10 неща, които трябва да знаете, когато купувате използуван автомобил в САЩ

Значи най-сетне сте разбрали че в САЩ няма как да се оправите без кола? Следващата стъпка е нейното закупуване. Ето и някои въпроси, чийто отговор би могъл да ви е от полза в процеса на купуването на автомобил.
1. Каква сума можете да си позволите?
Основно правило: Ако взимате заем, вашата месечна вноска не трябва да бъде повече от 20% от това, което печелите на месец. Ако предварително сте решили да затегнете бюджета си, може би ще ви се наложи да отидете и на по-ниска вноска и от тези 20%. Използваната кола много често изисква малко повече грижи от новата (нови гуми, повече поддръжка и т.н.). Също така има и допълнителни разходи, за които много често купувачите забравят, като например разходите за гориво и за застраховки.
Ако гаранцията на автомобила който сте решили да купувате вече е изтекла, добра идея е да заделите фонд „за всеки случай“, за да покриете евентуален ремонт.
2. Направете си списък с желани автомобили за закупуване.
Не е тайна, че Хонда Акорд и Тойота Кемри са най-често търсените употребявани коли за закупуване. Не трябва да се забравя обаче, че те биха могли да струват няколко „хилядарки“ повече от Форд Фюжън или Киа Оптима, макар последните също биха могли да се окажат добър избор.
Идеята е, че ако искате да спестите пари и да направите максимално рационална покупка, ще трябва да вземете под внимание различни марки автомобили. Направете си малък списък от най-малко три вида коли, които бихте склонни да притежавате и които ще се поместят във вашият бюджет. Ако планирате да купите превозно средство, което е на по-малко от 5 години може би ще ви заинтересува опцията „използвана кола със сертификат“ (certified used car). Такива автомобили могат да имат удължена техническо гаранция осигурена не само от дилъра, но и от самия производител. Само дилърите, които имат френчайз с производителите и продават не само стари, но и нови автомобили от съответната марка, могат да осигурят подобни гаранции. Например, ако искате да си купите използван Шеви Круизър със сертификат за удължена гаранция, трябва да отидете при оторизиран дилър на марката Шеви.
3. Проверете внимателно цените на използваните коли.
Цените много често зависят от локацията къдете е направена покупката. Можете да намерите предлагани за продажба използвани коли в секцията „използвани коли“ в местата за продажби на нови автомобили, или в магазините на дилъри специализирани само за продажба на употребявани коли като CarMax например, или във сайтовете където частни собственици дават обяви за продажби без посредници. От всички, обикновено тези последните предлагат най-ниски цени. Колите с остатъчна гаранция много често струват по-скъпо. Опитайте се да разберете колко средно плащат купувачите на стари коли около мястото където живеете. (справки в интернет, разговори с близки и приятели, обяви във вестници и т.н.)
4. Намерете местата, където се продават използвани автомобили във вашия квартал.
Филтрирайте вашето изследване във интернет, за да намерите кола предлагана в близка локация, с подходящи мили, цвят или година на производство.
5. Проверете историята на предлаганата кола.
Освен ако не купувате кола от близък или приятел, на когото можете да се доверите, никога не е излишно да проверите историята на планирания за покупка автомобил. Това може да направите на специализираните за тази цел сайтове. AutoCheck и Carfax са добре известни източници на такава услуга, които могат да предложат важна информация за вашият бъдещ автомобил, като такава дали километражът е бил „превъртян“ наново или в документите пише, че колата е имала злополука (salvage). За да направите всичко това ще трябва да имате идентификационния номер на колата (car’s vehicle identification number-VIN) или в някои случаи и номера на бронята.
6. Влезте в контакт с продавача.
Ако намерите кола, която е близко до това което търсите, не прибързвайте от мерак да отидете и веднага да започнете да я оглеждате. Влезте първо в контакт с продавача. Това е добър начин да установите някакви отношения с него и да сверите достоверността на информацията, която вече имате. Ако продавачът е частно лице, можете да го попитате генерални въпроси от сорта каква е причината за продажбата или дали колата е имала някакви технически проблеми в миналото. Ако купувате от дилър, телефонно обаждане или имейл може да ви гарантира, че колата все още не е продадена. Понякога продавачът може да подаде информация, която не е била в рекламата и това да промени вашите намерения за купуване. Ако сте задоволен от състоянието на автомобила, уговорете провеждането на шофьорски тест. Добре е това да стане по възможност на светло през деня.
7. Шофьорски тест.
Практическият тест на краткото шофиране е най-добрата възможност да решите дали това е търсения от вас автомобил. Това също е добър начин да се добие някаква представа за общото техническо състояние на колата. Абстрахирайте се от разсейващите фактори и се съсредоточете върху машината, която шофирате. Ето и някои неща, на които да обърнете внимание:
–    Лесно ли влизате и излизате от автомобила? Удряте ли си главата като го правите, удобна ли ви е седалката и въобще целият интериор?
