Акне (младежки пъпки)

Акнето е много често срещан кожен проблем, който обикновено може да бъде намален или премахнат напълно. При случаите с незначителна степен на акне се наблюдават единствено комедони (с черни или бели връхчета). Това са запълнени пори с черен или бял център, и вероятно няколко пустули. Умереното по тежест акне се характеризира с комбинация от запълнените пори и пустулите, понякога придружени от зачервяване и възпаление на кожата. При тежките случаи на акне, налице са твърди бучки, наречени нодули, пустули и зачервяване; възможна е и появата на повишена пигментация и образуване на белези. (Wolff, Dr. K., et al. Fitzpatrick’s Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology, 8th edition. New York, NY:  McGraw Hill Education, 2017).
Третирането на леко по тежест акне с локални ретиноиди в повечето случаи е достатъчно. Ако има зачервяване, най-вероятно е налице възпаление. Противовъзпалителните средства като например перорални или локални ретиноиди,  тетрациклинови антибиотици, и азелаинова киселина действат добре. Доста от локалните лекарства може да предизвикат раздразнение, изсушаване, лющене на кожата, както и чувствителност към слънцето.
Пустулите (гнойните пъпки) често са причинени от бактерии, които се размножават в мастните жлези, засегнати от акне. Локалният бензоил пероксид и антибиотиците за акне помагат при тази ситуация. При наличието на нодули, кисти и засилена пигментация лекарството изотретиноин е ефективно. То може да причини вродени дефекти. Когато лекарството се използва от жени е от съществено значение да се предотврати бременност. Лекарството спиронолактон също помага, но оказва вродени дефекти, също така главоболие и прекалено ниско кръвно налягане. Тетрациклиновите антибиотици като например миноциклин също са вредни за развиващите се ембриони. Доста видове контрацептиви подобряват акнето. (Graber, Dr. E. “Acne vulgaris: Overview of management.” Up to Date, 10/26/2021).
Акнето често може да бъде лекувано успешно, въпреки че обикновено са необходими 2 до 3 месеца непрекъснато лечение преди да се забележи очевидно подобрение. Следните мерки може да помогнат при всички видове акне:
Избягвайте изтъркване или чоплене раните
Гримът трябва да е некомедогенен (етикетирането не винаги е коректно)
Употребявайте нежни за кожата почистващи препарати, като синтетични кожни детергенти вместо сапун
Ако е възможно опитайте се да намалите количество мляко, което консумирате (но не забравяйте да добавите калций от други видове източници)
Премахнете от диетата си преработените храни и консумирайте повече зеленчуци всеки ден
Здравословната диета е ключов фактор при лечението на акнето. Духовно сме излекувани чрез делото на Христа в нас. В Посланието до Тит 3:5 Свети Павел заявява: “Той ни спаси не чрез праведни дела, които ние сме извършили, а по Своята милост, чрез окъпването, т. е. новорождението и обновяването на Святия Дух,” дар, който Той предоставя на вярващите.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net    

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here