Как да се направи шофьорски възел (The Trucker Hitch)?

Някои възли имат вълшебната сила да превърнат обикновен, незабелязван от никому човек, в могъщ Супермен.
Ето как описва подобно преживяване в един от броевете на списанието „Популярна механика”, Т. Едуард Никенс:
„Всяка година, през Деня на благодарността, семейството ми и аз си правим малка екскурзия до една ферма в планините на Северна Каролина, за да си купим коледна елха. Обикновенно си избираме Fraser fir, викаме секач и нервно наблюдаваме как се натоварва коледното дърво в пикапа. В зависимост от това кой е товарача, то се укрепва с професионални шофьрски възли – ако това е изпечен планинец, или със серия от „бабини” възли – ако са наели някое младо момче от местният колеж, надяващо се да припечели някой и друг долар. В случай, че попадна в последната ситуация, без никакво колебание скачам в каросерията на пикапа и почвам веднага да рзвързвам купчината „спагети” оставена от студента, като завързвам отново дървото от всички страни с няколко стегнати шофьорски възли, така че да стои без да помръдне при висока скорост, през няколко часа шофиране по магистралата. Когато скоча обратно на земята, обикновено моите действия са посрещани със смесица от страхопочитание и възхищение от страна на студента или с одобрителни поклащания на главата, ако на сцената присъства някой от местните планинци.”
Тръкър хитч е сложен възел, който авторът Джефри Бъдуорт твърди, че е използван още през средновековието, когато амбулантни търговци са имали нужда да връзват стоката си на дървени колички придвижвани на ръка.
Той също още е наричан силов клуп (power hitch) и се използва през цялото време на годината, но е особено полезен през летният сезон, за да се закрепват канутата върху покривите на автомобилите, при разпъването на палатки и брезентови навеси или при лов, когато се налага да се вдигне във въздуха тежък дивеч, за да бъде одрана кожата. При последните случаи, ако възелът се направи правилно може да се постигне сила на повдигане три към едно. Има няколко начина да се направи тръкър хитч. Основната разлика идва при завързването на клупа, който всъщност служи като ролка, за да се опъне въжето. За тази цел може да се направи „осмица”, „алпийска пеперуда” или просто плъзгаш се възел. С него трябва да се започне и процеса на обучение, защото е най-лесен и може да се направи с една ръка, докато другата придържа другият край на въжето.

Ето и три стъпки за завързване на „шофьорски възел”:
1.    Направете плъзгаш се възел, който ще послужи като опорна точка за опъване на другият край на въжето.
2.    Увийте свободното въже около здрава основа, обикновено това е стационарна точка върху каросерията на автомобила. След това прекарайте края на въжето през клупа на плъзгащият се възел и го хванете здраво готови за следващата част – опъване и завързване на няколко полуклупа.
3.    Издърпайте силно, за да ги затегнете. С едната ръка опъвайте, а с другата завързвайте полуклуповете. Обикновено се правят три от тях.
Когато се справите с този вид шофьорски възел можете да преминете към малко по-сложен – вижте показаните единадесет стъпки.
Успех и не забравяйте, че не е нужно да имате прифесионална шофьорска книжка, за да завържете „тръкър хитч”.

Тодор и Чанита Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“