Рак и Диета

Въпреки, че ракът е все още често срещано заболяване, може да се вземат доста мерки за предотвратяването му. Установено е, че поне една трета от всички видове рак са свързани с диетата на човека.
Храните, които спомагат за предотвратявне развитието на рак предлагат най-добра защита, когато се приемат редовно. Ежедневната консумация на няколко порции плодове и зеленчуци е един от най-добрите начини за профилактика на рака. Пълнозърнестите и бобовите храни са също добър източник на защита.
Една от причините поради коята толкова много от плодовете, пълнозърнените култури, бобовите растения и зеленчуците спомагат за предотвратяване на рака е, че те са богати на фибри. Ликопенът, който се съдържа в голямо количество в сварените домати и динята е антиоксидант, борещ се с рака. Червеният лук, празият лук и чесънът могат да забавят развитието на стомашния рак. Броколите и карфиолът са свързани с намаляване на броя на болните от рак на гърдата.
Здравословните мазнини, съдържащи се в зехтина, ядките, авокадото, тлъстата риба от типа на сардини и сьомга, могат да помогнат при защита от рак на доста от телесните тъкани. Редовното консумиране на тлъста риба е свързано с намаляване на броя на рак на дебелото черво и рак на гърдата.
От друга страна, установено е, че има доста неща, които са свързани с увеличаване на риска за развитие на рак. Някои от тях са:

▪ наситените мазнини – с най-високо ниво в говеждото месо и млечните продукти (завишен риск от рак на дебелото черво)
▪ консервираното или обработеното при висока температура говеждо месо (на скара, на грил или пържено)
▪ Храните, богати на нишесте, които са сготвени при висока температура, от сорта на пържените картофи
▪ Царевичното или слънчогредовотп олио, дори ако се използват само при пържене
▪ Бялата захар в десертите, кафето и газираните напитки увеличава риска за рак на дебелото черво
▪ Редовното консумиране на алкохол увеличава риска от рак на гърдата, рак на главата и рак на шията
▪ Наднорменото тегло е свързано с увеличен риск от рак на дебелото черво, простата, матката, гърдата и рак на яйчниците

Консумирането на природно чиста храна намалява излагането на пестициди. Изследванията, докладвани в Изданието на Американската Медицинската Асоциация за Вътрешна Медицина, отбелязват, че хората, които консумират предимно природно чиста храна намаляват риска от рак с 25%. Консумирането на природно чиста (органична) храна намалява риска от лимфома (рак на лимфната система) и рака на гърдата в още по-големи мащаби. 40 одобрени от Агенцията за Защита на Околната Среда пестициди, които се използват при традиционното земеделие се класифицират като възможни или вероятни причинители за рак смеси. Изборът на природно чиста храна е от съществено значение при храните, квалифицирани като една от “мръсната дузина” (12-те най-замърсени с остатъци от пестициди храни).
В миналото се смяташе, че ракът е болест по наследство. Но в много случаи е точно обратното. На разположение са доста неща, които можете да предприемете, за да предотвратите развитието на рак. Подобно на този пример, има надежда за всички хора да живеят в рая завинаги. Бог обича всеки човек и осигури план за спасение на всички. В Евангелието на Йоан 3:16 имаме следното уверение, “Защото Бог толкова възлюби света (всички хора), че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.” За да откриете други пасажи от Божието слово, които ни дават надежда, посетете нашата страница:

www.helpinghandsbulgaria.net

Клауза за непоемане на отговорност:
Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Издателят на в. “България СЕГА” не носи отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия, в която и да е област на основа на този материал, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here