Въпроси на читатели относно проблеми с хормоналния баланс на организма и кистозни образования на млечните жлези и отговор от нашия консултант Веселин Вълчев

Читателката  Евгения К. описва нейния случай:  От 4 години насам започнах да образувам кисти на млечните жлези. Чувствувам  особена тежест при навеждане, също някаква вътрешна температура. Преди да се появи този проблем доста време вземах противозачатъчни таблетки.  Вероятно съм прекалила с тях и те допринесоха това да се случи. Ходих на преглед, на който ми правиха  кръвни изследвания. По-късно ми  направиха мамограма, за да установят точно проблема. Заключението  беше, че имам две кисти– едната с размер 12  милиметра, а другата около 8 мм. Предложиха ми  операция в срок от 4- 5 седмици. Първоначално отказах и поисках да приложат друг метод на лечение. Моят доктор ми каза, че за кисти  трябвало операция. След месец и половина той продължаваше  да настоява за хирургическо лечение и аз се съгласих, най-вече защото  хирурга ми обещаваше трайно решение на проблема!
Операцията мина успешно. Вече нямах тежест в гърдата няколко дни преди месечния цикъл, напрежение и повишена раздразнителност. Измина година и два месеца след операцията и пак започнаха чести спазми в гърдите, болки при навеждане, нещо като вътрешна температура. Отидох отново при моя хирург за консултация. Направиха ми  отново изследване и този път казаха, че имам три малки кисти и една по-голяма с диаметър 13 милиметра. При този  факт, аз бях шокирана и уплашена. Явих се при моя хирург и го запитах: “Какво стана с вашата гаранция, че с операцията ще решите трайно моя проблем?“ Той надигаше объркано рамене и отговори: “Какво да направя аз, след като имаш нарушен хормонален баланс?“ Моя последен въпрос беше: ”Защо преди операцията не ми казахте, че основния проблем е моя хормонален баланс?“ Напуснах кабинета му разочарована и ядосана. След това започнах активно да се интересувам за хормоналните проблеми при жените. Намерих книга написана на достъпен език по тези въпроси. В Интернет намерих дискусия на жени от различни щати със същите проблеми. Имаше доста коментари на жени претърпели операция за кисти на гърдите. Оказа  се, че този проблем не е така прост, защото половината от участничките в тази дискусия съобщаваха, че за период от една до три години след операциите, се образуват нови кисти и тогава възниква въпроса- колко пъти могат да се подлагат на операция без да има гаранция, че няма да се появят нови кистни образования? 
Стана ми напълно ясно, че трябва да регулирам моя хормонален баланс /прогестерон- естроген/, за да изляза от този омагьосан кръг! Това мнение застъпваха повечето жени от интернетната  дискусия. Не искам да употребявам хормонални лекарства, защото е известно, че те предизвикват напълняване на тегло, често пъти окосмяване по тялото и лицето. Само това ми липсва! Бихте ли ми дали съвет какъв метод на лечение да приложа?

 
В.Вълчев:
За конкретния случай има какво да се препоръча, като натурални  биоактивни вещества, екстракти и естествени стимулатори на хормоналния баланс. Този път ще се позова на рецептата, която препоръчва известния натуропат, канадски доктор Andy  Henderson, за такива проблеми.

1.Coenzyme Q10 -75 mg  80 caps- два пъти дневно по 1 табл. 40 мин.  преди хранене

2.  Kelp (Alfalfa) 120 tabl– два пъти дневно по 2 табл с храната 

3. Black Cohosh – 2 пъти дневно по 1 табл. 20  мин.  преди хранене

4.  Alpha Lipoic Acid- 300 mg  два пъти дневно по 1 табл  10 мин преди храна

5. Cod Liver Oil- 500 mg два пъти дневно по 1 табл  заедно с храната

Тези  продукти можете да купите от магазините Healthy food and vitamins. Горната  комбинация да се употребява около 45 дена, прави се 10 дена прекъсване  и отново около 60 дена. Препоръчва се прекратяване употребата на алкохол, на солени храни, животински мазнини и концентрирани захари. Съгласно опита на Andy Henderson MD използувайки тази рецепта след три  месеца се постига нормализиране на хормоналния баланс и така се лекуват  кистозни образования без рискове от странични ефекти. При доста случаи това помага за нормализиране на теглото. Горните препоръки действуват при кистозни мастопатии  и  при възпаления на млечните жлези. Това не се отнася за туморни образования.     

Съгласно моя личен опит при кисти и възпаления, аз също използувам подобни органични продукти, но в други комбинации. Добре съм запознат с техните свойства и смятам, че са ефективни. Разбира се ние  се съобразяваме с индивидуалните особености на пациента. Тези методи на лечение придобиват все по-голяма популярност, защото са безвредни и действуват на първопричините, а не на последствията на заболяванията. Те напълно се съгласуват с физиологията на организма. През последните  5- 6  години,  американски  доктори натуропати,  все по-успешно прилагат тези методи на лечение и потвърждават тяхната  ефикасност.  

Веселин Вълчев