физиологични принципи за предпазване на здравето и забавяне процесите на стареене се третират много основно в книгата, с теоретични обяснения на достъпен език и просто ни отварят очите за много неща. В  книгата на двамата американски доктори доста добре е обяснено, че пренебрегването и незачитането на основни физиологични принципи за доброто здраве ще ни струва доста- боледуване, страдания, дори финансови разходи. Засяга се и въпроса дали може по някакъв начин да се компенсират всички тези вредни навици? Отговора е, че няма такива  чудотворни  синтетични лекарства, които да компенсират ежедневната вреда. Самите лекарства имат странични ефекти. Но разбира се, има такива реклами денонощно по телевизията, които ще Ви предложат стотици химикали, с които временно да потушавате едни симптоми до появяването на други и да се въртите в омагьосан кръг …….и така бизнеса на фармацията  ще върви до края на света!

Помислете сами, кое е по-добро за вас –да се съобразявате с физиологичните принципи на до брото здраве или да се химизирате и интоксикирате, най-вероятно до края на живота? Моята баба навремето припомняше една стара поговорка ”Ум царува, ум робува, ум патки пасе!” Звучи малко грубо, но е истина. В  учебниците по неврология се споменаваше, че в сивото вещество на мозъка ни има поне 300 милиона нервни клетки. Да се опитаме да ги използуваме /да разсъждаваме/ максимално за нашето здраве! 

Веселин Вълчев, за в.”България Сега”