Джорджия обяви план за построяването на първите пътни платна, предназначени само за камиони

40 мили нова магистрала от Macon до McDonough с предназначение да облекчи задръстванията в Атланта.
Става въпрос за една от най-пренаселените метро-зони и магистралата, която води към нея, като прогнозите за бъдещето не са радостни – очаква се проблемите със задръстванията да се задълбочат. Департамента по Транспорт в Джорджия се е справил с непосилната задача за намиране на решение на този голям проблем. През януари той е оповестил прдварителните етапи на проект за построяването на 40 мили магистрала, предназначена само за комерсиални транспортни средства. Тя ще се движи по протежение на Интерстейт 75 в северна посока, започваща от Интерстейт 475 близо до Macon и завършващадо McDonough, което е съвсем близо, точно на юг от Атланта.
Джон Хибард, директор към Департамента по Транспорт казва, че това ще бъде първата магистрала от този тип в САЩ. Бариера ще отделя лентите за камиони от останалите пътни платна.
Платната предназначени само за камиони са били представени като един от малкото проекти способни да разрешат проблем от този тип. Подробен транспортен анализ поставя Атланта на четвърто място по натовареност след градове като Лос Анжелис, Ню Йорк и Сан Франциско. Властите на щата ясно съзнават, че след разширяването на Панамският канал и модернизирането на пристанището в Савана, потокът на товари значително ще се увеличи. Прогнозата е трафикът на камиони да се удвои до 2040г.
Цената за изпълнението на този проект е 1.8 милиарда. Повече от тези пари вече са налице в банките а и увеличението на таксите на горивата от 2015г. работи по въпроса.
Властите в Джорджия ще трябва да определят инженерите консултанти до края на годината.
Строителните дейности не се предвиждат да започнат до 2025г.
Пусковият срок, когато платната ще бъдат отворени за движение на трафик е поставен за 2029г.

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“