Ползи за здравето от соята

Соевите зърна подсигуряват човешкия организъм със здравословни хранителни вещества. Но доскоро се смяташе, че те са причината за рак на гърдата. За щастие множество нови изследвания са доказали, че това не е вярно.
Това бобово растение съдържа изофлавони, взаимодействащи с клетките по начин, подобен на естрогена и тестостерона, които тялото произвежда. Най-новите изследвания установиха, че те не стимулират възпроизвеждането на клетките, което би съдействало на раковите заболявания. В действителност те потискат клетъчната репликация. Жените с най-висок прием на соя имат най-ниски нива на рак на гърдата. Мъжете, които развият рак на простатата, са по-склонни да го преживеят, ако редовно консумират соя.
Поради наподобяващия на естроген ефект, изофлавоните може да намалят интензивността на горещите вълни и нощното изпотяване по време на менопаузата. Вероятността да помогнат е по-голяма, ако приемането им започне преди менопаузата. Те могат да намалят и постменопаузалната вагинална сухота. Тази хормоноподобна дейност също помага за поддържането на здрави кости.
Това бобово растение също е добър източник на:
Омега 3 мастни киселини и витамин Е
Сапонини, протеазни инхибитори и лигнин, които помагат за борбата с рак
Калий, фолат, магнезий и селен
Диетични фибри (намалява повторната абсорбция на холестерол в червата)
Протеин (съдържат всички 9 незаменими аминокиселини и образуват пълен протеин)
Повечето сортове соя, които се отглеждат в САЩ са генетично модифицирани (ГМО). Здравните последици от това не са напълно ясни, породи което е добре да закупувате соеви продукти, които са био чисти (Био чистите/органични продукти също не са ГМО). Избягвайте соеви изолати, хидролизирани соеви протеини и продукти с добавени соеви изофлавони. Соевите хранителни добавки не се препоръчват (Barnard, Dr. N. Your Body in Balance. NY, NY: Grand Central Publishing, 2020; Knowles, C., Registered Dietician. The Nutritionist’s Kitchen. Boulder, Colorado: Roost Books, 2020). Соевите ядки, едамаме, тофу, темпе и соевото мляко са чудесни храни.
Липсата на достоверна информация и прецизни изследвания относно соята са причина доста хора да се въздържат от консумирането на тази чудесна храна. Мнозина не не знаят нищо за Исус Христос и как неговия живот, смърт и възкресение са подсигурили път до рая за всеки, който вярва и Му се доверява. Ето един от многото библейски стихове, които изразяват тази истина: “Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.” Евангелие на Йоан 3:16. Хайде да споделим с възможно най-много хора тази невероятна новина!

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.org  

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here