Сурово или прясно – кое е най-добро?

Някои специалисти по хранене препоръчват ядене на повечето зеленчуци сурови поради загубата на витамини с готвенето. Например, витамин С е чувствителен към топлината и когато червени чушки или домати са сготвени, голяма част от този витамин се унищожава.

                Но някои зеленчуци трябва да се готвят. Когато спанакът е сготвен, по-лесно се усвояват калцият и желязото. Достатъчна е  една минута варене, последвано от потапяне в ледена вода ако е възможно. Яжте го веднага или го запазете  за добавка към омлети, яхнии, касероли и супи.

                Лекото запичане на червени сладки чушки, или запържването им в малко зехтин, помага за отделянето на каротеноидите. Тези съставки помагат за предпазване от рак.                        

                Готвенето на доматите прави повече ликопен достъпен за абсорбция. Консервирани или друг вид готвени домати са приемлив избор. Добавянето на зехтин към сготвените домати увеличава усвояването на ликопен. Тази съставка помага за намаляване риска от някои видове рак и предпазва артериите.

                Аспержите трябва да бъдат сварени или задушени докато станат ярко зелени. Това увеличава  шест хранителни вещества в тях. Сервирайте ги със зехтин за да помогнете за усвояването на хранителните вещества. Морковите трябва да се варят до омекване. Варенето им цели също запазва някои хранителни съставки и прави по-лесно нарязването им. Варенето увеличава нивото на каротеноидите в тях, но пърженето на морковите го намалява.

                 Броколите и карфиолът при готвене причиняват по-малко подуване на корема и отделяне на газове у някои хора. Но те трябва само да бъдат задушени или съставките в тях, които се борят срещу рака, ще бъдат унищожени. Ако искате да изпържите броколи, нарежете ги и оставете да престоят 90 минути преди да направите това.

                 По брюкселското зеле често има бактерии, които причиняват гастроентерит (хранително отравяне). Печенето или варенето им до висока температура убива бактериите и това не отнема много време.

                 Сготвените бели гъби съдържат повече калий, витамин B-3, цинк и магнезий. Използвайте по-малко олио, тъй като те поемат много.

                 Не всички зеленчуци трябва да бъдат готвени. Зависи от съответния зеленчук. Така и Бог  има различен план за всеки от нас, затова не трябва да се занимаваме прекалено много с дарбите, които Бог е дал на другите. Това е отразено в Евангелието от Йоан 21:21-23, където Петър пита Исус за Неговите планове за ученика му Йоан. Божиите дарове и планове за теб се основават на това, което Той знае, че е най-добро за твоето сегашно и вечно добро. За повече за Божията любов и грижа за теб, виж нашия уебсайт: 

www.helpinghandsbulgaria.net

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here