Въпроси на читатели за натуропатично лечение на кожни обриви и екземи и отговор от консултанта Веселин Вълчев

Захари Р.: “Това което ме безпокои от доста време са кожни обриви по корема, краката и ръцете. Те са дразнещи и ми действуват на нервите. До момента на появяването им не съм имал кожно заболяване. Преди години имах проблеми с повишен холестерол, образувах песъчинки в бъбреците и имах  наднормено тегло. С прилагане на по-стриктна диета, рязко ограничаване употреба на алкохол, мазнини  и солени храни,  успях  за 4 месеца да намаля холестерола си до нормата. Също стопих  доста излишни килограми. От година и девет месеца  смених работата си.  При  новата ми работа съм изложен  на  някои вредни химически  вещества. Това е основната причина  за моите кожни проблеми. По повод на кожните обриви  ходих на прегледи при кожни доктори в  продължение на 5 -6 месеца. Вземаха ми кръв за изследване, проверяваха ми вътрешните органи на ултразвук два пъти, правиха ми изследване за алергия. Доста  време се  проточи  всичко това.  Накрая ми дадоха  лекарства да се лекувам. Пия ги  вече  осем  месеца с едно прекъсване от 15 дена, но  полза няма  никаква!  За кратко време намаляха обривите по ръцете, но се увеличиха по краката и тялото. Същевременно аз от години си имам лениви черва /запек/, а преди време имах увеличен черен дроб. Когато ям предимно месна храна /не животински мазнини/  и по-рядко зеленчуци или плодове забелязвам, че урината ми потъмнява и започва да мирише неприятно. Питах  моя лекуващ лекар дали тези нарушения  в организма ми –запека и реакцията на урината имат  значение, а той ми каза: “Вземай  редовно хапчетата  и много не умувай! Ти имаш добра застраховка!  Ще видим какво ще покаже следващия тест!”  Така или иначе няма резултат и аз вече се отказвам. Никой не може да ми каже колко дълго ще продължава това!
Съгласно натуропатичния  метод на лечение, какво би трябвало да  предприем, с какви лекарствени или по-точно натурални продукти? Искам  да се измъкна от този омагьосан кръг!

 Веселин Вълчев: Драги Захари, разбирам твоето разочарование. Също е очевидно, че тези кожни обриви те тормозят и  действуват зле на нервната ти система. Разбирам твоето желание да приложиш натуропатично лечение, което е безвредно и  ефикасно. Но позволи ми да изкажа принципно моето мнение за твоя случай. Първо- ти имаш доказани чревни проблеми от години. Това се потвърждава от факта, че от години  имаш запеци. Второ- съобщаваш за  увеличен черен дроб. Трето- при консумация на месна храна и по-малко зеленчуци и плодове получаваш  неприятна миризма на урината и потъмняване. Също работиш с някои вредни химически вещества. Всички тези факти говорят за интоксикация на организма, за нарушена обмяна на веществата, за нарушения в бъбречната функция.

Твоя доктор пренебрегва всичко това  и не случайно лекарствата, които ти е назначил и ти вземаш  осем месеца, не помагат ни най-малко. На тебе ти трябва очистване на вътрешните органи, най-вече на черния дроб и бъбреци от разни токсични метаболити, стимулиране чревната функция тоест перисталтиката на червата. Нужно ти е нормализиране на обмяната на протеини и мазнини и стимулиране на имунната система. Всичко това се диктува от принципите на физиологията.  Като се постигне това, тогава  успешно ще се излекуват и тези кожни обриви. Съгласно  натуропатичните методи на лечение могат да се приложат най-различни органични вещества, екстракти, минерали съчетани с диета. За всеки индивидуален пациент те се подбират в зависимост от възрастта, особеностите на организма и конкретното състояние. Ние разполагаме с над 140 вида органични продукта, около 37 вида екстракти и най- различни минерали. Около 85 процента от тях са американско производство и към 12- 15 процента  внос от Европа. По принцип тези продукти са по-евтини от синтетичните лекарства. Ако желаеш индивидуална консултация обади се на тел.847-269-1649  от 8.30 до 19 часа понеделник- петък или 8.30 до 16 часа събота.

Веселин Вълчев, за в.”България Сега”