Трагедия в Италия – срутване на мост в Генуа

Във вторник (14-ти август) в 13:03 се срути  Моста „Моранди” в Генуа, Италия.
Италийските медии веднага съобщиха за станалият инцидент. Спасителните работници работиха през цялата нощ, опитатвайки се да помогнат на всички пострадали от случилото се бедствие. Италианският президент Серджо Матарела призова да се направи пълно разследване за причините на внезапното срутване на моста.
Началникът на полицията Рикардо Шизу твърди, че неизяснени причини  в комбинация с тежката буря са довели до това развитие. Според агенция за гражданска защита, най-малко 39 души са загинали, а шестнадесет други са ранени.
Според данни от френското министерство трима френски граждани са сред мъртвите. Сред жертвите е и перуански гражданин, каза посланикът на Перу в Италия Луис Иберико чрез Twitter. Между оцелелите  има един българин и един хърватин – шофьори на тирове, чиито камиони са пропаднали при срутването на моста, но мъжете за щастие са успели да се спасят.

Двамата професионални шофьори са успели да излязат от тежкотоварните автомобили навреме и дори се включили в спасителната операция, като помагали на службите при спасяването на хора. Все още няма данни за български граждани, които са пострадали или загинали при инцидента.

Шефът на пожарната служба Емануеле Гисби е посочил в сряда сутринта пред медиите, че през нощта не са намерени нови оцелели, но са открити още трима загинали.
„Екипи с кучета постоянно помагат при операциите , но за съжаление спасителите не виждат никакви признаци на живот“, е посочил той, добавяйки, че ситуацията около моста е все още опасна.

Ръководителят на Италианската агенция за гражданска защита Анджело Борели казал, че около 30 превозни средства и няколко тежкотоварни камиона са били на засегнатата част на моста.
Снимки от мястото показват размазана маса от прегънати автомобили, бетон и арматура, като последица от колабирането на моста построен в края на 60-те години на миналия век. Италианският президент Серхио Матарела посочва, че спасителните усилия трябва да бъдат последвани от “сериозен и строг преглед на причините за случилото се”.

Екипите работят за възстановяване на пострадалите още от вторник.
Един от първите спасители, който пристигнал на мястото във вторник, е споделил,  че е бил изправен пред “потресаваща сцена” – земя затрупана с автомобили и отломки и хората  отчаяно крещящи от ужас.

“Имаше толкова много хора, че ние буквално не знаехме на кого да помогнем пръв”, казва Паоло Тропиано.
“Дори намерихме семейство – баща, майка и малко дете, които бяха заедно  но съжаление и тримата бяха мъртви”.
В един момент Тропиано казва, че усеща, че по главата му пада нещо и след като поглежда нагоре, вижда че част от моста се люлее над него.
“Ние просто стояхме неподвижни за секунда, опитвайки се да разберем какво става “, споделя той.

Тропиано е изумен, че толкова много хора са успели да оцелеят по време на падането и се искрено се надява ранените да се възстановят бързо.
Усилията  за идентифициране на жертвите продължават и в града бе обявен два дни траур. Флагът на италианския и европейския съюз се свали на половина в общинските сгради в сряда и четвъртък, а жителите изразяват съболезнованията и подкрепата си към жертвите и техните семейства, съобщава кметството.
В сряда на площад „Свети Петър” във Ватикана папа Франсис изрази скръбта си от “трагедията, случила се вчера в Генуа”, и се помоли за всички засегнати.

