Трудните деца

Хомеопатия при детските поведенчески проблеми или т. нар. “хиперактивни” деца

Даниела Николов
Класически хомеопат с 11-годишна практика,
завършила Лондонски Колеж по Класическа Хомеопатия
Тел.847-290-1847

Ще се съгласите, че всички деца се раждат добри, невинни, малки създания, еднакво копнеещи за любов. Как и кога нашите малки “ангелчета” се превръщат в капризни, агресивни, сърдити, затворени, манипулиращи, измамни същества? В кой пухкав малчуган е заложено проклятието да стане наркоман, алкохолик или убиец? Защо на една и съща травма (а тя винаги е една и съща– липсата или недостигът на обич) едно дете ще реагира, стараейки се всячески да я спечели, друго ще стане жестоко и агресивно, а трето ще ни накаже скачайки от десетия етаж?

Хомеопатията предлага отговор на тези въпроси чрез теорията за конституционалното лекарство. Но дори и да не може да отговори на всички “защо”, може да помогне да върнем децата си към това състояние на духа, с което са дошли на Земята.

Свръх енергичните деца са кошмар за всяка детска и начална учителка. Те не могат да стоят на едно място, неспособни са да се съсредоточат и естествено изостават в обучението. Но най-мъчното според учителите е, че пречат на учебния процес на цялата група или клас.

Едно от най-хиперактивните лекарства е T. Децата, нуждаещи се от това лекарство се раждат обикновено с дълги мигли и доста космато гръбче, особено по кръста. Изключително големи ИНАТИ, ако не стане тяхното се тръшкат и СИ БЛЪСКАТ ГЛАВАТА в стената или пода. Вечно в движение, вечно недоволни, хвърлят и чупят играчките си нарочно. Плачат и скърцат със зъби насън. Изпотяват се обилно, особено нощем. Страхуват се от животни, особено от КОТКИ. Типичната патология на T. е: чести простуди, всякакви алергии (често предизвикани от мляко), аденоиди, бронхити, пневмонии, отити и др. Обичат колбаси, пушено месо, тлъсто, БАНАНИ.

Ето и един случай: познавам М. от раждането му преди 8 години и половина. Беше засмяно и здраво бебе, чудесно се повлияваше от Sulphur. Проблемите му започнаха около края на втората му годинка – детето не искаше да говори, стана агресивно и свръхподвижно. Беше уморително дори да го следиш с поглед. Вечер не заспиваше дори след 3-4 часово приспиване и в края на краищата само “макареновските” мерки даваха резултат. Спеше неспокойно и с отворена уста, поради огромните сливици, които запушваха гърлото му.

След двуседмичен престой в детската градина “педагозите” вдигнаха ръце от него и помолиха родителите да си го вземат. След като го изгониха от всички детски градини в квартала, а детските психолози го нарочиха за изоставащ в развитието си, майка му изпадна в нервна криза.

T. 1 M върна спокойствието в семейството. Постепенно детето започна да заспива по-лесно, поведението му стана по-социално. За щастие го приеха в една детска градина, където го обградиха с много внимание и обич. М. започна да говори много по-добре, стана същия “слънчо”, какъвто го знаех като бебе.

След T. 30 С веднъж на две седмици сливиците се намалиха значително и сега той спи спокойно и със затворена уста.

Децата тип T. х. са изключително енергични, неспокойни, забързани. Ръцете и краката им са в постоянно движение. Имат импулс да скачат. Обичат ритмите от малки, танците са любимото им занимание. В по-добрия случай са вечно засмени, шегаджии, танцьори, в лошия – хитри, лукави, разрушителни.

Р. е на 9 год. Въпреки очевидно високия й интелект, успехът й е незадоволителен. Причината: Р. просто не може да стои мирна в клас, върти се, подскача на място, разсеяна е, бърбори със съучениците си. В къщи омаломощава по ред майка си, баща си, баба си, прабаба си – постоянното й движение и бърборене изтощава всички, освен нея. Единственият начин да намерят покой е да я оставят да танцува до насита.

Два месеца след T. х. 200 С детето е коренно променено, бележките й се повишиха.

Друг случай – едно дете на 4,5 години, аутист. Има проблеми с координацията и говоренето. Проговорило на 3 год. внезапно, а преди това всичко е разбирало. Мънка. Говори ясно само, когато иска. Много агресивно. Аз забелязах, че става агресивен, когато е ревнив. В детската градина блъскал другите деца без причина. Хапе, рита и удря другите. Хапе сам себе си и пижамата си. Гризе си ноктите. Поставя си ръцете върху гениталиите много пъти за 1 час и половина. Използва грубости и мръсотии, когато говори, защото знае, че шокират. Ако му се разкрещиш, започва да си мънка под носа.

Предписание: Х. Пипането по половите органи намаля с 90%, започна да говори по-разбрано и всичките оплаквания се подобриха постепенно.

“Ужасното дете”, възможно най-лошото е от типа Ц. То е капризно, иска нещо, а като му го дадеш, те замерва с него. Не понася да го доближиш, да го докоснеш. Държи се като диво зверче – удря, къса, дърпа, пищи, скимти. Често тази свръхвъзбудимост на нервната система се дължи на глисти. Имат сърбеж около ануса, който ги прави много неспокойни. Бъркат си в носа. Ц. е едно от главните лекарства за конвулсии, за спастична и магарешка кашлица, всякакви БОЛЕСТИ ОТ ЯД.

А. е дете на 3 г. от Дом за изоставени деца. Доведе го възпитателката му. Той и брат му близнак, имаха епилептични припадъци. Това беше наистина снемане на случай с “повишена трудност”. Докато се опитвах да запиша симптомите, детето ме замеряше с коли, играчки, раковини и всичко, до което успяваше да се докопа. Въобще не позволи да се доближа до него. В детския дом хапел всички деца и възпитателки, освен тази, която го беше довела. Изписах му Ц. Лечението продължава.