„Здравословно“ ринене на сняг

Вече навлизаме „в окото на зимата”! Предполагам, че Вие сте оборудвали камионите си с всичко необходимо, за да оцелеете в снега. Дано не сте забравили едно нещо, което наред с веригите за гумите, ще е от изключителна полза. Това е лопатата или прословутия „шанцов инструмент“, както я наричаха в Българската армия. Ако сте затънал в снега и няма на кого да се обадите, тя може да се окаже единственият ви шанс да се измъкнете.
Може би риненето на сняг за някои е добро физическо упражнение, но то може и да бъде опасно защото си е тежка работа. Действието натоварва силно тялото и сърцето за кратък период и може да предизвика различни проблеми, вариращи от болки в тялото и схващания на мускулите, до сърдечна атака.
Ако сте на възраст, или не сте във форма, и сте решили да се борите със снега, има голям шанс да си причините вреда.

Ето и някои съвети как да избегнете това:
Загрейте добре мускулите си преди да започнете работа със снега. Стегнатите мускули е по-вероятно да се схванат или пренатоварят, затова се постарайте да ги отпуснете.
1. Не ринете след ядене или докато пушите.
2. Не бързайте. Отривайте бавно.
3. Предвидете чести почивки, дори и само за няколко минутки.
4. Опитайте се, ако е възможно, да бутате снега вместо да го вдигате. Това ще натовари по-малко вашия гръб.
5. Ако трябва все пак да вдигате, не загребвайте прекалено много сняг наведнъж. Вземайте толкова, колкото Ви е лесно да вдигнете.
6. Имайте предвид, че колкото е по мокър снегът, толкова е по-тежък.
7. Когато вдигате – дръжте краката си разтворени, коленете свити и гърбът изправен. Вдигайте с краката си, а не с гърбът си.
8. Обърнете краката си в посоката където хвърляте сняг.
9. Не усуквайте кръста си и не хвърляйте през рамо или настрани.

Печелете с нокаут на „Белия ринг”!
Бъдете здрави!

Тодор Т. Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА”, Чикаго