Възможни причини
Местните власти първоначално са изтъкнали тежките бури настъпили в района като причина за катастрофата случила се във вторник вечерта, но италианският министър-председател Джузепе Конте е обявил, че не се изключва и възможността причината да бъде и в колабиране на структурата.
Лаурен Стюард, директор на лабораторията по инженерство и структурни материали в Университета за Технологии в Джорджия, предполага, че най-вероятно става дума за проблеми с поддръжката пояснявайки, че „огромен брой от мостове и друга инфраструктура наближава края на своя експлоатационен  живот” и може би такъв е и случаят с моста „Моранди”.
„…някои структури са толкова остаряли, че макар ние да знаем за това, не сме в състояние да направим нищо. Понякога металът е корозирал, понякога е загубен общият капацитет на издръжливост … годините на прекалено натоварване с автомобилен трафик неминуемо води до умора на материала и деградиране на структората.”
Мостът „Моранди” още известен и с името „Полсевера Виадукт” е бил проектиран от италианският архитект Рикардо Моранди и завършен през 1968г.
Обновяването на моста точно е било подготвено за старт от компанията Аутострада, занимаваща се с поддръжката на италианските магистрали е било заявено във вторник, преди да се случи нещастието.
Посочва се също така, че „е бил инсталиран кран, за да се даде възможност за извършване на възстановителните работи”, като се добавя: „работата и статусът на моста е бил под постоянно наблюдение” от дивизията по строителство в Геноа.
„Причините за катастрофата ще бъдат обект на щателен анализ веднага, когата е възможен безопасен достъп до местото.”
Независимо от тези твърдения обаче, местните жители посочват ,че е имал много проблеми от години и въпреки честите ремонти никога не е извършена детайлна възтановка. Много жители на Геноа в миналото са подписали петиция за подмяна на моста.
Построяването на нов мост може да отнеме години и решаващото значение на Полсевера Виадукт като важна връзка между Южна Франция и Италия е довело до забавяне за евентуален план за подмяна на моста.
Колин Капрани, преподавател по структурално инженерство в Университета Монаш намиращ се в Мелбърн, Австралия, казва за мостовете „… те не са постоянна структура, която веднъж поставена може да се остави неподдържана”, твъдейки че подобни катастрифи като тази с моста „Моранди” биха могли да се превърнат в чести събития.
„Много от мостовете на развитите страни са на границата от техният експлотационен живот – казва той, – увеличаването на броя на срутванията през последните години е възможно да се влоши, след като бюджетът за инспекции и поддръжка постоянно се намалява.”
Той също добавя, че „трябва да се има предвид, че мостовете са едни от най-надежните структури – много по-сигурни от сградите или язовирите, например. Рискът от срутване на мост е едно на един милион годишно, което е около 100 пъти по-малко от това човек да бъде ударен от светкавица.”
Трудности при инспектирането
Мостът „Моранди” разчита на носещи метални кабели вградени в бетона и това ги прави много трудни за проверки за корозия.
Анил Аграуал, професор по инженерство в Сити Колидж в Ню Йорк е пояснил, че ако има корозия на металните кабели в бетона, това може да доведе до проникване на вода, което да причини катализиране на корозирането.
„Няма лесен начин на проверка на подобни структури. Това е система свързана с висок риск – казва Анил, – ако се загуби дори и един носещ кабел, това вече е предпоставка за катастрофа.”
За възможно срутване на този мост италианските инженери са предупреждавали от много време.
Антонио Бренсич, инженер и асоциативен професор по подмяната на бетонните съоръжения в Университета в Геноа е проявил опасения по този повод още през 2016г.
„Ситуацията беше утежнена от сериозни корозивни проблеми свързани с патентовани от Моранди технологии, от които дори и той в крайна сметка се е бил отказал и които доказано са били катастрофални“, е посочил Бренсич пред журналисти от в. „Ла Република.”
Кметът на Генуа Марко Буччи се е изказал пред телевизионните медии, че срутването на моста е „абсолютно неочаквано” за него. Той не е знаел нищо за предстоящите наложителни ремонти. От кметството в Геноа са обявили на техният уебсайт във вторник, че някои улици около мостът Моранди ще бъдат затворени за движение.
Италианските и френските власи се опитват да кординират отклонаването на потокът от камиони в следствие на срутването на моста, така че да не предизвикат задръствания по новоизбраните маршрути.
Властите дават съвет на резидентите да избягват магистралите и да използват по възможност локалните улици по време на ежедневната си дейност.

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“