Въпроси на читатели за натуропатично лечение на хронични ставни и мускулни заболявания и отговор от нашия консултант Веселин Вълчев

Читателката  Мариана Б.  описва нейния случай:  от две три  години имам проблеми със ставни възпаления и мускулни спазми най-вече  при промяна на времето. Също на нервна основа  получавам сърдечна  аритмия. Следя внимателно някои дискусии по Интернет на американци  с подобни  проблеми.  Скоро  попаднах на  изказването на три  жени от Минесота, които са имали  същите проблеми. След около  4 месечна  употреба на джинжер, турмерик  /таблетки приготвени от същите медицински растения/  и  Glucosamine,  те са  получили отлични резултати. Техните ставни възпаления са се излекували напълно. Даже и през зимата  не са имали проблеми!
Какво е Вашето мнение за такова лечение и дали и аз мога да постигна резултат?

В.Вълчев:  Драга  Мариана, наистина  много  хора страдат от ставни  и мускулни заболявания. Синтетичните лекарства, които се предписват, дават различни странични ефекти и са скъпи. Много често ефекта е само временен. За горепосочените  натурални лекарства- джинжер и турмерик има достатъчно  изследвания  и сега аз ще се опитам да ви дам  основна информация.

Джинжер е използуван от векове в Китай и Индия при стомашно- чревни  възпаления. По- съвременни данни посочват, че съдържа вещества, които действуват  като нестероидни, противовъзпалителни лекарства, подобно на аспирина! Клинични изпитания с доброволци страдащи от ревматизъм в Дания са показали, че пациенти, които са вземали джинжер по 10 до 45 грама дневно в продължение на 5 до 6  месеца, са получили  съществени резултати потвърдени от изследванията.

Забележка: при  бременни жени в първите 4 месеца дозата да не надвишава 2 -3 грама дневно.

 За турмерик  се знае, че използуването  му е  започнало в Индия преди  900  години, основно при кожни и ставни заболявания с подчертани  противовъзпалителни свойства. Новите изследвания показват, че той съдържа  пептидни съединения, които са силни  антиоксиданти с подчертано противовъзпалително действие, което стимулира естествените хормонни реакции на организма. Турмерик съдържа куркумин, което  не позволява отлагането на холестерол в артериите и по този начин намалява значително риска от сърдечни увреждания. Също съдържа витамин 6, който помага  за същия ефект. 

Glucosamine е известно натурално лекарство тук в Америка, което също намалява ставните възпаления.

Действително тези  биопродукти се оказват  много ефикасни и без странични ефекти. Можете да ги намерите  в магазините  Organic product  store  и приложите съгласно инструкцията.  При други по-напреднали форми на  ставни дегенеративни заболявания се прилагат  други  лекарствени средства.     

В. Вълчев, за в.”България Сега”