Внимание, тази година грипът се превърна в епидемия!

 

Тази година се оказва една от най-лошите през последните години, що се отнася до разпространението на грипа както сочи един от докладите на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), издаден миналата седмица. Данните показват, че грипът вече е широко разпространен в 46 щати. Региона около Синсинати е най-силно засегнатата област от тази болест. Всички налични стаи за спешни случаи са заети от пациенти оплакващи се от грип или грипоподобни симптоми, като силна кашлица, треска или болки в тялото.

Според CDC, грипът от 2017-2018 г. е по-лош от нормалното, тъй като преобладаващата популация на вируса H3N2 сее оказала по-устойчива срещу грипните ваксини –тази година грипните ваксини имат едва около 30% ефективност.

Стефан Блат, директор по инфекциозни заболявания с TriHealth Physician Partners, заяви, че вирусът H3N2 представлява значителен риск за възрастните пациенти, малките деца и хора с хронични заболявания.

“Тази болест атакува особено агресивно възрастни пациенти – казва той. – Много често се наблюдават случаи, които се превръщат в тежка пневмония.”

Заразителността на вируса H3N2 и риска от пневмония също се увеличават, когато той се съчетае с четири други респираторни вируси, които циркулират и също са широко разпространени тази година. Въпреки всичко това, грипните ваксини все още имат някакъв ефект срещу повечето грипни видове вируси.

Кога и как може да получите помощ?

Д-р Блат подчертава, че тези, които са изложени на по-голям риск, като възрастните, малките деца и хронично болните, трябва да потърсят медицинска помощ, ако имат признаци на грип –постоянна кашлица, болки в тялото и треска. Той посочва, че дори и тези, които не са в рисковите групи, веднага трябва да се обърнат към лекарска намеса, ако се оплакват от следните по-тежки грипни симптоми:
–    Продължителна температура от над 102 градуса по Фаренхайт
–    Влошаване на дишането
–    Болки в гърдите
Според него, най-добрата грижа срещу грип може да ви даде вашия лекар, защото той познава вашата здравна история и предоставя персонална професионална намеса. Тези, които нямат лекар по първична медицинска помощ, могат да намерят близък доктор онлайн или чрез обаждане на тел (513) 569-5400.

Пациентите, които не са в състояние да се обърнат към лекар за първична помощ в кратък срок или имат нужда от незабавна грижа, поради влошаване на симптомите, могат да посетят спешните отделения за грижи в съответните болници.
Д-р Блат специално обръща внимание на тези, които изпитват по-сериозни симптоми като силен недостиг на въздух, слабост и невъзможност за движение, като категорично препоръчва тяхното незабавно хоспитализиране.

Как да се предотврати и спре разпространението на грипа?

Д-р Блат се съгласява, че най-добрия начин да се предпазим от грип все още е ваксината, дори и тя да има относително ограничена ефективност срещу H3N2.

“Тазгодишната ваксинация все още е ефективна срещу други щамове, които могат да доведат до допълнителни усложнения. Дори при потвърдени случаи на H3N2, тя може да помогне в някои случаи да се намали тежестта на симптомите. ”

Допълнителни методи за предпазване от грип или за предотвратяване на разпространението на неговият вирус включват:

–    Често и цялостно измиване на ръцете
–    Избягванетона  докосването налицето и носа
–    Покриването наноса и устата (ноне и с голи ръце) прикашляне иликихане
–    Кихане в лакът
–    Избягване на контакт с хора, които имат симптоми на настинка или грип
–    Изолирането на хора със грипни симптоми от рискови групи като деца и възрастни

Според д-р Блат, грипът може да бъде лекуван с антивирусни лекарства като Tamiflu, предписани от лекар.

“Всичко това е особено важно за високорисковите пациенти – казатой, – защото може да облекчи  симптомите и  да съкрати продължителността на заболяването.”

Бъдете Здрави!
Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“