Обратими причини за загубата на слуха

Загубата на слуха не е проблем стриктно свързан с процеса на остаряване. Дори и при възрастните загубата на слуха не винаги е необратима. Както при всяка ситуация, ако сте запознати с определени факти можете да предотвратите или поне да намалите проблемите.
Излагането на силен шум причинява доста проблеми със слуха. Музиката, доставена директно в ушния канал може лесно да навреди слуховите структури. Зародишите в утробата, които са изложени на прекомерно силен шум са склонни към повишен риск от занижено тегло при раждане, преждевременно раждане и някои вродени дефекти. На доста места се работи при извънредно силен шум.

Някои лекарства, които могат да навредят на слуха са:

• Аминогликозидни антибиотици (прилагани интравенозно)
• Някои лекарства за химиотерапия
• Диуретичното лекарство “Фуроземид” (Lasix)
• Лекраства, използвани за лечение на еректилна дисфункция
• Високи дози аспирин (загубата на слуха е временна, ако аспирина се спре)
• НСПВС като ибупрофен, напроксен
• Парацетамол (под името Ацетаминофен в САЩ)

Тежките метали хром, олово, арсен и живак също могат да причинят загуба на слуха. При тази ситуация търсенето на медицинска помощ не само може да помогне при проблемите със слуха, но е от живоспасяващо значение. (от Pediatric Environmental Health, Редактор Д-р Р. Етцел, Американската Академия по Педиатрия)
Временна загуба на слуха може да бъде причинена от инфекция на средното ухо или ушния канал. Церумен или ушна кал в ушния канал може да служи като тапа за ухото. Омекотители за ушната кал без рецепта може да помогнат, но е необходимо да се следват предпазните мерки. Ако количеството на въздух зад тъпанчето е твърде голямо или недостатъчно, това оказва влияние на слуха. В този случай обикновено се създава усещане за натиск в ушите.
Внезапната загуба на слуха изисква незабавен медицински преглед. Има доста причини за това състояние и на някои от тези проблеми трябва да им се обърне внимание веднага или ще са необратими.
Загубата на слуха, поради напреднала възраст, при хората над 75 години е над 50 %. Обикновенно се губи слуха на високите тонове. Тъй като загубата на слуха е свързана със значителен повишен риск от деменция, от значение е да се закупи слухов апарат при нужда. Това също подпомага на човека да остане в контакт с хората около него. (от Д-р П. Уебър “Оценка на загубата на слуха при възрастните”, Up to Date, 29/1/2021).
Много хора си мислят, че ако усетят загуба на слуха, това е за постоянно. Заслужава си да се отделят време и усилие да се проучат всички възможни причини. Мнозина вярват, че вечната им съдба е отредена, като си мислят, че ако са добри хора ще отидат в рая, или че ако са толкова лоши, им е писано да са в ада. Това е най-важната област от живота на всеки и е необходимо да подходите сериозно. В Посланието до Филипяните 2:12 Свети Павел пише “изработвайте спасението си със страх и трепет”.

www.helpinghandsbulgaria.net

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here