Здравословната закуска подсигурява предимства през целия ден

Това не е просто клише; закуската e гаранция за максимално възползване от всеки ден. Но това не означава каквато и да била закуска. Някои от стандартните храни и напитки за закуска са по-скоро вредни отколкото полезни. Това е особено важно за децата и тийнейджърите в училище. Тази специална възрастова група се нуждае от протеини за да растат, и същото ниво за възстановяване и поддържане на организма както при възрастните.
Протеинът е необходим не само за здрави тъкани, но когато се консумира сутрин той спомага за поддържане на уравновесено ниво на кръвната захар. Яйцата, киселото мляко, ядките, маслата от ядки и нискомаслен кашкавал са здравословен избор за закуска. По-нови научни изследвания са установили, че за възрастни с наднормено тегло консумирането на повече от 4 яйца седмично е свързано с увеличаване на здравните проблеми. Избягвайте храни, които съдържат голямо количество наситени мазнини като бекон и колбас. Типичните храни за вечеря като нетлъсто говеждо месо, риба или пилешко месо са чудесен вариант за добра закуска.
Храните, богати на въглехидрати включват повече добри и лоши избори. Стоманено-нарязаните или обикновените овесени трици са чудесен избор. Накиснете триците в крок-пот преди да си легнете и ще са готови за закуска. Избягвайте бързите и ароматизираните овесени ядки, защото те са преработени и съдържат ненужни подсладители и консерванти. Пълнозърнестите видове хляб са за предпочитане пред белият.
Има здравословни зърнени храни (сириъл), но други съдържат толкова много захар, че една паничка от тях се равнява на захарта в глазиран донат. Захарта в този вид зърнени храни за закуска, както и в палачинките, сладката, протеиновите закуски (барове), гофретите и другите тестени изделия, повишава нивото на кръвната захар много бързо, което предизвиква свръхпродукция на инсулин. Инсулинът изтласква захарта в мускулните клетки и ако е прекалено много, нивото на кръвната захар бързо се снижава. Тази хипогликемия причинява нервност, сърцебиене и други симптоми, които пречат на ясното мислене и учене.
Плодовете са друг чудесен източник на въглехидрати за закуска и може да се добавят към зърнените храни или кисело мляко. Плодовете и зеленчуците са също така богати на фибри. Разтворими фибри има и в овесените ядки. Едно от големите предимства на фибрите е, че те забавят абсорбцията на захарта, което спомага за поддържането на уравновесено ниво на кръвната захар. Препоръчително е плодовете да се ядат цели, а не под форма на сокове.
Подобно на подсладените зърнените храни, бързите овесени трици с добавена захар, и киселото мляко със сладко, плодовите сокове не съдържат достатъчно количество фибри, които да забавят освобождаването на захар в кръвта. Уравновесеното ниво на кръвна захар помага на децата да се концентрират и внимават по време на училище. Научни изследвания свързват редовното приемане на здравословна закуска с по-високи резултати по време на тестове и изпити. Тази информация може със сигурност да бъде приложена за подобряване продуктивността при възрастните.
Родителите трябва да се грижат за физическите и духовни нужди на децата си. Псалом 78:5-7 ни заповядва да учим децата на Божиите пътища. Това е много важна заповед, за която ще сме отговорни пред Бог в съдния ден. Ако искате да научите повече за Божиите заповеди, проверете нашия уебсайт:

www.helpinghandsbulgaria.net

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here