Хомеопатия при мъже Премълчаването на сексуалните проблеми застрашава взаимоотношенията

Даниела Тодорова
Класически хомеопат с 11-годишна практика, завършила
Международен Лондонски Колеж по Класическа Хомеопатия
Тел: 847-290-1847

“Досега винаги съм бил без грешка, дори жена ми се оплакваше, че й досаждам. Но напоследък, не ме бива” – характеризираше сексуалния си живот един мъж около 40-те, с вид на спортист.

Имаше проблем със затруднена и непълна ерекция. В нашия по-нататъшен разговор не се говореше много за секс. Исках да разбера климата, в който протичаше неговият живот напоследък. Работата му вървеше и макар със сериозни усилия, той успяваше да поддържа висок стандарта на семейството си и беше горд от това. Чудех се дали не беше просто изморен и изчерпан. Но той беше сигурен, че не е – спортуваше, ходеше на фитнес с удоволствие, имаше силно сексуално желание. Напоследък обаче ставаше така, че точно когато сексът беше възможен (децата са на училище, тъщата я няма) не се получаваше. А когато “пречките” бяха налице, всичко изглеждаше наред. Досега беше съчувствал на приятели за такива проблеми мислейки си, че на него, слава богу, подобно нещо не може да му се случи. “А сега се чувствам като ученик” – оплакваше се той.

Преди месец жена му заминала на дълга командировка. Той трябвало да се справя с проблемите в работата си, с двете деца, дошла и тъщата… И точно тогава дъщеря му започнала да не му се доверява и да се прибира след обещаното време, а тъщата, кой знае защо, го попитала справя ли се с работата си. Като че ли всички се усъмнили в него. Досега той винаги успявал, а сега сякаш всички разбрали, че си има проблеми в работата, проблеми с парите, вече и със секса.

Реперториумът ме водеше към G., но като размислих, се сетих за L. C. Есенцията на лекарството е идеята за “усещането на кучката, която няма достатъчно мляко, за да изхрани многобройните си кученца” или “индийчето, осиновено от бяло семейство, което е най-талантливо и най-работливо, но знае, че никога няма да бъде равно на другите деца в семейството, защото не можело да бъде с бяла кожа като тях”.

Този, иначе съвсем здрав мъж, беше загубил увереността в себе си поради трудностите, които имаше и заради съмненията на близките си в неговата позиция. Четири дози от L. C. го доведоха отново при мен– носеше цветя и ми каза, че като влезе в банята му се пее.

Ето и още един случай. С колега лекувахме пациент с преждевременна еякулация. Беше на средна възраст, много държеше на щастливия си брачен живот, имаше интересна и перспективна професия, много очарователен събеседник. Имаше широки интереси, богата ерудиция, държеше се много мило, много коректно и беше изключително изпълнителен пациент. За съжаление развитият интелект не е най-благодарното качество за работата на хомеопата, тогава картината е по-богата и многопластова, а фокусът на проблемите лесно се губи. В този случай вече 1 година бяха давани различни лекарства, често само с временен, бих казала еднократен ефект. Човекът се чувстваше по-жизнен, но главният проблем оставаше и помрачаваше радостта от живота в семейството му.

Най-после, един появил се след даване на C., физически проблем, насочи вниманието ми към лекарството, за което не бях мислила дотогава. Появиха се афти в устната кухина, които са били потискани няколко пъти в миналото, чрез горене с арсеник. А, за тях M. е главно лекарство, но пациентът не беше нито нестабилен, нито разрушителен, нито колеблив, нито несигурен, какъвто би следвало да бъде един изявен M. Той беше продуктивен, уравновесен, общителен, философски настроен, с хубаво чувство за хумор… Той дори беше напълно удовлетворен от сексуалното си преживяване, неговият проблем беше, че жертваше търпението и доверието на съпругата си. Преждевременната еякулация явно беше някаква слабост на нервната система, не засегнала нищо друго, освен сексуалната сфера. Беше пощадила дори собственото равновесие и проблемът се изявяваше едва на ниво семеен климат, което също го ощетяваше и вероятно го правеше несигурен.

Най-важният код изскочи от спомените за юношеските години. Той спомена, че тогава имал навика да псува баща си, неясно защо, но го правел неудържимо и с удоволствие. Разбира се, правел това когато останел сам, защото баща му – грижовен и качествен –  с нищо не бил заслужил такива думи. Беше необяснимо, но факт. Преведено на езика на Реперториума това е разрушителност, а проявена спрямо този, който те е създал и те отглежда с любов – дори саморазрушителност. Тези два симптома – афти в устата и разрушителност – определиха лекарството M. S. Лечението с него освободи този пациент от грижите му и го направи доволен от себе си.

Най-често срещаните мъжки сексуални проблеми са затруднения с ерекцията, безпокойство за успеха на половото общуване, ускорена еякулация, намалено сексуално желание, импотентност, болезнена еякулация. За всички тях има подходящи хомеопатични препрати. Разбира се, всички тези лекарства трябва да бъдат в контекста на цялостната умствена и емоционална картина на пациента, за да доведат до трайно подобрение и излекуване.