Тотален контрол или транспортен мениджмънт?

В днешната динамика на светкавична смяна на нови технологии, групата „Blue Tree Systems“, световен лидер в областта на транспортният софтуер смята, че нейната нова платформа FleetManager.com не е просто едно въведение, а крайъгълен камък в бъдещето на световното транспортно обслужване.
Това е клауд – софтуер, внедрен миналата година, базиран на платформа тип R:COM, позволяваща на всеки, от шофьора до главният мениджър, да специфицира информацията която иска да получи, за всеки сегмент от дейността на транспортната компания.

„Никоя друга телематична система за отчет и анализ не предлага толкова удобен за използване начин както тази програма – казва Майк Уайтли, един от водещите иноватори в групата „Blue Tree Systems“ – ние създадохме бърз, лесен и удобен метод позволяващ с едно натискане на бутона да се види това което е нужно. Администраторите, по техен избор, могат да осигурят на шофьорите, супервайзерите на флитове, менаджърите на терминали и дори на клиентите достъп до определени данни. По този начин необходимата информация е на разположение 24 часа, 7 дни в седмицата за тези, които се нуждаят от нея, стига те да имат на разположение каквото и да е устройство, имащо връзка с Интернет.“

„Blue Tree Systems“ е базирана в Ирландия и има дейност в повече от 13 държави, намиращи се на три континента включително и в САЩ, където сред клиентите й са такива големи компании като „Trans Am“, „Ryder Express“ и „National Express“. Според г-н Уайтли това е най-комплексният и мащабен продукт, който неговата компания е внедрила на пазара след създаването си преди 21 години. Благодарение на взетите под внимание препоръки на клиентите е била разработена стратегия, която най-бързо би могла да се опише с израза: „Вашата информация – по вашият начин.“
Целта е да се работи с приятелски интерфейс, който да позволи лесно използване на програмата от специалисти на всички нива в транспортната компания-клиент.

Г-н Уайтли допълва:
„Повечето от досега внедрените на пазара системи са някак си доста незавършени и тромави когато става дума за това, кой и какво ще се използва от информацията на разположение. FleetManager.com осигурява лесен достъп до търсените данни, тяхното бързо организиране на компютърният екран, по начин който е предпочитан от клиента, позволяващ винаги да се добавят и нови категории съобразно нуждите на специфичният бизнес.“

Как работи въпросната система?

Едно от най-големите предимства на платформата е възможността да се създават профили по изисквания на клиента. Уайтли твърди, че всеки от потребителите може да получи многобройните таблици и данни които вижда на екрана и да ги манипулира така, както смята за добре. Или с други думи казано, вместо да бъде затрупан с лавина от ненужна информация, шофьорът маже да изтегли само това което му е нужно.

Повечето потребители на софтуери от този тип са мениджъри, диспечери и клиенти, но в случая професионалните водачи също ще имат редица бенефити.

„Ако имат нужда от помощ от колеги които са наблизо или от директен контакт с диспечера, шофьорите ще могат го направят буквално за секунди. В случаи когато товарът не е подходящ за тяхната екипировка, те могат веднага да влязат в контакт с диспечера, който на свой ред ще има на разположение информация от най-различно естество като например: имената за контакт на персонала намиращ се в терминала, данни дали те имат друго превозно средство или капацитет за преодоляване на текущият проблем и това дали шофьорът има на разположение часове за каране, съобразно законите и правилата на департамента по транспорт“, казва Уайтли.

Едно от неговите любими удобства на програмата, е че данните постоянно се актуализират, дори и по време на използване на екрана от клиента.

„Може за някои да изглежда дреболия и сигурно това е така – допълва той, – но все пак си е много удобно да имаш възможност да виждаш новопостъпващите данни, без да се налага да излизаш от програмата докато работиш и без да прекъсваш вече започнатите задачи.“

Този софтуер предлага и една друга възможност за шофьорите – те могат да имат достъп до данните посредством Mobile Workforce, която работи с всяко устройство на разположение в кабината на камион, използващо „Андроид“, включително такива като „Garmin“ или „Tom Tom“, казва маркетинг мениджъра на компанията Том Коди“.

„Това би позволило обратна връзка с шофьора по един приемлив за него начин, във връзка с трите основни групи изисквания свързани с неговата дейност – безопасност, спазване на првилника и правилно шофиране съобразно правилата поставени от приетите закони и вътрешните норми на компанията. Това е доста по-различно от вече приетата практика, защото се извършва в реално време – продължава Коди. По този начин се избягва необходимостта шофьорите да ходят до офиса в края на деня или в края на работната седмица, за да получат инструкции. Всичко това създава една приятелска атмосфера на съревнование“.

Тази система  може да бъде настроена да записва само съответни специфични данни. Например:
–         Грубо натискане и отпускане на педала на газта.
–         Прекалено форсиране на двигателя (високи обороти).
–         Ненужна работа на двигателя на място.
–         Консумацията на гориво.
–         Използването на автопилот.
–         Рязко спиране.
–         Каране с висока скорост.
–         Ненужно използване на спирачките, включително и на  двигателната спирачка (engine brake).
–         Внезапна смяна на пътните платна.

Други категории които могат да се включат в програмата за наблюдение според рекламната брошура на „Blue Tree Systems“ са: чистотата на автомобила, професионалната работа с клиентите и т.н. Според тях промяната на работа с шофьора, която може да се постигне с Mobile Workforce, неминуемо би довела до намаляване на консумацията на гориво и икономии до 15%.
Отзивите от клиентите използващи програмата са позитивни, макар че според Уайтли е нужна малко практика, за да се намерят такива целеви категории на наблюдение, от които действително има нужда.

„Най-добрите съветници в случая са самите клиенти. Те успяват да специфицират нужните им данни по такъв начин, за който ние никога не бихме се сетили – казва той. – Нещо повече, това им позволява да реагират много бързо на въпроси и проблеми поставени от шофьори, мениджъри, собственици на камиони или клиенти. Също така вече е възможен паралелен анализ на данни идващи от абсолютно различни категории източници, като различни модели камиони, различни видове гуми и т.н.

„Blue Tree Systems“ гледа уверено в бъдещето на пазара за транспортни софтуерни и компютърни технологии, където те правят всичко възможно да усигурат за техните клиенти визуализация и проследяване на данните необходими за успешно извършване на транспорният процес.
Апликейшън за достъп до сайта е разработен и е в процес на усъвършенстване. Тази и много други разработки на компанията, като се започне от продукти за ремаркета тип „рифери“ и се стигне до устройства тип ELD, за часовете на каране на шофьорите, са на разположение за закупуване от всички тези, които са решили да разширят фирмите си и да ги управляват по един модерен и ефикасен начин. Като клиенти те ще имат достъп до сайта FleetManager.com

Според Уайтли докато има нужда от обработка и събиране на данни в транспортната индустрия, „Blue Tree Systems“ ще продължава да разработва и усъвършенства продуктите които предлага на клиентите си:

„Ние сме фокусирани изключително не само върху събирането и обработването на данни, но така също и върху анализирането на по-широк спектър от информация, постъпваща от статистичните данни отнасящи се до транспортната индустрия или така нареченият стандарт BI (business intelligence) инструменти.“

За повече информация можете да посетите сайта bluetreesystems.com или да ни се обадите в редакцията на в. „България СЕГА“.

Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“