Спирачната система от типа ABS

Времето, когато спирачките бяха просто спирачки, отдавна отмина. Сега те са модерни и комплексни устройства, въоръжени с компютър, имащи много по-сложни функции, отколкото едно обикновено спиране. Сега „умните“ спирачки са способни да определят,  дали камиона е претоварен, как се въртят гумите и най-важното, да предотвратят тяхното евентуално блокиране. Тази система се нарича „противоблокираща спирачна система“ (Antilock Braking System) или накратко ABS (Ей Би Ес). За съжаление предупредителната червена лампичка с тези букви, много често,най-неочаквано се появява на автомобилното табло за изненада и ужас на шофьорите. За да разберем как можем да избегнем този вид проблем е добре да се следват съветите на Хомър Хог – главен мениджър по техническата част на веригите „Ти Ей“ и „Петро“.
„Няколкоминутна проверка може да изясни причините за активирането на предупредителният сигнал за ABS-a“, сподели той.
„Трябва да се обръща внимание на всеки предупредителен сигнал подаден от приборите на камиона, но особено внимание заслужават предупрежденията свързани със спирачните компоненти. Светването на лампичката на ABS системата означава, че има някакъв проблем  и спирачките на вашето превозно средство работят само по традиционният си начин – лишени от всички предпазни характеристики на модерните системи. Очевидно тази повреда се явява и нарушение на изискванията на департамента по безопасност на транспорта и трябва да бъде отстранена възможно най-бързо. Това обаче не е основната причина за безпокойство. Неизправността на противоблокиращата функция на спирачките, може да доведе до тежки катастрофи, причинени от занасяния на автомобила или до така наречения ефект на „затворено джобно ножче“(jackknife), при който кабината и ремаркето на камиона застават успоредно и всяко по-нататъшно движение става невъзможно.“
Много е стресиращо, когато първото нещо което шофьорът вижда, веднага след като запали камиона, е малката червена лампичка на ABS-а да свети, индикираща някакъв проблем.
Първоначалният оглед
Ако току-що сте закачили ремаркето, проверете електрическите връзки на края на спираловидните кабели (pigtail). Централният щифт на контактът е свързан с така наречената спомагателна или второстепенна верига (auxiliary circuit), която обикновено се използва за захранване на лампите намиращи се във вътрешната част на ремаркето. Повечето производители използват същата верига и за подаване на обратни електрически сигнали към контролните прибори, които се наслагват върху вече течащият 12 волтов ток. Именно защото тази спомагателна верига има много функции и предназначения, е особено важно внимателно да се провери надеждността на електрическото свързване. Ако по някаква причина се загубят волтове по веригата, резултатите ще бъдат проблеми с ABS-системата и активиране на предупредителната лампичка.
Трябва да се обърне специално внимание на щепселите и контактите намиращи се на задната част на камиона и на фронта на ремаркето. Техните конекторни щифтове трябва да са добре закрепени и почистени, за да осигуряват добрo електрическо свързване. Проверката на спираловидния електрически кабел също е важна. Той не трябва да има повреди и прекъсвания.
Преглед на главините на колелетата (wheel hubs)
След като сте се убедили, че всичко е наред с електрическите връзки между камиона и ремаркето, направете обиколка около камиона. Прегледайте висящите кабели под ремаркето (belly wires) за повреди или нередности. Ако забележите, че тези кабели са скъсани или се влачат по земята, най-вероятно сте намерили проблема. Продължете огледа си и с останалите електрически връзки по ремаркето.
Една особено важна зона за преглед са главините на колелетата. Препоръчително е винаги да имате на разположение инфрачервен термометър в камиона. Такъв може да си купите в повечето специализирани магазини за авточасти. Този уред ви дава възможност бързо да проверите, дали имате завишена температура на главината, което само по себе си е индикатор за износване на лагерите. Ако лагерите се износят, те се разхлабват и се образува разстояние между сензора и пръстена, и когато тази хлабавина превиши допустимите норми, предупредителната лампичка на ABS системата се задейства. Така че, бърза разходка около камиона и ремаркето може да е продуктивна, ако знаете къде е правилното място да погледнете.
Тестът „пу-у-уф“
За този тест трябва да използвате вашият слух и да слушате внимателно, защото той може да Ви покаже коя ос или колело има проблем. Когато завъртите ключът за запалване на вашия автомобил, компютърът се самотества проверявайки модулаторите на ABS-системата. Някои от автомобилите имат модулатори на всяко колело, а други на всяка ос. Има някои други конфигурации, но тези двете са най-често срещаните на пазара. Вие трябва да чуете звук подобен на „пу-у-уф“ от въздухът напускащ всеки модулатор. В случай, че някой от модулаторите си „мълчи“ то най-вероятно проблемът се крие около него.
Ако загубите няколко минутки в щателна проверка, то може би ще спечелите много ценни часове когато сте на път.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
 в. „България СЕГА“