Хомеопатия при алергични състояния

allergy_270Даниела Николов
Класически хомеопат с 11-годишна практика,
завършила Лондонски Колеж по Класическа Хомеопатия
847-290-1847

Бумът на алергиите до голяма степен е свързан със замърсяването на природата, както на въздуха и водата, така и на почвата– токсични вещества, пестициди, изгорели газове и какво още не. Напоследък голяма част от заболяванията на дихателната система се свързват с отровните почистващи препарати.

Като прибавим и неоправдано честото използване на силни и токсични медикаментозни средства, често “прилагани профилактично” дори и на новородени бебета, не трябва да се учудваме защо разпространението на уртикарията, екземите, астмата, алергичната и сенната хрема, достигна до такива големи размери.

Някои пациенти имат известна полза от десенсибилизацията (курсът с инжекции с отговорното за тяхната алергия вещество). Но броят на неуспелите да се излекуват по този начин е значителен. И това не е случайно твърдение. Хората, които търсят хомеопатична консултация са все повече и повече, а те са опитали през годините всичко, за да се освободят от досадните симптоми и очевидно без резултат.

Ето 1 случай от началото на моята практика: съседка, доктор с две специалности, притеснена сподели, че 10-годишната й дъщеря страда от някакъв вид кожна алергия, при което се изрива цялата. Алерголозите естествено бяха подложили детето на строга диета– без шоколад, без млечни произведения, без колбаси…, диетата се стесняваше все повече и повече, а детето се обриваше все по-често и по-силно. Изписана й бе обичайната антиалергична терапия, но отново без ефект. Една вечер майката дойде отчаяна при мен за съдействие въпреки, че инжектираше всеки ден на дъщеря си ампули Urbason и въпреки, че момичето ядеше само  хляб и сирене, алергията продължаваше да се задълбочава. Веднага снех случая на детето. В обрива нямаше нищо интересно– червени, сърбящи плаки по цялото й тяло. Самото дете, обаче правеше впечатление с острия си интелект, почти болезнената си амбициозност и доста изразена ревност към по-големия си брат. Веднага се досетих каква е работата. Брат й беше абитуриент– костюми, балове, гости.

Фокусът на вниман ието временно беше изместен към него и малката беше “изгубила”завоюваната си позиция. Изписах й L. LM 1 по 1-2 капки дневно. Още на втория ден детето се изрина необичайно силно. Цялото му лице и телце бяха обхванати от червени плаки, които се вляха в обща надигната повърхност. Температурата се вдигна до 39,2. Следващите 16 часа бяха истинско изпитание, както за мен, така и за майка й, която стоеше с ампула Urbason в ръка до леглото на дъщеря си. На другата сутрин, със свито сърце позвъних на вратата им. Смайването ми бе голямо, когато майката ме посрещна с дълбок поклон. Какво се беше случило? Високата температура бе спаднала напълно, обривът бе напълно изчезнал от телцето и отстъпваше по “фланговете” – ръцете и краката. Детето се чувстваше отлично. Наново бях свидетел на Закона на Херинг – болестта си отива отвътре навън, от главата към краката и симптомите изчезват в обратен ред на този, в който са се появили.

Тази история има продължение. След 7-8 месеца момичето отново получи обрив, макар и слабо подобие на този, отпреди хомеопатичното лечение. Не беше нужно дълго да гадая – брат й се беше влюбил за първи път. Моята малка пациентка отново се беше почувствала конкурирана. Предписах й L. 200 C – подейства безотказно. Днес тя вече е на 20 години и предполагам, че любовните трепети не са й чужди. Надявам се, че хомеопатичното лечение ще я хармонизира до степен да не бъде така болезнено ревнива с бъдещите си партньори. Но и да изпита таз душевна мъка – знае лекарството.

Втори случай: Пациентът е 15 годишно момче, русо, синеоко, с много светла кожа. От 6 год. има сенна хрема, която се проявява пролет и лете. Изразява се в сърбеж в очите, червени очни ръбове, бял секрет при събуждане. Състоянието им се влошава от разтъркване, както и когато е бил навън и се прибере вътре. Сърбежът се влошава след дъжд, при излагане на слънце, вечер.

Момчето дойде през април, в период на изостряне на симптоматиката. Първоначално приложих E. 6 C за 15 дни, след което сърбежът на очите намаля до спиране. През юни момчето дойде поради повторно появяване на лек сърбеж – прилагането на E. 200 C  реши проблема.

Обикновено сенната хрема не е остър проблем, а хронично заболяване с периоди на изостряне. Когато пациентът се появи в остър период, е логично да намерим симилимума, отговарящ на настоящето състояние, т.е. – остро лекарство. Когато се появи в период на ремисия, професионалният хомеопат пристъпва към изясняване на конституцията на пациента, с което се цели и постига ликвидиране на генетичното предразположение към алергии. Такъв е подходът към всички онези заболявания като сенни хреми, алергични синуити, алергични конюнктивити, алергични дерматити, алергични фарингити, включително и астмата.