–    Имате ли достатъчно пространство около главата, бедрата и долната част на краката? Не забравяйте да проверите това и за задната седалка също.
–    Удобна ли е позата за шофиране? Чувствате ли се седнали много ниско, много високо или сте точно на нужното ниво? Можете ли да наклоните или да вдигнете волана за максимален конфорт?
–    Удобни ли са седалките и дали могат лесно да се настройват? Има ли опора за кръста на шофьра и за пасажера на предната седалка?
–    Свети ли лампичката за проверка на двигателя? Ако отговорът е да, трябва този проблем да бъде разрешен преди закупуването.
–    Каква е видимостта? Проверете огледалото за обратно виждане и страничните огледала дали осигуряват необходимата видимост за безопасно опериране на автомобила.
–    Използвайте обонянието си. Усещате ли някаква миризма на изгоряло, газове или на нещо необичайно?
–    Проверете щателно гумите дали не са прекалено стари и дали имат достатъчно дълбоки грайфери.
–    Как са спирачките? Спира ли нормално автомобилът и дали се чуват скърцащи звуци?
–    Отворете предният капак. Не е нужно да сте големи специалисти, за да видите очебийни проблеми. Ако има някакви течове или зацапвания с масло, сега е моментът да задавате въпроси.
–    Духа ли еъркандишънрът на колата студено? Как са светлините? (фарове, мигачи и стопове) Пробвайте ги, за да сте напълно сигурни.
След като завършите с шофьорския тест, помолете собственика или дилъра да ви покаже квитанции или  историята на обслужването на автомобила. Това е важно, за да се разбере дали колата е била поддържана технически навреме.
8. Направете техническа инспекция на колата.
Ако автомобила наистина ви харесва, добре е да се направи проверка от автомонтьор. Ако нямате такъв на разположение в Google и Yelp можете да намерите отзиви и ревюта на клиенти на съответният дилър, също като вас. Обикновено механиците взимат около $100 за такава инспекция, но биха могли да открият неща, които вие самите не бихте могли даже да се досетите. Считайте тази сума за малка инвестиция. Частните продавачи често се съгласяват на такава процедура без голяма съпротива. Дилърите също е възможно да ви позволят да закарате колата при автомонтьор, ако разбира се си платите за услугата. В случай, че това е автомобил със сертуфикат за гаранция, то най-вероятно техническа инспекция вече е направена и нямате причина да се притеснявате излишно.
9.  Направете добър пазарлък.
Дали перспективата да започнете да говорите в „цифри“ ви изнервя? Не е нужно. Пазарлъкът не    е нещо, което би трябвало да е непременно депресиращо и неприятно преживяване. Ако сте обективни, честни и имате добра организация, шансовете да се спогодите за една подходяща цена са големи. Ето какво трябва да вземете под внимание:
–    Предварително си направете сметката колко всъщност искате да дадете за колата, но не започвайте преговорите веднага с тази цена.
–    Направете първоначална оферта, която е по-ниска от цената която сте склонни да дадете. Аргументирайте се с вашите предишни проучвания за средните цени за тази локация.
–    Ако вече сте постигнали съгласието с продавача за цена, която ви устройва, значи сте си свършили добре работата, но незабравяйте, че битката все още не е завършила.
10.  Финализирайте документите.
Ако купувате от дилър, вие вероятно ще трябва да подпишете финансов договор и такъв за застраховака. Сигурно ще ви бъдат предложени и нови опции, например като устройства против кражба или допълнителни застраховки. Някои хора биха се съгласили да си купят спокойствие с допълнителна техническа гаранция, но всъщност вие единствено сте тези, които трябва да решат дали това е правилен избор.
Проверете предварително дейността на дилъра. В повечето щати има публикувана предварителна информация за таксите и процентите, които дилърите на коли вземат от клиентите си.
Ако купувате колата си от частно лице, бъдете внимателни дали продавачът ще прехвърли добросъвестно и по правилен начин собствеността на ваше име (тайтелът и регистрацията). Важно е това да стане по най-бързия начин, за да се избягнат бъдещи усложнения. Преди да предадете парите поискайте си тайтелът, който някои наричат „pink slip“ и накарайте продавачът да ви го подпише. Правилата които се отнасят до собствеността и регистрацията на автомобила варират от щат на щат. Проверете как стоят нещата там, където сте жител, за да избегнете евентуални глоби за закъсняла регистрация след покупката.
Независимо дали купувате автомобил от дилър или частно лице задължително трябва да имате застраховка преди да започнете да карате автомобила.
Сега, когато вече всичко е свършило и вече не сте пешеходци, можете да се почерпите с чаша кафе, което можете да закупите направо през прозореца на колата си в алеите направени специално за тази цел.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“